Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost | Sådan hjælper du dit immunforsvar med ting fra dit køleskab

Antiinflammatorisk kost | Det er efterhånden ved at være almen viden fra alverdens læger, at den bedste måde at kæmpe imod inflammation i kroppen ikke ligger i medicinskabet, men i køleskabet.

Hvad er inflammation?

Dit immunforsvar bliver aktivereret, når din krop genkender, at noget fremmed har invaderet din krop. Det kan eksempelvis være i form af en skadelig bakterie, pollen fra planter eller noget kemisk. Det vil oftest udløse en reaktion fra kroppen, der hedder inflammation – eller i folkemunde; betændelse. Har du for eksempel halsbetændelse eller bihulebetændelse, vil du derfor få medicin for at hjælpe med at bekæmpe angrebet mod dit immunforsvar.

Nogle gange vil din krop dog opleve en konstant inflammation i kroppen, Selv når det ikke er et fremmedlegeme, der har invaderet din krop. Disse betændelsestilstande er din krops rigtige fjende, og de kan gøre meget skade. Mange af de helt store sygdomme, såsom kræft, hjertesygdomme, diabetes, gigt, depression og Alzheimers, er alle forbundet med kronisk inflammation.

Antiinflammatorisk mad direkte fra køleskabetAntiinflammatorisk kost

Hjælpen behøver du såmænd ikke kun at hente med hjælpe fra lægen. Du kan ved hjælp af en antiinflammatorisk kostplan hjælpe din krop til et stærkere immunforsvar, så risikoen for inflammation forringes.

”Mange eksperimenterende undersøgelser har vist, at komponenter af fødevarer og drikkevarer kan have antiinflammatoriske virkninger”. Det siger Dr. Frank Hu, professor i næring og epidemiologi på Instituttet for Ernæring ved Harvard School of Public Health.

Hvis du vælger de rigtige fødevarer, kan du let reducere risikoen for sygdomme. Ligesom du med dårlige kostvaner, kan gøre din krop endnu svagere og faktisk fremskynde inflammationsprocessen.

Fødevarer, der er inflammatoriske

Disse fødevaregrupper er dårlige for din krop og kan være skyld i svækket immunforsvar og antiinflammatorisk proces.

 • Raffinerede kulhydrater, såsom hvidt brød og kager
 • Pommes prites og andre dybstegte ting
 • Sodavand og andre sukkerholdige drikkevarer
 • Rødt kød (som burgere og steaks) og forarbejdet kød (som hotdogs og pølser)
 • Margarine, svinefedt og andre fedtstoffer

Som du kan se, er det ikke overraskende, at de samme fødevarer, der har stort risiko for at bidrage til inflammation, også er der fødevarer, der generelt er dårlige for helbredet.

”Nogle af de fødevarer, der har været forbundet med øget risiko for kroniske sygdomme, som type 2 diabetes og hjertekarsygdomme, er også forbundet med øgede risici for inflammation”, fortæller Dr. Hu. ”Det er ikke overraskende, da inflammation er en vigtig underliggende mekaniske, der bidrager til udviklingen af disse sygdomme”.

Usunde fødevarer assisterer også til vægtforøgelse, der i sig selv er en risikofaktor for inflammation. Dog er der i flere undersøgelser, selv efter forskerne tog hensyn til fedme, blevet fundet direkte forbindelser mellem fødevarer og inflammation. Det fortæller os altså, at fedme i sig selv ikke spillede den afgørende faktor i inflammationsprocessen. ”Nogle af komponenterne i disse fødevarer eller ingredienser kan altså have uafhængige resultater på inflammation – udover de åbenlyse problemer med for mange kalorier”, fortæller Dr. Hu.

Antiinflammatoriske fødevarer

Du behøver ikke bruge dyre domme på at inkorporere antiinflammatorisk kost i din madplan. De fødevarer, der faktisk kan gøre en stor forskel er:

 • Tomater
 • Olivenolie
 • Grønne bladgrøntsager, såsom spinat, grønkål, broccoli og rosenkål
 • Nødder – især mandler og valnødder
 • Fede fisk som laks*, makrel, sardiner
 • Frugter som jordbær, blåbær, kirsebær og appelsiner

(*Pas dog på med din laks. Køber du opdrættet laks, er der stor risiko for, at den indeholder mange miljøgifte, og det kan derfor gøre mere skade end gavn)

Alle disse fødevarer er har flere gange bevist deres positive effekt mod bekæmpelsen af inflammation – deriblandt også kroniske sygdomme som følge.  Dr. Hu bemærker især frugt og grøntsager, som blåbær, æbler og bladgrønt, der naturligt har et højt indhold af antioxidanter og polyfenol. Dette er beskyttende komponenter, som findes i planter.

Lignende undersøgelser viser også, at nødder ofte bliver forbundet med nedsat risiko for udvikling af hjertekarsygdomme og diabetes. Selv kaffe, der indeholder polyfenol og andre antiinflammatoriske komponenter, kan også beskytte din krop mod inflammation.

En antiinflammatorisk kost

Din nuværende diet består nok allerede mest af de sunde ting, som du ved er god for din krop og din træning. Hvis du dog gerne vil følge en kostplan, der følger den antiinflammatoriske tankegang, kan du med fordel følge middelhavskosten. Den er nemlig høj på frugter og grøntsager, nødder, fuldkorn, fisk og sunde olier.

Udover de nævnte fordele som bekæmpelse af inflammation, så kan en sådan diæt også give dig synlige fysiske og følelsesmæssige fordele. En diet med fokus på disse fødevarer kan nemlig påvirke dit humør positivt og give dig en overordnet højere livskvalitet.

LÆS OGSÅ: 

Proteinsyntese | Sådan bliver bøffer i køledisken til bøffer på overarmen

CLA | Sådan hjælper conjugated linolic acid til dit vægttab

Aminosyrer | Sådan virker de på din krop – Her er alt du skal vide

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *