Quinoa

Quinoa | 3 grunde til, at quinoa er perfekt for fitness-folk

Smid quinoa i indkøbskurven lidt oftere og gør dit liv lidt sundere med denne vidunderspise.

 

Quinoa stammer fra Sydamerika og bliver betragtet som en hellig ingrediens i lande som Bolivia. Planten blev næsten udslettet af spanske tropper i det 16. Århundrede, men oplevede stor popularitet som et superfrø i moderne tider.

Det er ikke længe siden, at det blev betragtet som eksotisk og nær umulig at opstøve på hylderne i supermarkedet. Men grundet den øgede popularitet indenfor glutenfri kost, så er quinoa blevet et fast fund i supermarkeder. Quinoas ry for at være en næringsrig sundhedsbombe, der bliver mere og mere udbredt blandt Danmarks befolkning. Quinoa fungerer især som en god erstatning for ris, men tager cirka kun halvt så lang tid at tilberede.

Er du stadig ikke helt hoppet med på quinoa-bølgen? Så læs med her, når vi giver dig tre bomstærke grunde til, at du skal spise mere quinoa.

 

1: Quinoa er rig på antioxidanter

Som med mange frugter og grøntsager, så vil mere quinoa i din diæt give dig flere antioxidanter. Antioxidanter er elementer, der direkte angriber free radicals, som er komponenter der angriber kroppens sunde celler. Derfor bliver en kost, som er rig på disse antioxidanter anset som en vigtig faktor i at bekæmpe diverse sygdomme. Antioxidanter er også med til at hele kroppen efter en hård træning, samt modkæmpe muskelskader.

Quinoa er mest kendt for den mest gængse beige far, men kan nu også fås i røde og sorte varianter. De pigmenter, der giver quinoaen den røde og sorte farve er faktisk potente antioxidanter. Derfor giver de farvede udgaver dig et større kick af antioxidanter end de beige farvede (1). Disse har også en stærkere tekstur, hvilket gør til en perfekt ingrediens i salater.

 

2: Quinoa er rig på protein

En enkelt kop kogt quinoa giver dig omkring 8 gram protein. Men det er ikke den almindelige plantebaserede protein, der er tale om her. Quinoa er nemlig et ”komplet” protein, hvilket betyder, at den indeholder alle 9 essentielle aminosyrer – ligesom animalsk protein.

For fitnessfolk er det især vigtigt at bemærke, at quinoaen indeholder aminosyren leucin. Det er den samme aminosyre, der er meget af i valleprotein. Leucin spiller en vigtigt rolle i at promovere anabolisme og heling af musklerne (2).

 

3: Quinoa er fyldt med fibre

Quinoa er også en fremragende måde at tilføje ekstra fibre i din kost. En kop kogt quinoa giver dig omkring 5 gram fibre (mænd og kvinder skal sigte efter henholdsvis 38 og 25 gram fibre om dagen) (3). Det er endnu en fordel ved quinoa, da en kost, som er rig på fibre spiller en direkte rolle i at sænke dit blodtryk (4).

Siden fibre giver dig en længere mæthedsfølelse, grundet den lange tid det tager at fordøje, så fungerer en fiberrig kost også som en bremse, der kan stoppe dig for at spise for meget og falde i den farlige snacksult. Dette kan med tiden lede til større og et naturligt vægttab.

 

LÆS OGSÅ:

Avocado | Din ekspertguide til avocadoer

D-Vitamin | Din ekspert guide til D-Vitamin

Aloe vera | Din ekspertguide til planten aloe vera

 

References
  1. Tang, Y., Li, X., Zhang, B., Chen, P. X., Liu, R., & Tsao, R. (2015). Characterisation of phenolics, betanins and antioxidant activities in seeds of three Chenopodium quinoa Willd. genotypes. Food Chemistry, 166, 380-388.
  2. Mota, C., Santos, M., Mauro, R., Samman, N., Matos, A. S., Torres, D., & Castanheira, I. (2016). Protein content and amino acids profile of pseudocereals. Food chemistry, 193, 55-61.
  3. Trumbo, P., Schlicker, S., Yates, A. A., & Poos, M. (2002). Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. Journal of the American Dietetic Association, 102(11), 1621-1630.
  4. Aljuraiban, G. S., Griep, L. M., Chan, Q., Daviglus, M. L., Stamler, J., Van Horn, L., … & Frost, G. S. (2015). Total, insoluble and soluble dietary fibre intake in relation to blood pressure: the INTERMAP Study. British Journal of Nutrition, 114(09), 1480-1486.

 

 

 

 

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *