Sundhed | Mød chlorella, den lille alge med de store fordele

Dine grønne smoothies bliver meget bedre, hvis du begynder at tilføre lidt alger. Mens spirulina er et supplement, som mange mennesker sandsynligvis har hørt om, er den mindre kendte chlorella en anden imponerende grønalge, der er fyldt med næring og har mange potentielle sundhedsmæssige fordele. Så inden du haster til den nærmeste dam, skal du læse videre for at finde ud af, hvordan dette superkosttilskud kan være godt for dig! 

Hvad er Chlorella?

Chlorella er encellede grønne alger – en vandbaseret plante fyldt med næring. Det har overlevet forskellige intense betingelser for at gøre sig til en af ​​de længstlevende arter på Jorden. Selvom alger måske ikke lyder tiltalende for de fleste mennesker, er alge-baserede kosttilskud meget populære på grund af deres utrolige ernæringsegenskaber – som for eksempel spirulina, et andet populært algetilskud. Men der er sandhed i galskaben, alle kan nemlig drage fordel af denne utrolige plantes egenskaber!

Hvad gør den?

Chlorella er en vandbaseret “plante” eller grøn alge, som er hjørnestenen i den akvatiske fødekæde. De bruger sollys og kuldioxid til at producere ilt, som hjælper andre planter og dyr til at trives. I mange år har mange kulturer brugt chlorella som fødekilde og for dens mange sundhedsmæssige fordele. Fordi det er en plante med cellevægge, som mennesker ikke kan fordøje, så for at få fordelene må mennesker tage det som et supplement. Lad os være ærlige, at tage et supplement er også meget pænere end at drikke vand direkte fra dammen!

Hvilke sundhedsmæssige fordele har Chlorella?

1. Er et ernærings-powerhouse

Chlorella er pakket med protein sammen med klorofyl, fiber, vitaminer og mineraler. Mere end halvdelen af ​​dens indhold er protein, men den indeholder også andre sundhedsfremmende næringsstoffer som vitamin C, vitamin B6, jern og sunde fedtstoffer.

Klorofyl

Chlorella er en imponerende kilde til klorofyl, et kraftfuldt plantepigment med mange sundhedsmæssige fordele. Klorofyl kan holde vores røde blodlegemer sunde, hjælpe med at helbrede sår og forbedre blodsukkerkontrollen.

Protein

Chlorella er sammensat af op til 60% protein, hvilket er tre gange højere end proteinkoncentration end oksekød. De fleste chlorellaekstrakter indeholder op til 16 g protein pr. 30 gram med en bred vifte af essentielle og ikke-essentielle aminosyrer, hvilket gør det til en fremragende plante-baseret proteinkilde.

Jern og C-vitamin

Chlorella er en fantastisk plantebaseret kilde til jern, som er velegnet til både plante- og kødspisere. Den nøjagtige mængde varierer afhængigt af typen af ​​supplement, men de fleste plantebaserede jernkilder absorberes ikke let. I kombination med C-vitaminet i chlorella kan jernet have en større indflydelse gennem bedre absorption.

Vitamin B6

Chlorella er en fantastisk kilde til flere B-vitaminer, inklusive vitamin B6. B6 bruges til mange metaboliske funktioner, styrker immunsystemet og spiller en rolle i hjernens udvikling.

Vitamin B9

Chlorella-kosttilskud er også en kilde til vitamin B9 eller folsyre. Det spiller en rolle i DNA-dannelse og celledeling under vækst og udvikling. Dette vitamin er afgørende for gravide kvinder og hjælper fostrets udvikling, hvilket gør det til et fordelagtigt supplement til alle kvinder i den fødedygtige alder.

Omega-3-fedtsyrer

Omega-3-fedtsyrer er de hjertesunde umættede fedtstoffer, der kan have mange sundhedsmæssige fordele, og de findes i chlorella. Disse typer fedt, der findes i plantekilder, kan hjælpe med at bekæmpe betændelse og andre kroniske sundhedsmæssige problemer. De kan hjælpe med at øge det gode kolesteroltal og sænke det dårlige kolesteroltal for at forhindre hjertesygdomme.

2. Kan øge immunforsvaret

Ud over at være en god kilde til C-vitamin og andre vitaminer, der hjælper med at øge immunforsvaret, har chlorella-tilskud også vist sig at have stærke antioxidantegenskaber. Oxidative skader på vores krops celler har skylden i mange sygdomstilstande og sygdomme, hvilket gør antioxidantholdige fødevarer og kosttilskud afgørende for at opretholde et godt helbred på lang sigt. Chlorella-kosttilskud er endda blevet forbundet med at fremskynde sårheling.

Ud over at være en god kilde til antioxidanter, har anden forskning vist, at chlorella også kan have antiinflammatoriske egenskaber, hvilket er en anden måde at forhindre sundhedsmæssige problemer.

3. Kan forbedre kolesterol og blodtryk

Da chlorella er en god kilde til sundt omega-3 fedt og fiber, kan det hjælpe med at forbedre kolesterol. Dens andre egenskaber ved anti-inflammation og anti-oxidation kan også hjælpe med at forhindre skaderne, som et forhøjet kolesteroltal kan give dit cirkulationssystem. Chlorella har specifikt vist sig at hjælpe med at reducere LDL – eller lipoprotein-niveauer (dårligt kolesterol) og har en positiv indvirkning på blodtrykket.

4. Hjælper med at detoxe kroppen

Chlorella-tilskud har vist sig at hjælpe med at afgifte kroppen for ​​skadelige niveauer af tungmetaller som bly og kviksølv. Chlorella binde disse skadelige metaller og hjælpe med at fjerne dem fra kroppen gennem fordøjelseskanalen. Mange kosttilskud og produkter hævder at kunne detoxe kroppen, men har ikke nær så meget støttende forskning som chlorella.

Er Chlorella farligt? Eventuelle bivirkninger og risici

Chlorella og andre alger er klassificeret som fødevarekilder af Center for Fødevaresikkerhed og anvendt ernæring og er ”generelt betragtet som sikre”. Denne klassificering betyder, at selv om der kan være negative bivirkninger i meget store doser, skal sunde individer ikke se nogen skade i rimelige mængder, så tilføj bare et ekstra scoop til din smoothie.

Bivirkningerne af chlorella i forskning har været milde og er normalt relateret til fordøjelsesproblemer. Andre potentielle risici er det faktum, at indholdet af chlorella-kosttilskud varierer meget afhængigt af arten, dyrkningsbetingelserne og hvordan de behandles. På grund af dets potentielle fordele ved behandling af andre sundhedsmæssige tilstande, og som alle kosttilskud, kan det muligvis interagere med anden medicin. Påvirkningen af ​​chlorella på immunsystemet er unik og kan være potentielt skadelig for folk med et undertrykt immunsystem. Hvis du er bekymret, er det bedst at tale med din læge, inden du begynder.

Hvordan skal du tage Chlorella? Dosering og frekvens

Når det kommer til at tage Chlorella, afhænger det af, hvordan du vil integrere det i din diæt. Chlorella-kosttilskud fås i både pulver- og pilleform. Hvis du foretrækker at tage piller, ville tabletterne være passende, men pulveret giver en simpel tilføjelse til en smoothie eller grøntsagssuppe. At behandlingen af ​​Chlorella varierer så meget, betyder, at der ikke er nogen bestemt dosering, der anbefales. Følg leverandørens retningslinjer, og tal med din læge eller apotek, hvis du har brug for hjælp til at beslutte den rigtige dosis til dig.

Det skal du tage med dig fra artiklen

Hvis du leder efter et kraftfuldt grønt supplement, der er fyldt med alle de gode ting, kan chlorella være noget for dig. Fra et højt proteinindhold til at være fyldt med vitaminer er der masser, som denne gamle, grønne alger kan gøre for din morgensmoothie eller supplement-rutine.

LÆS OGSÅ:

Ernæring | 5 fødevarer, der styrker dit immunsystem

Sind | 5 måder, du kan hæve dit serotonin-niveau på

Selvom serotonin typisk bliver kategoriseret som et kemikalie forbundet med hjernen, så bliver størstedelen af denne neurotransmitter produceret i vores fordøjelseskanal. Serotonin har en kraftig indflydelse på vores humør, følelser, hukommelse, trang (især til de onde kulhydrater), smertefølelse, søvnvaner, appetit, fordøjelse og regulering af kropstemperatur.

Serotonin bliver ofte betegnet som ‘glædeshormonet’, især fordi produktionen i kroppen stiger, når vi udsættes for naturligt sollys. Og lad os være ærlige, med Danmarks kedelige og grå vejr størstedelen af året, så kæmper vi med lave serotonin-niveauer. 

Produktion af serotonin er tæt knyttet til tilgængeligheden af vitamin B6 og aminosyren tryptofan. Hvis vores diæt mangler tilstrækkelige vitaminer, risikerer vi en større mangel af serotonin. Vi kan opleve en nedgang af serotonin i relation til fysiske omstændigheder, fordøjelsesforstyrrelser og stress, da høje niveauer af stresshormonet kortisol frarøver kroppen serotonin. Når vi måler vores nuværende livsstil mod alle de elementer, der er nødvendige for kroppens naturlige produktion af serotonin, inklusiv kronisk stress, som er en af de vigtigste årsager til udtømning af serotonin, så er det ikke underligt, at mange af os mangler tilstrækkeligt med serotonin.

Her er, hvad du kan gøre, for at sikre dine krop har tilstrækkeligt med serotonin

1. Hjælp din sorg med 5-HTP

5-Hydroxytryptophan (5-HTP) stammer fra tryptofan og er et trin tættere på serotonin. 5-HTP  har vist sig at være mere effektivt end tryptofan til behandling af søvnløshed, depression, angst og fibromyalgi.

2. Få ro i hjernen med B-vitamin

Under perioder med meget stress er det en fordel, at du opbevarer B-vitamin-supplement ved dit skrivebord. Det er især B6-vitaminer, der øger produktionen af serotonin i hjernen. En undersøgelse publiceret i American Journal of Clinical Nutrition har påvist, at høj indtagelse af B6- og B12-vitaminer er forbundet med en lavere risiko for depressive symptomer over tid hos ældre.

3. Find smilet frem med St. John’s Wort

Denne urt har vist sig at være effektiv til at bekæmpe mild til moderat depression. Urten viser sig at virke som en naturlig SSRI (selective serotonin re-uptake inhibitor – hvad der bliver kaldt “lykkepiller”) ved at forebygge nedbrydelsen af serotonin i hjernen.

4. Tilføj inositol til dine smoothies

Inositol findes i mange fødevarer, og nogle undersøgelser har vist, at det forbedrer aktiviteten af serotonin i hjernen. Som et supplement kan det være effektivt til at lindre angst og depression og støtte nervesystemets helbred. I pulverform kan det med fordel tilføjes den daglige smoothie eller et glas vand før sengetid. Inositol viser sig meget effektiv til at berolige nervesystemet, når det blandes med magnesium.

5. Følg lyset for serotonin

Med vores grusomme sæsoner, så værdsætter vi virkelig den danske sommer, hvor vi kan komme ud og få frisk luft og lys. En tur ud i solskinnet, selv på en kølig dag, er det den hurtigste måde at øge dit humør og dit niveau af serotonin på. Det naturlige sollys er nemlig bærende faktor for serotonin, og det er derfor, vi er så meget glade om sommeren. Tag ugenligt to til tre korte gåture som det første om morgenen, og arbejd dig op til at gøre det dagligt (når vejr og tidsplan tillader det). Det giver dig hurtigt mere glæde i din hverdag.

LÆS OGSÅ:

Træning | 4 måder træning kan gøre dig til en bedre gamer

Ernæring | 5 fødevarer, der styrker dit immunsystem

Visse fødevarer kan være nyttige til at styrke dit immunsystem og derved forebygge forkølelse og influenza. Vi har lavet en liste over fem vigtige næringsstoffer, som dit immunsystem har brug for for at fungere optimalt, samt hvilke fødevarer du naturligt finder dem i.

C-vitamin

Et vigtigt næringsstof er C-vitamin, der fungerer som en antioxidant. Antioxidanter hjælper med at bekæmpe frie radikaler; kemisk ustabile molekyler, der stjæler elektroner fra andre stoffer for at blive stabile. Frie radikaler i kroppen igangsætter skadelige virkninger, der kan sættes i forbindelse med en lang række sygdomme, bl.a. kræft, hjerte-karsygdomme og sukkersyge. 

Der er beviser for, at C-vitamin kan være særlig nyttigt i at øge immunforsvaret hos mennesker, der er under stress. For at øge dit indtag af C-vitaminin, skal du føje disse fødevarer til din diæt:

Citrusfrugter og frisk juice (såsom appelsin og grapefrugt)

Kiwi

Rød og grøn peber

Broccoli

Jordbær

E-vitamin

Ligesom C-vitamin er E-vitamin en kraftig antioxidant. Forskning antyder, at opretholdelse af rigelige niveauer af E-vitamin er afgørende for, at vi har et sundt immunsystem, især blandt ældre. For at få nok E-vitamin, skal du spise disse fødevarer:

Hvedekimolie

Mandler

Solsikkefrø

Hasselnødder

Peanutbutter (vær opmærksom på, hvilken du vælger, og hold især øje med, om der er tilført store mængder af sukker og salt)

Zink

Zink er et essentielt mineral, der blandt andet indgår i produktionen af immunceller. Det er bevist, at lave niveauer af zink kan forringe din immunfunktion. Her er nogle af de vigtigste fødevarekilder til zink:

Bønner 

Cashewnødder

Rosiner

Kikærter

Østers

Karotenoid

En anden type antioxidant, karotenoider, er en klasse af pigmenter, der findes naturligt i et antal planter. Når det indtages, omdannes de til A-vitamin (et næringsstof, der hjælper med at regulere immunsystemet). Spis disse fødevarer for at øge dine karotenoider:

Gulerødder

Grønkål

Abrikoser

Papaya

Mango

Omega-3-fedtsyrer

Omega-3-fedtsyrer er en type essentiel fedtsyre, der undertrykker betændelsestilstande og holder immunsystemet i skak. Selvom det ikke er gennemtestet, hvorvidt omega-3-fedtsyrer kan hjælpe med at bekæmpe infektioner (som forkølelse), tyder forskning på, at det kan beskytte mod immunsystemforstyrrelser som Crohns sygdom, Colitis ulcerosa og leddegigt. Her finder du omega-3-rige fødevarer:

Fede fisk (inklusiv makrel, tun, laks, sardiner, sild og ørred)

Hørfrø

Valnødder

Andre fødevarer til at styrke dit immunsystem

For at holde dit immunsystem sundt, er det vigtigt at få tilstrækkelig søvn, træne regelmæssigt og mindske stress. Selvom kosttilskud, der indeholder høje doser af antioxidanter og andre næringsstoffer ofte er udråbt som naturlige immunforstærkere, tyder nogle undersøgelser på, at indtagelse af kosttilskud kan have begrænsede fordele for immunsystemet. (Hvis du stadig overvejer at tage dem, er det en god ide at konsultere din læge først for at veje fordele og ulemper.)

For flere fødevarer, der kan hjælpe med at øge dit immunforsvar, kan du prøve at tilføje hvidløg, fødevarer med meget probiotika (såsom sauerkraut, kimchi, kombucha, yoghurt og kefir) og grøn te til din diæt.

LÆS OGSÅ

Kost | Sådan hjælper du dit immunforsvar med ting fra dit køleskab

Sundhed | De 11 bedste måder at forbedre din fordøjelse naturligt

Alle oplever lejlighedsvis besvær med fordøjelse som dårlig mave, gas, halsbrand, kvalme, forstoppelse eller diarré. Når disse symptomer ofte forekommer, kan de imidlertid medføre store forstyrrelser i dit liv. Heldigvis kan kost- og livsstilsændringer have en positiv indflydelse på dit tarmsundhed.

Her er 11 måder at forbedre din fordøjelse naturligt. Artiklen fra Healthline er forkortet. Du kan læse den fulde faktabaserede artikel her.

1. Spis rigtig mad

Diæter, der er høje i forarbejdede fødevarer, er blevet knyttet til en højere risiko for fordøjelsessygdomme. Hvis du primært indtager måltider, der er lavt i fødevaretilsætningsstoffer, transfedt og kunstige sødestoffer, kan det forbedre din fordøjelse og beskytte mod fordøjelsessygdomme.

2. Få masser af fiber til din fordøjelse

Det er almindelig viden, at fiber er gavnlig for god fordøjelse. En diæt med højt fiberindhold fremmer regelmæssige tarmbevægelser og kan beskytte mod mange fordøjelsesforstyrrelser. Tre almindelige fibertyper er opløselige og uopløselige fibre samt præbiotika.

3. Føj sunde fedtstoffer til din kost

God fordøjelse kan kræve at man spiser nok fedt. Fedt hjælper dig med at føle dig tilfreds efter et måltid og er ofte nødvendigt for korrekt absorption af næringsstoffer. Tilstrækkeligt fedtindtag forbedrer absorberingen af ​​nogle fedtopløselige næringsstoffer. Hvad mere er, omega-3-fedtsyrer reducerer betændelse, hvilket kan forhindre inflammatoriske tarmsygdomme.

4. Hold dig hydreret

Lavt væskeindtag er en almindelig årsag til forstoppelse. Forøg dit vandindtag ved at drikke ikke-koffeinholdige drikkevarer og spise frugt og grøntsager, der har et højt vandindhold. Det hjælper med tarmbevægelserne.

5. Administrer din stress

Stress påvirker din fordøjelse negativt og er blevet knyttet til irritable tyktarm, mavesår, forstoppelse og diarré. Reducering af stress kan forbedre fordøjelsesbesværet.

6. Spis opmærksomt

At spise langsomt og omhyggeligt og være opmærksom på alle aspekter af din mad, såsom tekstur, temperatur og smag, kan hjælpe med at forhindre almindelige fordøjelsesproblemer som fordøjelsesbesvær, oppustethed og tarmgas.

7. Tyg din mad

Fordøjelse starter i munden. Dine tænder nedbryder maden i mindre stykker, så enzymerne i tarmene bedre er i stand til at nedbryde den. Handlingen producerer også spyt, som er nødvendigt for korrekt blanding af mad i din mave.

8. Bevæg dig

Regelmæssig motion er en af ​​de bedste måder at forbedre din fordøjelse og reducere symptomer på forstoppelse. Det kan også hjælpe med at reducere betændelse, hvilket kan være fordelagtigt i forebyggelse af inflammatoriske tarmsygdomme.

9. Tag det roligt og lyt til din krop

At ikke være opmærksom på dine sult- og mætheds-tegn og spise, når du er følelsesladet eller ængstelig, kan have negativ indflydelse på fordøjelsen. At tage tid til at slappe af og være opmærksom på kroppens signaler kan hjælpe med at reducere fordøjelsesbesvær efter et måltid.

10. Slip af med de dårlige vaner

Dårlige vaner som at ryge, drikke for meget alkohol og spise sent om natten kan forårsage fordøjelsesproblemer. For at forbedre fordøjelsen skal du prøve at undgå disse skadelige vaner. Hvis du oplever fordøjelsesproblemer ved sengetid, kan du prøve at vente tre til fire timer efter at have spist, før du går i seng, for at give maden tid til at bevæge sig fra din mave til din tyndtarme.

11. Inkorporer næringsstoffer

Visse næringsstoffer er nødvendige for en sund fordøjelseskanal. At sikre, at din krop får nok probiotika, glutamin og zink, kan forbedre din fordøjelse.

Konklusion

Enkle diæt- og livsstilsændringer kan hjælpe med at forbedre din fordøjelse, hvis du oplever lejlighedsvis, hyppig eller kronisk fordøjelsesbesvær. Det er det første skridt mod god fordøjelse at spise en diæt med en rigtig mad, der er rig på fiber, sundt fedt og næringsstoffer. Praksisser såsom opmærksom spisning, stressreduktion og træning kan også være en fordel. Hvis du dropper dårlige vaner, der kan påvirke din fordøjelse – såsom rygning, drikke for meget alkohol og spisning om aftenen – kan det også hjælpe med at lindre symptomerne.

LÆS OGSÅ:

Ernæring | 15 fødevarer, der booster dit stofskift

Kost | Spis langsommere og tab dig

Mange mennesker spiser deres mad hurtigt og grådigt. Det kan føre til vægtøgning og give andre sundhedsmæssige problemer. At spise langsomt er derimod en meget smartere tilgang, da det kan give en række fordele. Undersøgelser viser nemlig, at folk, der spiser hurtigt, har en tendens til at være større og tage mere på i vægt over tid i forhold til langsomme spiser. Det er blandt andet fordi at spise langsomt øger niveauerne af tarmhormoner, der får dig til at føle dig mæt, hvilket kan hjælpe med at reducere kalorieindtaget.

Grundig tygning af maden sætter dit spise-tempo grundigt bed og reducerer antallet af kalorier, du indtager, hvilket kan føre til vægttab. Der er mange andre gode grunde til at spise langsommere, herunder forbedret fordøjelse og reduceret stress.

Her er nogle råd, der kan hjælpe dig i gang med at spise langsommere:

1. Undgå ekstrem sult 

Det er rigtig svært at spise langsomt, når du er meget sulten. For at forhindre ekstrem sult skal du sørge for at have nogle sunde snacks ved hånden, så du ikke ender med at overspise.

2. Tyg maden grundigere

Tæl, hvor mange gange du normalt tygger en mundfuld mad – dét antal fordobler du så. Du vil blive overrasket over, hvor lidt du normalt tygger.

3. Læg bestikket fra dig 

At lægge din kniv og gaffel fra dig mellem hver bid hjælper dig med at spise langsommere og nyde hvert bid.

4. Spis grovere fødevarer

Sørg for at spise mad, hvor du virkelig skal tygge. Når du fokuserer på fiberholdige fødevarer, der kræver en masse tygning, såsom grøntsager, frugt og nødder, så sætter det automatisk dit spise-tempo ned. Fibre fremmer også vægttab.

5. Drik vand

Sørg for at drikke masser af vand med dine måltider. Folk der drikker 8 glas vand om dagen i gennemsnit er typisk sundere og slankere end dem, der ikke drikker nok vand. Og hold dig fra sukkerholdige drikke.

6. Brug en timer 

Sæt din timer til 20 minutter, og gør dit bedste for ikke at være færdig, før den bipper. Sigt efter et langsomt, ensartet tempo gennem hele måltidet.

7. Sluk for dine skærme 

Forsøg at undgå elektroniske enheder, såsom tv og smartphones, mens du spiser.

8. Tag dyb indånding 

Hvis du begynder at spise for hurtigt, tag nogle dybe indåndinger. Dette vil hjælpe dig med at fokusere igen og komme tilbage på sporet.

9. Øv dig i opmærksom spisning 

Mindful spise-teknikker hjælper dig med at være mere opmærksom på, hvad du spiser og få kontrol over dine cravings.

10. Vær tålmodig med dig selv 

Ændringer tager tid! Faktisk tager det cirka 66 dage at gøre en ny adfærdsændring til en vane.

LÆS OGSÅ:

Kost | 10 madvarer, der holder dig hydreret henover sommeren

Sundhed | 7 fordele ved at sove nøgen

Søvn: Vi elsker det alle og vil gerne både have mere af det, og at det skal være bedre. Men vidste du, at hvis du sover nøgen, så kan det faktisk give dig en endnu bedre nattesøvn?

Der er ingen mangel på beviser for de enorme fordele ved at sove nøgen. De omfatter forbedringer i både den seksuelle, mentale og fysiske sundhed. Her er syv videnskabeligt beviste grunde for, du skal sove nøgen. Start allerede i aften!

1. Det kan hjælpe din søvnkvalitet

Når det kommer til søvn, er kvantitet og kvalitet langt fra det samme. En uforstyrret nattesøvn føles meget bedre den næste dag end søvn, hvor du vender og drejer dig hele natten. Men her er sagen: Det kan faktisk hjælpe dig at sove nøgen. Når du sover nøgen, lader du din kropsvarme komme væk fra kroppen. Det sænker overordnede kropstemperatur, at du falder hurtigere i søvn og sover bedre.

”Når folk sover nøgne, er det lettere for kroppen at køle ned og samtidig producere mere melatonin, hvilket er et hormon, du behøver for at falde i søvn,” siger Natasha Turner, naturopatisk læge og forfatter af bogen ”The Hormone Diet”. Hun anbefaler samtidig, at du sover i et så mørkt rum som muligt for at optimere de hormonelle fordele.

2. Det hjælper med vægtkontrol

Det lyder måske for godt til at være sandt, men når du sover nøgen, sænker du hurtigere din kropstemperatur, og det kan lede til vægttab.

”At sove nøgen betyder, at du køler ned mere effektivt når du sover. Det fremmer frigivelsen af hormoner, som genopbygger celler i muskler, hud og knogler, mens du sover,” siger Dr. Turner.

Den kølende effekt af at sove nøgen udløser også en fysiologisk respons, som fremmer stofskiftet i et forsøg på at bevare en stabil temperatur i kroppen. Det øgede stofskifte forbrænder nemlig kalorier, mens du sover.

3. Det forbedrer sædkvaliteten

Kort sagt, hvis du vil have bedre sædkvalitet, skal du sove nøgen.

”Der er fundet beviser for, at hvis du flytter testiklerne væk fra en konstant varm krop, så kan det hjælpe på antallet af sædceller”, siger Chris Winter, læge og forfatter af ”The Sleep Solution”.

Dine testikler er placeret uden på kroppen for bedre og lettere regulere temperaturen. Men når du ifører dig stramtsiddende undertøj, når du sover og dækker dig med tunge dyner, så resulterer det i overdreven varme omkring testiklerne. Det leder til lavere sædproduktion og sædkvalitet, fortæller han

Dette blev bekræftet i en undersøgelse fra 2015 fra National Institute for Child Health and Human Development og Stanford University. Her viste det, at “mænd, der bar boksershorts om dagen og sov nøgne om natten, havde mindre DNA-fragmentering i deres sæd” og derved implicit en højere sædkvalitet end mænd, der ikke gjorde det.

4. Det fremmer vaginal sundhed

Og så er det kvindernes tur! At sove nøgen gavner dig lige så meget, som det gør for mænd. Skeden er et naturligt varmt og fugtigt sted, men når det bliver for varmt eller fugtigt – gennem utilstrækkelig luftstrøm og overdreven varme – kan det få uønskede mikrober til at invadere underlivet og forårsage infektion.

Så hvis du forsøger at forhindre eller kontrollere infektioner i skeden, kan det hjælpe at sove nøgen. Det giver mere luft til dit underliv, hvilket hjælper med at holde området køligere og mere tørt.

“Svampeinfektioner trives i et fugtigt miljø, så når du giver dit underliv en pause fra det restriktive undertøj, hjælper det faktisk en del,” siger Dr. Winter. Selvom du måske ikke helt vil sove nøgen, så start bare med at smide underdelen.

5. Det tænder gnister i sexlivet

Denne er vist ret indlysende. Sov nøgen med din partner, og der er større chancer for, i gør andet end blot at sove. Hudkontakt med din partner fremmer nemlig den øgede produktion af oxytocin i din hjerne.

Oxytocin (aka “feel-good” hormonet) forbedrer seksuel respons og intensiteten af orgasmer. Så jo hyppigere I sover nøgne sammen, jo mere frigiver kroppen oxytocin, og jo mere spændende bliver dit sexliv.

“At sove nøgen med din partner betyder højere niveauer af oxytocin, hvilket betyder at du sandsynligvis vil have mere sex,” siger Fran Walfish, forholdspsykoterapeut og forfatter af “The Self-Beware Parent”.

6. Det hjælper med at sænke blodtrykket

Når nu vi snakker om oxytocin, så er det ikke kun sexlivet, det booster. Det kan nemlig også bidrage til at sænke dit blodtryk. Så hvis du er typen, der har en stressende hverdag, så prøv at sove nøgen og se, hvad der sker.

”Oxytocin triumferer mod stress og depression, og sænker endda blodtrykket!”, siger Dr. Walfish. Når du sover nøgen med din partner, giver det det din hjerne et signal om at frigive mere oxytocin, hvilket reducerer mængden af kortisol i kroppen. Det er en faktor, der direkte leder til reducering af blodtryk.

7. Det booster dit humør og selvtillid

Når du sover nøgen, så sover du bedre. Og bedre søvn betyder forbedringer i både humør og sociale relationer.

Jo mere tid du tilbringer nøgen, jo mere tilpas føler du dig også med din krop. Det viser en undersøgelse lavet i 2008 publiceret i Journal of Sex Research. Undersøgelsen viste at studerende, der er pro nøgenhed, var mere afslappede med deres kroppe end mere blufærdige studerende. De havde samtidig også et mere positivt syn på andre mennesker.

”Som mennesker er vi ikke ofte nøgne. Så at sove nøgen kan hjælpe med at komme i bedre kontakt med vores kroppe,” Dr. Walfish. “Du begynder at føle dig mere tilpas i din krop, hvilket betyder, du vil elske dig selv mere, som både giver dig bedre selvtillid og højere humør.”

LÆS OGSÅ:

Sundhed | Sådan falder du hurtige i søvn om natten

Sex | 9 måder, sex kan gavne dit helbred

Videnskaben afslører ni måder, hvorpå sex kan gavne dit helbred.

Ifølge den Californien-baserede gynækolog Dr. Sherry Ross, så er der kun få ting i verden, der er bedre for menneskers hjerter, kroppe og sjæle end en god omgang lagengymnastik. 

Det brænder både kalorier og booster dit immunforsvar, og kan sågar modkæmpe tegn på aldring. Flere studier afslører, at regelmæssig sex seriøst kan booste dit velbehag. Sex er endda en naturlig form for smertestillende, og det kan hjælpe mod søvnløshed, tilføjer Dr. Ross. 

I denne artikel gennemgår vi med Dr. Ross ni videnskabeligt beviste måder på, hvordan sex styrker vores helbred og velbehag. 

1) Forbrænder kalorier

Forskere fra University of Quebec of Montreal analyserede 21 heteroseksuelle par, der havde en gennemsnitsalder på 22 år. Resultaterne viste, at kvinder forbrændte i gennemsnit 69,1 kalorier mens de havde sex i knap 25 minutter. Tallet stiger yderligere, hvis du din position er på toppen, i en squat-position, eller mens du får en orgasme. 

Dr. Ross fortæller NetDoctor: “Akten af seksuel intimitet kan være en fantastisk træning og tæller for mange som deres daglige træningsritual.”

2) Booster dit immunforsvar

En undersøgelse foretaget af Indiana University fandt frem til, at kvinder med et sundt sexliv producerer større mængder af antistoffer, som modkæmper infektioner.

“Regelmæssig sex opbygger et stærkere immunforsvar og bekæmper almindelige sygdomme såsom forkølelser. Sex hjælper også med at sænke dit blodtryk og sænker risikoen for hjerteanfald,” siger Dr. Ross.

3) Forhindrer inkontinens

For kvinder, som lider af urininkontinens, hvilket er almindeligt efter fødsel, kan Kegel-øvelser integreres i dit sexliv. Det styrker din bækkenbund og forbedrer din blærekontrol. Som ekstra bonus øger sådanne øvelser også orgasmer for både dig og din partner.

4) Sex er et naturligt smertestillende

Når de genitale muskler sammentrækker, giver det en behagelig følelse, som kan reducere ubehag, du oplever ved kramper, hovedpine og ledsmerter, forklarer Dr. Ross.

Hun tiløjer, at hvis du holder øje med din cyklus og planlægger en orgasme umiddelbart inden din menstruation, kan det forhindre den hæmmende ubehag.

5) Hjælper mod søvnløshed

Efter en orgasme frigiver din krop endorfiner og hormonet prolactin. Det afslapper både din krop og din hjerne, hvilket fremmer søvnen, siger Dr. Ross.

6) Forbedrer chancen for undfangelse – også selvom du ikke har ægløsning

Forskere fra Kinsey Institute og Indiana University har fundet frem til, at kvinder som har sex, når de ikke har ægløsning, skaber et miljø i deres livmoder der er mere gæstfrit for voksende fostre.

Dette skyldes, at orgasmer aktiverer immunsystemet, som så forbereder kvindens krop til en mulighed for graviditet. 

7) Forbedrer mental sundhed

Ifølge sexterapeuten Vanessa Marin, så forårsager hud-mod-hud-kontakt, at kroppen frigiver oxytocin. Det er et hormon, der også er kendt som ‘nusse-hormonet’.

Det kan reducere angst og stress, mens det fremmer følelsen af tæthed.

8) Sex forebygger rynker

I 2013 adspurgte den britiske neuropsykolog, Dr. David Weeks, flere end 3500 mennesker om deres sexliv over 10 år. 

Resultatet viste, at dem med et regelmæssigt og sundt sexliv ser op til syv år yngre ud, end dem der ikke får sex to-tre gange om ugen.

Dr. Weeks mener, at det skylder frigivelsen af endorfiner. De booster blodcirkulation og nedsætter stress. Samtidig øger de produktionen af menneskelige væksthormoner, hvilket fremmer hudelasticitet.  

9) Øger dine kognitive evner

Ifølge en undersøgelse, der blev publiceret i Journals of Gerontology, præsterede seksuelt aktive ældre bedre i verbale og visuelle tests. Dette kan igen skyldes frigivelsen af oxytocin og ‘happy-hormonet’ dopamin. De er har begge vist sig at være forbundet til en øget kognitiv evne.

LÆS OGSÅ:

5 måder, en usund kost kan ødelægge dit sexliv på

Nyheder | Kemikalier fundet i spinat er stort set steroider – og bør forbydes

Den amerikanske sprinter Dennis Mitchell dumpede i 1990’erne en dopingtest, hvor han sagde, at det positive resultat skyldes, at han dagen forinden havde drukket fem øl og havde sex med sin kone fire gange. “Det var hendes fødselsdag. Hun fortjente noget helt særligt,” lød forklaringen. 

Da fem medlemmer af Nordkoreas kvindefodboldhold dumpede deres dopingtests under verdensmesterskaberne i 2011, påstod officielle embedsmænd fra Nordkorea, at spillerne var blevet ramt af lynnedslag inden kampen, og at den efterfølgende behandling med hormoner fra moskushjorte var skyld i de positive tests. 

Ja, det er nogle røverhistorier. Men hvis en professionel atlet nogensinde flunker en dopingtest og skyder skylden på en Skipper Skræk-diæt med masser af spinat, så kan det godt være legitimt. Forskere fra Freie Universität i Berlin har for nyligt anbefalet, at ecdysteron, et kemikalie fundet i spinat, skal tilføjes til Verdens Anti-Dopingmyndigheds (WADA) liste over forbudte stoffer på grund af de potentielt steroid-lignende virkninger.

Sterorider i spinat

Ifølge DW udførte forskerne en 10-ugers undersøgelse af 46 mænd, der hver især enten fik placebo eller et daglig supplement, der indeholdt så meget ecdysteron, at det ville svare til mængden i 4 kilogram spinat. Deltagerne fulgte derudover det samme styrketræningsprogram. Det viste sig, at mændene der modtog ecdysteronpillerne, udviklede mere muskelmasse. De havde også op til tre gange højere gains modsat placebogruppen. 

Forskerne sagde, at de på baggrund af tidligere undersøgelser, der involverede ecdysteron, forventede, at supplement-gruppen ville overgå placeboerne. Men ikke med så stor margin. “Vores hypotese var, at vi ville se en stigning i præstationen. Men vi forventede ikke, at det var så stort,” fortæller researchlederen Maria Parr. “Vi anbefalede WADA i vores rapport, at stoffet blev tilføjet til dopinglisten. Vi mener, at hvis det øger præstationen, så skal den uretfærdige fordel fjernes.”

Det er ikke første gang, at Parr og hendes hold har foreslået, at ecdysterone burde tilføjes WADAs liste over forbudte stoffer. I 2015 arbejdede hun på en anden undersøgelse kaldet “Ecdysteroids: En ny klasse af anabolske midler“, der testede kemikaliernes virkninger på rotter. Disse resultater viste, at ecdysteron kunne fremkalde den samme form for hypertrofi (muskelvækst) som nogle anabolske steroider. “Med hensyn til dopingforebyggelse retfærdiggør den høje anabolske styrke af ecdysteron sin klassificering som et anabolsk middel og skal derfor være opført i kategorien ‘S1 Anabolske Agenter’ på listen over forbudte stoffer i World Anti-Doping Agency,” foreslog de

Hvem ved, om WADA vil tilføje ecdysteron på deres liste over forbudte stoffer? Vi glæder os i hvert fald til de mange pressekonferencer i fremtiden, hvor sprintere og cyklister og fodboldspillere fortæller om al den spinat, de tilfældigvis spiste lige inden deres dopingtest.

LÆS OGSÅ:

Nyheder | Folk der drikker sort kaffe er højst sandsynligt psykopater

Sundhed | 6 hyppige solcreme-fejl

Sommertid i Danmark. Solen skinner, tasken er pakket og klar til stranden, og du er parat til at grille lidt bryst og lår. Men er du nu helt med på, hvornår solcremen skal på? Og hvorfor der er forskel på UVA- og UVB-stråler? 

1) Spar ikke på solcreme

De hyppigste fejltagelser med solcreme er, at vi smører for lidt på eller glemmer at smøre jævnligt. Når det kommer til at opholde sig sikkert i solen, er det de største fejl, vi kan begå.

Jo højere solfaktor, jo længere kan du færdes ude i solen. Men smører du ikke nok solcreme på, så mister det sin effekt. En god tommelfingerregel er, at du tror, du har smurt nok på, så giv det lige lidt mere. En enkelt tube solcreme er ikke ment at skulle holde en familie sikkert dækket en hel sommer. Solcreme er til for at skulle bruges flittigt og gavmildt!

2) Vær opmærksom på UVA-stråler – hele året rundt

Kender du forskellen på de to typer af stråler? UVB er de stråler, der giver kroppen D-vitaminer og sørger for, vi bliver lækkert sommerbrune. Det er også dem, der forårsager solskoldninger og giver risiko for hudkræft. UVA-strålerne er dem, der trænger meget længere ind i huden og har evnen til at forandre dine celler over tid. Disse forandringer kan lede til aldring af huden, pigmentforandringer og i værste fald hudkræft.

UVA-stråler findes hele året, og de kan trænge igennem både glas og skyer. De tæller 95% af alle UV-stråler, der rammer os her på jorden. UVB-strålerne kan derimod ikke trænge igennem hverken glas eller skyer, og dækker kun de sidste 5% af strålerne. Derfor er det vigtigt, at du beskytter huden mod de ekstra-skadelige UVA-stråler året rundt. Er du i tvivl om din solcreme beskytter tilstrækkeligt, så kig efter det det runde UVA-mærke på emballagen. 

3) Brug ikke solcreme, der er for gammel

Præcis ligesom andre hudpleje produkter, er der ingen nytte i at gemme dine solcremerester. De gør alligevel ikke deres arbejde. Så snart en creme er blevet åbnet, formindskes effekten hver dag. Har du brugt penge på en dyr solcreme, så bør du sørge for, at den bliver brugt henover sommeren.

Er der rester tilbage, når sommeren går på hæld, så brug din solcreme som håndcreme i løbet af efteråret. Den kan eksempelvis beskytte din hud på håndryggen mod UVA-stråler, når du cykler og færdes udendørs. 

4) Påfør et nyt lag solcreme efter du har været i vandet

Selvom mange producenter skriver, at netop deres solcreme er vandfast, så er det ikke ensbetydende med, at du uden risiko kan dykke i bølgerne i timevis. Det betyder nærmere, at din hud er beskyttet under vand – men kun i et begrænset tidsrum.

Derfor er det vigtigt, at du smører et nyt lag på. Hver gang du har været i vandet. Især hvis du også bruger et håndklæde til at tørre dig med. For hvert minut efter du har smurt dig ind, virker cremen mindre og mindre.

5) Husk de små områder på din krop

Jaja, vi er gode til at huske solcreme på skuldrene, ryggen og de andre store områder. Me hvad med de oversete områder, som øreflipperne, læberne og skilningen i håret? Hårgrænsen og hagepartiet er faktisk to af de områder, folk overser mest. Men de er ligeså vigtige som alle andre områder. 

Især kan området omkring øjnene være en svær udfordring. Her kan solcreme nemlig give svie eller irritere. Derfor bør du her målrettet gå efter en solcreme til øjnene, der er uden parfume og beregnet til brug på den tynde og sarte hud. Sådan undgår du bedst kragetæerne omkring øjenpartiet. Glem nu heller ikke dine fødder og tæer!

6) Kend din faktor!

Ved du egentlig, hvad forskellen på en solcreme med faktor 20 og faktor 40 er? Man siger, at et voksent menneske (i gennemsnit) kan opholde sig i solen i 10 minutter, uden at kroppen tager skade. En solcreme med faktor 20, giver dig 20 gange længere beskyttelse beskyttelse, altså 20 x 10 minutter, hvilket er 200 minutter (eller lige over 3 timer). En solcreme med faktor 40 giver dig altså 400 minutter. Den dækker altså ikke dobbelt så godt men blot i længere tid. Sved, vand og tøj, der tørrer cremen af, kan dog formindske effekten. Husk, at eventuelle forandringer i din hud kan skyldes solbadning flere år tilbage. Vær også altid opmærksom på, at du så vidt som muligt bør undgå for meget sol, når koncentrationen af UV-stråler er højest mellem klokken 12-15. Husk de fire solråd fra Kræftens Bekæmpelse: Skygge, solhat, solcreme og sluk solariet! 

God sommer!

LÆS OGSÅ:

Sommersex | 9 tips til fræk sex på stranden

Denne pille får dine prutter til at dufte godt

Yep, du læste rigtigt. Og vi kender vist alle nogen med dårlige prutter, der har brug for sådan en pille, ik? Hvis du nu sidder og tænker ”jeg kender faktisk ikke nogen”, så er det dig selv makker.

Et fransk firma hævder nu, at de har opfundet en pille, der ligefrem kan få dine prutter til at dufte godt. Pillerne er blevet udviklet af opfinderen Christian Poincheval, der har base i den vestlige franske by Gesvres. Han hænder, at pillerne forvandler din lugtende gasser til behagelige dufte såsom chokolade eller roser. 

Yes, den anale alkymist mener seriøst, han kan få din lort til at lugte af roser. Faktisk har han haft evnerne siden 2007, ifølge firmaets officielle hjemmeside, som hedder Lutin Malin.

Firmaet hævder at pillen er komplet naturlig, og der ikke er noget medicin eller stofbaseret i dem. Det er blot et ”kosttilskud baseret på naturlige ingredienser”, der får dine prutter til at dufte dejligt. Hvis det passer, er det jo ret stort.

På hjemmesiden står der; ”The Fart Pill (Pruttepillen) er resultatet af en længevarende research og forsøg og har været til salg siden 2007. Vores duftvarianter tilføjer også et strejf af humor til enhver lejlighed”.

”Vores talrige tilbagevendende kunder er uden tvivl det bedste bevis”.

Hvis du overvejer at give produktet et forsøg, så smut over på deres hjemmeside, eller endda Amazon, hvor du kan få dig 60 piller til omkring 170 danske kroner. I skrivende stund er produktet dog udsolgt på Amazon. Det er chokoladevarianten som internetgiganten har solgt og melder udsolgt af.

Firmaet producerer dog flere forskellige interessante varianter. Går du og drømmer om ingefær-prutter? Det kan nu blive en virkelighed! Der findes endda sæsonmæssige varianter, der kan få dine prutter til at sprede julestemning.

Også til din hund

Pillen er ikke kun forbeholdt mennesker, og hjemmesiden siger, at der kan købes pulver, der er speciallavet til vores firbenede venner. Hvis det passer, fortjener de en Nobelpris, for der er intet værre end hundeprutter. Lutin Malin hævder, at du kan drysse dette pulver ud på hundemaden, og deres fæle prutter vil lugte af blomsterparadis i stedet.

For et par år siden fortalte opfinderen til The Telegraph, at ideen opstod som nødvendighed efter et særligt lugtende middagsselskab.

”Gæsternes prutter var så slemme, at vi næsten blev kvalte. Noget skulle der gøres”, forklarede han. Det var startskuddet til pillen, han fortæller både bliver købt af folk, der har et problem med lugtende prutter, men også af folk, der køber dem som joke-gaver.  Så hvis du mangler en genial gaveidé til julefrokosten, så er det bare med at holde øje på Amazons hjemmeside.

LÆS OGSÅ

Ernæring | 5 uheldige bivirkninger ved populære diæter