kollagen

Kosttilskud | Top 6 fordele ved at tage kollagentilskud

Kollagen er den vigtigste komponent i bindevæv, der udgør flere kropsdele, inklusive sener, ledbånd, hud og muskler og har mange vigtige funktioner, herunder at give din hud struktur og styrke dine knogler.

I de senere år er kollagentilskud blevet populære. De fleste hydrolyseres, hvilket betyder, at kollagenet er blevet nedbrudt, som gør det lettere for kroppen at absorbere. Kollagen kan have en række sundhedsmæssige fordele, fra at lindre ledsmerter til forbedring af hudens sundhed.

Her ser vi på seks videnskabeligt beviste sundhedsmæssige fordele ved at tage kollagen.

1. Kan forbedre hudens sundhed

Kollagen er en vigtig komponent i din hud. Det spiller en rolle i styrkelse af hud, plus kan gavne elasticitet og hydrering. Når du bliver ældre, producerer din krop mindre af det, hvilket fører til tør hud og dannelse af rynker.

Flere undersøgelser har vist, at kosttilskud, der indeholder kollagen, kan hjælpe med at nedsætte ældningen af ​​din hud ved at reducere rynker og tørhed.

De rynkereducerende virkninger af kollagentilskud er blevet tilskrevet deres evne til at stimulere din krop til at producere kollagen på egen hånd. Derudover kan et kollagentilskud fremme produktionen af ​​andre proteiner, herunder elastin og fibrillin, der hjælper med at strukturere din hud.

Mange oplever også, at kollagentilskud forhindrer acne og andre hudtilstande, men det er endnu ikke videnskabelig dokumenteret.

2. Hjælper med at lindre ledsmerter

Kollagen hjælper med at styrke ​brusken, som er det gummilignende væv, der beskytter dine led. Mængden af ​​kollagen i din krop falder, når du bliver ældre, hvilket øger risikoen for at udvikle bl.a. Slidgigt. Nogle undersøgelser har vist, at kollagentilskud kan hjælpe med at forbedre symptomer på slidgigt og reducere ledsmerter generelt.

Forskere har teoretiseret, at supplerende kollagen kan samle sig i brusk og stimulere dit væv til at fremstille kollagen. De har antydet, at dette kan føre til lavere betændelse, bedre støtte af dine led og reduceret smerte.

Hvis du vil prøve at tage et kollagentilskud for dets potentielle smertelindrende virkning, foreslår undersøgelser, at du skal starte med en dosis på 8-12 gram dagligt.

3. Kan forhindre knogletab


Dine knogler er for det meste lavet af kollagen, hvilket giver dem struktur og hjælper med at holde dem stærke.

Da mængden i din krop forringes, når du bliver ældre, gør knoglemassen også. Dette kan føre til bl.a. osteoporose, der er kendetegnet ved lav knogletæthed og forbundet med en højere risiko for knoglebrud.

Undersøgelser har vist, at indtagelse af kollagentilskud kan have visse effekter i kroppen, der hjælper med at hæmme den knoglenedbrydning, der fører til osteoporose.

Forskningen har lovende resultater, men flere undersøgelser er nødvendige, før det kan bekræftes at kollagentilskudkan forbedre knoglesundheden.

4. Kan øge muskelmasse

Mellem 1–10% af muskelvævet består af kollagen. Dette protein er nødvendigt for at holde dine muskler stærke og velfungerende.

Undersøgelser antyder, at et tilskud blandt andet kan hjælpe med at øge muskelmassen hos mennesker med sarkopeni – tabet af muskelmasse, der sker med alderen.

Forskere har antydet, at indtagelse af kollagen kan fremme syntese af muskelproteiner såsom kreatin og også kan stimulere muskelvækst efter træning, dog er det endnu ikke bevist.

5. Fremmer hjertesundhed

Forskere mener, at indtagelse af kollagentilskud kan hjælpe med at reducere risikoen for hjerte-relaterede sygdomme.

Kollagen giver struktur til dine arterier – blodkarrene der fører blod fra dit hjerte til resten af ​​kroppen. Uden nok kollagen kan arterier blive svage og skrøbelige, hvilket kan føre til åreforkalkning og i værste fald hjerteanfald og slagtilfælde.

6. Andre sundhedsmæssige fordele

Selvom flere fødevarer indeholder kollagen, er det ukendt, om kollagenet i fødevarer har de samme fordele som kosttilskud. At tage kollagen er forbundet med en række sundhedsmæssige fordele og meget få kendte risici. 

Kollagentilskud menes at have andre sundhedsmæssige fordele, men disse er ikke videnskabeligt bevist. Nogle mener, at det kan øge styrken på neglene ved at forhindre skørhed og stimulere at hår og negle vokser. Andre bruger ​​tlskuddet til behandling af tarmproblemer, såsom leaky gut syndrome. Der er også vidnesbyrd om, at kollagen forbedrer humøret og reducerer symptomer på angst. Og sidst men ikke mindst, er der folk, der oplever at et kollagentilskud kan fremme vægttab og give et hurtigere stofskifte. Selvom disse potentielle effekter er lovende, er det nødvendigt med forskning, inden der kan drages formelle konklusioner.

Tjek vores udvalg af kollagentilskud her

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *