Soya

Soya | Din Ekspertguide til Soya

Med sit høje indhold af protein bruges soya ofte som erstatning for andre basis madvarer af vegetarer eller folk med laktose intolerence. Det er først indenfor de seneste år, at soya for alvor har fundet vej frem til de danske køkkener, men i Asian har de dyrket soyabønner i flere tusinde år. Læs med her og bliv klogere på indholde i soya.

Som andre bønner vokser soyabønnen i bælge. Oftest er de grønne men kan også være gule, brune eller sorte. Konsistensen er nem at have med at gøre, og derfor bliver soyabønnen ofte tilføjet til forskellige madvarer. Soyabønner – også kendt som edamamebønner – kan fungere som et alternativ til kød.
Soyabønner bruges til at lave soyamælk, tofu, miso, tempeh og soyaprotein.

Oprindelse

Soyabønneplanten stammer fra Kina, hvor den er blevet dyrket i 13.000 år.
Det var en essentiel afgrøde for kineserne, som anså det som værende en livsnødvendighed. Soyabønnen blev senere introduceret til andre asiatiske regioner århundreder senere, og først i det 20. århundrede er folk i vesten begyndt at bruge det til andet end blot dyrefodder. Denne bønne er nu den mest dyrket og anvendte bælgplante på verdensplan.

soya
Soyabønnen har i over 13.000 år været en essentiel afgrøde for kineserne

Siden 1970’erne har markedet for soyaprodukter oplevet en stigning. Dette skyldes, at flere og flere soyabaserede produkter har kunnet erstatte forskellige hverdagsprodukter som fx mælk, pølser, ost og yoghurt.

Ernæringsmæssige fordele ved soya

De hovedsagelige fordele ved soya er dets høje indhold af protein derudover vitaminer, fiber og mineraler. Soyabønnen er blevet forvandlet til en del forskellige slags madvarer, heriblandt:

  • Miso: En pasta af soya som tilsætter masser af smag. Det er utrolig populært i det asiatiske køkken og er en god kilde til mange mineraler.
  • Tempeh: en indonesisk specialitet – typisk lavet ved at koge og afskalle soyabønner og forme det til en solid “kage”. Det er en god kilde til protein, B-vitamin og mineraler.
  • Tofu: laves af soyamælk ved at man størkner soyaproteinerne med calcium – eller magnesiumsalt. Vallen sorteres fra, og massen bliver behandlet. Det er en god kilde til jern, calcium og især protein.
soya
Tempeh er en lækker kilde til protein, B-vitamin og mineraler

100 g soyabønner indeholder:

  • 173 kalorier
  • 17 g protein
  • 1 g fedt
  • 10 g kulhydrater
  • 6 g fiber

Det høje indhold af fiber gør soyabønner og andre produkter af soya effektive i forhold til forstoppelse, højt kolesteroltal og type 2 diabetes.

Fytoøstrogener

Soya indeholder fytøostrogener, som er kemikalier, der fines i mad fra planter. Der findes forskellige typer af fytoøstrogener, men de der findes i soya produkter kaldes isoflavon. Soyaisoflavon har forårsaget en del research, og nogle studier peger på, at kvinder som spiser meget soya muligvis har en lavere risiko for brystkræft. Det er dog ikke klart hvorvidt gener og miljømæssige faktorer interagerer med soya og eventuelt producerer forskellige effekter hos forskellige mennesker.

Fytoøstrogener har vist at kunne hjælpe med at blokere for effekterne af forhøjet niveau af østrogen i kroppen og derved udjævne enhver ubalance mellem østrogen og progesteron. De finder vej til østrogen-receptorer på celler og derved blokerer for stærkere, naturlig østrogen.

Derved kan det hjælpe i forbindelse med forhøjet niveau af østrogen, som kan være tilfældet under PMS eller i tilfælde af endometriosis.

På grund af soyas indhold af fytoøstrogen, vælger mange kvinder at inkludere det i deres kost, når de træder ind i overgangsalderen. I overgangsalderen stopper kroppens naturlige produktion af østrogen, hvilket kan medføre symptomer.

soya
Fytoøstrogener kan udjævne ubalancen mellem østrogen og progesteron

Da fytoøstrogener agerer som et svagere østrogen, kan det hjælpe med at booste niveauet en anelse.

Protein

Soya anses som værende tilsvarende kød, når det kommer til kvaliteten i proteinet, dog tænkes det, at planteproteiner forarbejdes på en anden måde end kødproteiner. For eksempel har et studie vist, at protein fra soya har tendens til at sænke kolesteroltallet, hvorimod protein fra kød kan hæve kolesteroltallet.

Fytosterol

Soya indeholder også det der hedder fytosterol, hvis struktur ligner kolesterol – og steroide hormoner. Undersøgelser viser, at det hæmmer optagelsen af kolesterol.

Genetiske – og miljømæssige faktorer er vigtige i forhold til, hvordan vores kroppe reagerer på bestemte madvarer, så på nuværende tidspunk kan det endnu ikke siges med sikkerhed, om mad bestående af fytoøstrogen er gavnlig eller ikke.

Hvis du er vegetar eller veganer kan soyamadvarer være en vigtig del af din kost.

Hos Fitnessnord har vi forskellige produkter med soya bl.a ESN Soy-Pro Isolate

LÆS OGSÅ:

Quinoa | 3 grunde til, at quinoa er perfekt for fitness-folk

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *