immunsystem

Ernæring | 5 fødevarer, der styrker dit immunsystem

Visse fødevarer kan være nyttige til at styrke dit immunsystem og derved forebygge forkølelse og influenza. Vi har lavet en liste over fem vigtige næringsstoffer, som dit immunsystem har brug for for at fungere optimalt, samt hvilke fødevarer du naturligt finder dem i.

C-vitamin

Et vigtigt næringsstof er C-vitamin, der fungerer som en antioxidant. Antioxidanter hjælper med at bekæmpe frie radikaler; kemisk ustabile molekyler, der stjæler elektroner fra andre stoffer for at blive stabile. Frie radikaler i kroppen igangsætter skadelige virkninger, der kan sættes i forbindelse med en lang række sygdomme, bl.a. kræft, hjerte-karsygdomme og sukkersyge. 

Der er beviser for, at C-vitamin kan være særlig nyttigt i at øge immunforsvaret hos mennesker, der er under stress. For at øge dit indtag af C-vitaminin, skal du føje disse fødevarer til din diæt:

Citrusfrugter og frisk juice (såsom appelsin og grapefrugt)

Kiwi

Rød og grøn peber

Broccoli

Jordbær

E-vitamin

Ligesom C-vitamin er E-vitamin en kraftig antioxidant. Forskning antyder, at opretholdelse af rigelige niveauer af E-vitamin er afgørende for, at vi har et sundt immunsystem, især blandt ældre. For at få nok E-vitamin, skal du spise disse fødevarer:

Hvedekimolie

Mandler

Solsikkefrø

Hasselnødder

Peanutbutter (vær opmærksom på, hvilken du vælger, og hold især øje med, om der er tilført store mængder af sukker og salt)

Zink

Zink er et essentielt mineral, der blandt andet indgår i produktionen af immunceller. Det er bevist, at lave niveauer af zink kan forringe din immunfunktion. Her er nogle af de vigtigste fødevarekilder til zink:

Bønner 

Cashewnødder

Rosiner

Kikærter

Østers

Karotenoid

En anden type antioxidant, karotenoider, er en klasse af pigmenter, der findes naturligt i et antal planter. Når det indtages, omdannes de til A-vitamin (et næringsstof, der hjælper med at regulere immunsystemet). Spis disse fødevarer for at øge dine karotenoider:

Gulerødder

Grønkål

Abrikoser

Papaya

Mango

Omega-3-fedtsyrer

Omega-3-fedtsyrer er en type essentiel fedtsyre, der undertrykker betændelsestilstande og holder immunsystemet i skak. Selvom det ikke er gennemtestet, hvorvidt omega-3-fedtsyrer kan hjælpe med at bekæmpe infektioner (som forkølelse), tyder forskning på, at det kan beskytte mod immunsystemforstyrrelser som Crohns sygdom, Colitis ulcerosa og leddegigt. Her finder du omega-3-rige fødevarer:

Fede fisk (inklusiv makrel, tun, laks, sardiner, sild og ørred)

Hørfrø

Valnødder

Andre fødevarer til at styrke dit immunsystem

For at holde dit immunsystem sundt, er det vigtigt at få tilstrækkelig søvn, træne regelmæssigt og mindske stress. Selvom kosttilskud, der indeholder høje doser af antioxidanter og andre næringsstoffer ofte er udråbt som naturlige immunforstærkere, tyder nogle undersøgelser på, at indtagelse af kosttilskud kan have begrænsede fordele for immunsystemet. (Hvis du stadig overvejer at tage dem, er det en god ide at konsultere din læge først for at veje fordele og ulemper.)

For flere fødevarer, der kan hjælpe med at øge dit immunforsvar, kan du prøve at tilføje hvidløg, fødevarer med meget probiotika (såsom sauerkraut, kimchi, kombucha, yoghurt og kefir) og grøn te til din diæt.

LÆS OGSÅ

Kost | Sådan hjælper du dit immunforsvar med ting fra dit køleskab

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *