Kollagen

Kollagen | Giver det sundere hår og hud eller er det hype?

Kollagen er et kosttilskud, som lynhurtigt er kommet i scenelyset på grund af de mange påståede fordele for dit helbred, men virker det rent faktisk eller er det bare hypet, som så meget andet? Lad os gå lidt i dybden og finde ud af det!

Kollagen

Du har måske hørt om kollagen på facebook, eller fra din favorit instagram model, men hvad er kollagen egentlig? Kollagen er et protein, som din krop danner hår, negle og brusk af. Kollagen består af mange forskellige typer aminosyrer. Hydroliseret kollagen og kollagen peptider, som typisk findes i kosttilskud, er kollagen, som er nemt for kroppen at optage

Når du spiser kollagen, så nedbryder din lever og dine mave proteinerne, og sender dem ud i din blodstrøm, og bliver til byggesten for din krop.

Kollagen

Din krop danner hele tiden nyt kollagen, af de aminosyrer du har tilgængelige i dit system. Disse aminosyrer behøver ikke nødvendigvis komme fra kollagen du spiser, men kan lige så vel komme fra kød og andre proteiner. Det kan dog stadig give mening, at rent kollagen der optages, som kosttilskud, kan øge din krops kollagenproduktion, og dermed give dig flottere hård, negle, hud og mere. Lad os se på den videnskabelige data.

Påstand: Kollagen som Kosttilskud giver sundere negle, hud og hår.

Konsensus: Ja, og måske. Undersøgelser på mennesker har vist, at forsøgspersoner har indikeret, at personer som benytter kollagen, som kosttilskud får væsentligt bedre hudelasticitet, hudfugtighed og endda får færre rynker.  Hos mus har undersøgelser også vist, at kollagen nedbringer hårtab i forbindelse med alder, og flere undersøgelser viser, at kollagen kan give mere hårvækst. Der er endnu ingen videnskabelig evidens for, at kollagen giver dig sundere negle. Undersøgelser har dog vist, at forsøgspersoner, som indtog kollagen over en periode på 6 måneder, fik en markant forbedring af appelsinhud.

Kollagen

Hvad er dommen på Kollagen?

Er kollagen kosttilskud værd at bruge penge på? Det kommer an på dit mål. Kollagen kosttilskud virker til at give bedre hudelasticitet, færre rynker og mindsket appelsinhud. Undersøgelser viser også, at det kan give mindre ledsmerter og stivhed. Så hvis dit mål er flottere hud, så kan det anbefales.

Når det kommer til at bruge kollagen, som et kosttilskud mod svage negle, slidgigt og mere, så er der ikke tilstrækkeligt bevis for at det virker.

For at få fordele af kollagen, skal du have 2.5 gram dagligt, som kosttilskud. Resten skal komme proteiner, som du spiser gennem din kost. Gerne oksekød, æg, laks eller andet. Er du veganer, kan du få det gennem soja, bønner, ærter eller linser.

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *