Sundhed | Fra forhold til sygdomme: Det siger dine søvnvaner om dig

Vi ved alle, at en god nats søvn er godt for kroppen. Men dine sengevaner kan sige meget om dig. Her er hvad de morgenfriske, natteravnene og alle andre, bør lægge mærke til.

Er du et A-menneske eller B-menneske? Og skal du have otte timers søvn for at fungere, eller kan du klare dig med meget mindre? Vi er alle født med et internt kropsur, og i Danmark vil cirka 1/3 beskrive sig selv om morgenfriske, mens 1/3 er natteravne, og den sidste del vil falde et sted midt i mellem. Her kan du læse, hvad dit interne kropsur siger om dig.

Natteravne (Folk der går sent i seng)

Natteravne har flere one-night stands end deres modsætninger. Dette skyldes, at de har en mere afslappet holdning til sex, ifølge en undersøgelse fra Pennsylvania State University. Ifølge samme undersøgelse var de også mere tilbøjelige til at fantasere om uforpligtende og vild sex med fremmede.

Ifølge University of Barcelona har natteravne en tendens til at have højere IQ’er, tog større risici og var mere dristige. Men den dårlige nyhed er, at der er et tydeligt link mellem dem, som går sent i seng og negative personlighedstræk så som narcissisme. Hertil kommer, at der er en ti procent øget risiko for tidlig død for natteravnene.

Morgenfriske (Folk der går tidligt i seng og er tidligt oppe)

De morgenfriske elsker morgenen og er mere tilbøjelige til at være kvidrende. Det er fordi de har mere hvidt stof – fedtvævet i hjernen, der hjælper nervecellerne med at kommunikere. Det betyder, at de ofte har mere positive personlighedstræk, som optimisme og vedholdenhed end natteravnene.

De har også en tendens til at udføre opgaver bedre på arbejde eller i skole, da de er mere opmærksomme og bedre til at tilpasse sig til den normale ni-til-fem arbejdsdag. I modsætning til deres modstykker foretrækker de morgenfriske at bevæge sig i flok sammen, og de er mere tilbøjelige til at danne stærke relationer med andre ligesindede.

Syvsoverne (Folk der sover mere end 8 timer)

Når temperaturen falder, kan du blive fristet til at gemme dig under dynen længere og trykke på snooze-knappen lidt oftere. Men de, der sover i mere end otte timer om natten, kan være på vej til en alt for tidlig død.

Dette skyldes, at dvale kan ende med en “alvorlig søvnforstyrrelse”, der har været forbundet med hjertesygdomme, ifølge Keele University. Syvsovere kan også være forbundet med psykiske lidelser, såsom depression. Forskere i Madrid fandt desuden ud af, at der er en øget risiko for at udvikle demens.

Sejlerne (Folk der sover færre end seks timer)

Denne gruppe får navnet af fuglearten, der lever nærmest hele deres liv i luften. Sejlerne tilbringer måneder ad gangen under flyvning, og de får knap så meget søvn som andre fugle. Forskere mener, at fuglene er i stand til at tage seriøse lure, mens de er i luften. Selvom et liv med begrænset søvn ikke anbefales, har undersøgelser vist, at folk kan klare sig med seks timers søvn flere nætter i træk uden nogen skadelige virkninger.

Men hvis du fortsætter med minimal søvn, sætter du dig selv i højere risiko for at udvikle fedme, hjertesygdom og diabetes – som alle reducerer din forventede levetid. Især middelaldrende mænd, der sover fem timer eller færre, fordobler dobbelt deres risiko for et hjerteanfald.

LÆS OGSÅ:

Søvn | 4 tilskud der kan forbedre din søvn

Onani | 10 gode grunde til, at du skal onanere noget mere

Sextips | Hvad du skal gøre, hvis du er for veludrustet

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *