bæredygtig motivation

Inspiration | Sådan finder du motivation, hver morgen når du vågner

Bæredygtig motivation | Det er mandag morgen. Vækkeuret ringer. Hvad er det første, der rammer dine tanker, når du åbner dine øjne?

“Jeg gider virkelig ikke på arbejde i dag”.

“I dag bliver en lang dag. Shit”. Eller,

“YES! En spritny uge forude! Ser frem til at få en masse ting ordnet”.

Uanset hvad dit svar er, så stil dig selv dette spørgsmål:

“Hvad er det, der får dig til at føle umotiveret?”. Hvad fik dig til at have enten negative eller positive følelser om din mandag forude?  Hvordan finder du motivation?

*Dette er et blogopslag lavet i samarbejde med motiverende coach Daniella Jensen, der gør udtryk for hendes holdninger*

Mød Sandra

Jeg havde engang en kollega, der hed Sandra. Hun mødte på arbejde på samme tid hver morgen, og hun gik igen klokken præcis 17 hver eftermiddag. Ikke et minut tidligere, og ikke et minut senere. Sandra var kendt for at være kontorets gnavpot, og hun var altid i et muggent humør over alle. Vi undgik hende så vidt som muligt, og hun kunne seriøst klage over alt mellem himmel og jord. 

Men jeg havde en morgen en samtale med hende jeg aldrig glemmer, da vi begge hentede kaffe. Hun fortalte mig, at hun havde arbejdet i firmaet i over 20 år! Af en grund, fik det mig til at spørge, hvad der motiverede hende, og svaret var ret overraskede. “Det ved jeg ikke. Det er et arbejde, og det betaler mine regninger og er tæt på, hvor jeg bor”. I samme åndedræt gik hun tilbage, og jeg stod der helt mundlam over, hvad hun lige havde sagt. 

Hvordan kan nogen være tilfreds med at lave det samme arbejde i over 20 år? Og det var jo ret tydeligt, at hun ikke var glad for selve jobbet, når man tager hendes surmulen og brokker in mente. Så hvorfor gjorde hun ikke noget ved sin situation?

Der findes 2 typer af mennesker

Sandra er en ret ekstrem sag, men vi kender sikkert alle til nogen, der har gjort det samme arbejde i mange år og ikke virker til at have et problem med den sædvanlige rutine år efter år. Uanset om det er i et forhold, i et arbejde eller på det personlige plan, så virker det til, at de har det fint med bare at være okay, uden at nogensinde stræbe mod, at det bliver bedre. 

På den anden side, så kender I sikkert også mennesker, der fokuserer på det positive. De sætter mål og arbejder konstant på at skubbe dem selv frem og op. Det kan være forfremmelser på arbejdet, stifte familie, fejre milepæle i forholdet, opgradere hus og bil, starte nye virksomheder eller starte på studie igen, men uanset hvad så bevæger disse mennesker sig konstant mod noget, der forbedrer eller beriger deres liv. 

Så hvad er forskellen mellem de to typer af mennesker?

Hvad du føler eller ikke føler for at gøre koges ned til en ting. Det er motivation. Det er motivation, der er den kraft, eller mangel derpå, der konstant driver dig frem og overkommer forhindringer og udfordringer for at nå dine mål. 

Uden motivation, så giver du op efter et par mislykkede forsøg eller den første store udfordring, du møder på din vej. Eller som i Sandras tilfælde, så forbliver du bare hvor du er. Ulykkelig i ordets forstand, men uden at du gør noget for at forbedre det. 

Hvad er motivation så egentlig?

Uanset om du indser det eller ej, så er motivation en stor kraft i dit liv, og det skal udnyttes, hvis du vil brillere og faktisk nyde, hvad end det er, der tager din tid i hverdagen.

Desværre er der mange, der overgeneraliserer order motivation. Vi ser det som en to-sidet ting. Man er enten motiveret eller umotiveret. Når det kommer til vores tilstand, mener mange, det kan besvares med enten et ja eller nej. 

Men motivation er ikke bare en kontakt,  men et flow. For at du føler dig motiveret, skal du først dykke under overflader. Det hjælper ikke bare at læse et par generiske motiverende citater og blive opmuntret fra venner eller en mentor, når du vil opbygge bæredygtigt motivation på længere sigt.

Prøv at tænk på bæredygtigt motivation som solen. Den er er også bæredygtig og langvarig og giver en konstant bølge af energi til al liv på jorden. Præcis som solen, så har din motivation også flere lag. Det starter fra kernen og spredes ud til overfladen. Overfladen er, hvad du ser, men den egentlige proces er drevet fra kernen, og det er den vigtigste del. Forklaringen den får du lige om lidt.

Hvis du kan skabe en selvforsynende motivationsmotor, så får du ikke bare mulighed for at finde mere mening og formål med dit liv, men du bliver også i stand til at nyde hvert minut af, hvad du foretager dig, hvilket får dine forskellige roller og ansvarsområder i livet til at føles mindre som pligter. Sådan helt seriøst – ville det ikke være en velkommen luftforandring? 

Bæredygtig motivation forklaret i tre lag

Men for at du forstår dette motivationsflow bedre, kan vi koge motoren ned til tre dele.

  1. Kernen – Formålet
  2. Støtten – Aktiveringen
  3. Overfladen – Anerkendelsen

Vi er som mennesker bedst bekendte med det andet og tredje lag, da vi regelmæssigt er i direkte kontakt med dem begge.

Det andet lag: Støtten – Aktiveringen

Essensen af det andet lag af motivationsmotoren er de ting, der støtter dine mål. De kan forstørre den motivationskerne, du har, eller øge det momentum du har opbygget. I bund og grund skaber de gunstige forhold, for at tingene går som smurt. 

Det tredje lag: Overfladen – Anerkendelsen

Det trejde lag er anerkendelsen og omfatter enhver type af eksterne skulderklap, der giver dig den bæredygtige motivation. Den kan forekomme som respekt eller påskønnelse i form af komplimenter eller ros.

Eller det kan være følelsesmæssig støtte gennem opmuntring, feedback eller konstruktiv kritik, men også sammenhold, hvor du har kolleger eller venner, der deler de samme mål eller byrder som dig.  

Det er generelt, hvad du ser på overfladen, når du kigger på andre mennesker. Du ser den eksterne anerkendelse, respekt eller opmuntring, som de får.

Det inderste lag: Kernen – Formålet

Men det vigtigste element, hvad der virkelig er drivkraften bag dit motivationsflow, er den inderste kerne – dit formål. Dit formål er, hvad der adskiller de motiverede fra de umotiverede, de præsterende fra de underpræsterende, de lykkelige fra de ulykkelige. 

Din kerne i bæredygtig motivation er dit formål og bliver vedligeholdt af to ting: Have betydning og drivkraft. Med disse to som fundament, så har du en kraftforsyning, der fylder dig med ubegrænset motiverende energi. 

Så hvordan skaber du disse to ting?

Sådan vedligeholder du dit formål

At have betydning er let. Du skal bare stille dig selv det simple spørgsmål: Hvorfor?

Hvorfor forfølger du et bestemt mål? Hvis grunden er uklar, så vil din motiverende energi være det samme. Mens motivationen giver dig energien til at gøre noget, så skal den energi være fokuseret på noget. Så uden betydning, er der ikke et fokus, som din energi kan rettes mod. 

Alligevel så er et betydningsfuldt mål ikke ensbetydende med, at du skal ændre verden eller skabe en stor indflydelse på samfundet. Hemmeligheden bag betydningsfuldt arbejde er simpelt: Det skal bidrage med værdi til noget eller nogen, der har betydning for dig. 

Dernæst skal du finde drivkraft. Kort sagt så betyder det blot, at du konstant skal rykke dig. Som en snebold, så skaber motivation, der kommer fra fremskridt et momentum. For at holde det ved lige, skal du konstrant rykke dig.

Den gode nyhed er, at dit fremskridt behøver ikke være kæmpestort, for at du kan påskønne det. Små skridt frem kan være lige så motiverende som de kæmpestore. Det vigtige er bare, at de kommer hele tiden. Tænk på det som at køre bil, og du holder i kø. Det er så frustrerende, når man holder helt stille, men det er ikke så slemt, når du bevæger dig fremad. Uanset hvor langsomt det så går.

Hvis du laver en simpel fremskridtsmåler som en checkliste eller milepæle, så er det en rigtig god måde at visualisere din små såvel som store sejre. De udløser din hjerne til at påskønne og anerkende dem, hvilket giver dig små boosts af motiverende energi. 

Hvorfor tror du, at computerspil er så vanedannende? De er fyldte med fremskridtsmålere! Selvom fremskridtet kun findes på det virtuelle plan, så er de stadig i stand til at tænde for motivationscenteret i din hjerne.

Find ud af, hvad der driver dig i dag

Hvorfor tager du ikke noget tid i dag og hurtigt reflekterer over, hvor du er henne nu? Tag et aspekt af dit liv, som du gerne vil skabe fremskridt inden for. 

Det kan eksempelvis være dit nuværende job. Først start med spørgsmålet hvorfor? Skriv ned, hvorfor du er i det arbejde, som du er i. Tænk derefter over din motivationskerne; dit formål. Skriv ned, hvad det er i dit job, der har betydning for dig, og hvad er nogle af de ting, som kan hjælpe med at skubbe dig frem mod dine mål i livet?

Når du først har disse punkter skrevet ned, så er det tid til at sammenligne. Hjælper dit nuværende arbejde med at med at drive dig mod det formål, som du har skrevet ned?

Hvis det gør, så er det helt fantastisk! Du er på rette spor! Men hvis det ikke gør, så er der ingen grund til at gå i panik. Det er slet ikke for sent!

Lykke behøver ikke være et vagt begreb eller en illusion, som du konstant forfølger. Ved at finde nøglen til bæredygtig motivation er du allerede et skridt nærmere at realisere din lykke og finde betydning, i de ting du laver.

Måske har du allerede prøvet forskellige løsninger til at finde motivation og fundet ud af, at ingen af rigtigt fungerer. Det skyldes, de kun skaber trinvise ændringer, og hvis du gerne vil have permanente ændringer, kræver det en mere holistisk tilgang til tingene. Det kræver mere end blot at fokusere på et enkelt område af dit liv eller at ændre kun en del af din rutine. 

Spring ud i det!

Du vil gerne lave en fundamental ændring, men det føles overvældende og et ukendt territorium, som du ikke føler, du har råd til at træde ud i på dette tidspunkt af dit liv. Sandheden er, at det ikke behøver være så kompliceret at tage dit liv videre til et nyt stadie. Det handler om at springe ud i det med hovedet først, og der er ingen bedre tid til at gøre det end nu!


UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *