solcreme

Sundhed | 6 hyppige solcreme-fejl

Sommertid i Danmark. Solen skinner, tasken er pakket og klar til stranden, og du er parat til at grille lidt bryst og lår. Men er du nu helt med på, hvornår solcremen skal på? Og hvorfor der er forskel på UVA- og UVB-stråler? 

1) Spar ikke på solcreme

De hyppigste fejltagelser med solcreme er, at vi smører for lidt på eller glemmer at smøre jævnligt. Når det kommer til at opholde sig sikkert i solen, er det de største fejl, vi kan begå.

Jo højere solfaktor, jo længere kan du færdes ude i solen. Men smører du ikke nok solcreme på, så mister det sin effekt. En god tommelfingerregel er, at du tror, du har smurt nok på, så giv det lige lidt mere. En enkelt tube solcreme er ikke ment at skulle holde en familie sikkert dækket en hel sommer. Solcreme er til for at skulle bruges flittigt og gavmildt!

2) Vær opmærksom på UVA-stråler – hele året rundt

Kender du forskellen på de to typer af stråler? UVB er de stråler, der giver kroppen D-vitaminer og sørger for, vi bliver lækkert sommerbrune. Det er også dem, der forårsager solskoldninger og giver risiko for hudkræft. UVA-strålerne er dem, der trænger meget længere ind i huden og har evnen til at forandre dine celler over tid. Disse forandringer kan lede til aldring af huden, pigmentforandringer og i værste fald hudkræft.

UVA-stråler findes hele året, og de kan trænge igennem både glas og skyer. De tæller 95% af alle UV-stråler, der rammer os her på jorden. UVB-strålerne kan derimod ikke trænge igennem hverken glas eller skyer, og dækker kun de sidste 5% af strålerne. Derfor er det vigtigt, at du beskytter huden mod de ekstra-skadelige UVA-stråler året rundt. Er du i tvivl om din solcreme beskytter tilstrækkeligt, så kig efter det det runde UVA-mærke på emballagen. 

3) Brug ikke solcreme, der er for gammel

Præcis ligesom andre hudpleje produkter, er der ingen nytte i at gemme dine solcremerester. De gør alligevel ikke deres arbejde. Så snart en creme er blevet åbnet, formindskes effekten hver dag. Har du brugt penge på en dyr solcreme, så bør du sørge for, at den bliver brugt henover sommeren.

Er der rester tilbage, når sommeren går på hæld, så brug din solcreme som håndcreme i løbet af efteråret. Den kan eksempelvis beskytte din hud på håndryggen mod UVA-stråler, når du cykler og færdes udendørs. 

4) Påfør et nyt lag solcreme efter du har været i vandet

Selvom mange producenter skriver, at netop deres solcreme er vandfast, så er det ikke ensbetydende med, at du uden risiko kan dykke i bølgerne i timevis. Det betyder nærmere, at din hud er beskyttet under vand – men kun i et begrænset tidsrum.

Derfor er det vigtigt, at du smører et nyt lag på. Hver gang du har været i vandet. Især hvis du også bruger et håndklæde til at tørre dig med. For hvert minut efter du har smurt dig ind, virker cremen mindre og mindre.

5) Husk de små områder på din krop

Jaja, vi er gode til at huske solcreme på skuldrene, ryggen og de andre store områder. Me hvad med de oversete områder, som øreflipperne, læberne og skilningen i håret? Hårgrænsen og hagepartiet er faktisk to af de områder, folk overser mest. Men de er ligeså vigtige som alle andre områder. 

Især kan området omkring øjnene være en svær udfordring. Her kan solcreme nemlig give svie eller irritere. Derfor bør du her målrettet gå efter en solcreme til øjnene, der er uden parfume og beregnet til brug på den tynde og sarte hud. Sådan undgår du bedst kragetæerne omkring øjenpartiet. Glem nu heller ikke dine fødder og tæer!

6) Kend din faktor!

Ved du egentlig, hvad forskellen på en solcreme med faktor 20 og faktor 40 er? Man siger, at et voksent menneske (i gennemsnit) kan opholde sig i solen i 10 minutter, uden at kroppen tager skade. En solcreme med faktor 20, giver dig 20 gange længere beskyttelse beskyttelse, altså 20 x 10 minutter, hvilket er 200 minutter (eller lige over 3 timer). En solcreme med faktor 40 giver dig altså 400 minutter. Den dækker altså ikke dobbelt så godt men blot i længere tid. Sved, vand og tøj, der tørrer cremen af, kan dog formindske effekten. Husk, at eventuelle forandringer i din hud kan skyldes solbadning flere år tilbage. Vær også altid opmærksom på, at du så vidt som muligt bør undgå for meget sol, når koncentrationen af UV-stråler er højest mellem klokken 12-15. Husk de fire solråd fra Kræftens Bekæmpelse: Skygge, solhat, solcreme og sluk solariet! 

God sommer!

LÆS OGSÅ:

Sommersex | 9 tips til fræk sex på stranden

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *