c-vitamin

C-Vitamin | Din Ekspertguide til C-vitamin

Hvor vigtig er det for os at få c-vitamin? Undersøgelser viser, at det spiller en vigtig rolle i forhold til at booste dit immunforsvar og forbedre din restitution.

Generelt har vores kroppe brug for forskellige vitaminer og mineraler for at fungere optimalt. C-vitamin er dog særlig vigtig, da det har en del egenskaber, som gør det afgørende både for vores helbred men også for vores atletiske præstation.

C-vitamin har ry for at være rig på antioxidant men har også stor betydning for vores immune celler, hvilket er derfor, det findes som så mange forskellige tilskud.

C-vitamin er også kendt som L-ascorbat og er et sukkersyre, som har en struktur, der minder om glukosens. Tilbage i tiden blev det brug til behandling og forebyggelse af skørbug, som er en sygdom forårsaget af mangel på dette vitamin.

Du ved måske i forvejen, at man får c-vitamin fra citrusfrugter, og mange drikker et glas appelsinjuice for at få deres daglige dosis.

Hvorfor bør man tage c-vitamin?

C-vitamin har en vigtig funktion i næsten ethvert system i kroppen. De fleste af disse processer er relateret til c-vitamins antioxidant-effekt. Som en antioxidant kan det hamle op med det ødelæggende molekyle ROS (reactive oxygen species). Produktionen af ROS tiltager fx under intens træning eller under længere perioder med stres. Det er et naturligt biprodukt af mange metaboliske processer.

Selvom ROS er en normal del af metabolismen, kan det være skadeligt, hvis det får lov at gå amok i kroppen og derved øge kroppens behov for antioxidanter.

C-vitamin tilskud kan være med til at give kroppen antioxidanter, så disse molekyler neutraliseres og holdes på et sundt og stabilt niveau.

Hvilke fordele er der ved c-vitamin?

Forskning viser, at c-vitamin har en del fordele for helbreddet, bl.a. er det godt for immunsystemet, har antioxidanter og hjælper med restitution af energi i forbindelse med stress.

Det er også med til at hjælpe med produktionen af cytokine ligeså vel som forsikre at monocytter kommer hen, hvor de skal i kroppen. Ved sygdom opbruges disse hurtigt, hvilket er hvorfor c-vitamin oftest er inkluderet i forskellige remedier som fx hostesaft.

C-vitamin er yderligere en co-faktor for flere enzymer, hvilket betyder, at processerne ikke kan foregå effektivt, hvis ikke vitaminet er til stede. Dette inkluderer processer relateret til collagen syntese, fragten af fedt til mitokondrien for produktionen af ATP og syntesen af bestemte neurotransmitter som norepinefrin.

Den bedste måde at indtage c-vitamin

Det anbefales, at mænd indtager 90 mg og kvinder 75 mg pr. dag, hvilket nemt kan opnås gennem kost. Som sagt er citrusfrugter rige på c-vitamin, men du kan bl.a. også få det fra kål, broccoli, blomkål og spinat.

Til gengæld kan det gavne din workout, hvis du øger din dosis. Oftest er det nemmeste via multivitaminer eller seperat tilskud, som kommer i alle former og størrelser, bl.a. tabletter, tyggetabletter, drink mixes.

Tjek Fitnessnords hjemmeside hvis du vil være sikker på at få din daglige dosis c-vitamin.

Referencer: 

 

 

LÆS OGSÅ: 

Proteinshakes | få det bedste ud af din proteinpulver

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *