#Quarantine15 | Hashtagget du for alt i verden ikke må bukke under for

Der er få ting, der kan sprede sig så hurtigt som den verdensplagende coronavirus. Men en af dem er specifikke hashtags, der kun kræver en internetforbindelse for at nå jorden rundt på få dage. Og det sker lige nu på de sociale medier, hvor hashtagget #Quarantine15 spreder sig for alle vinde. #Quarantine15 udspringer af ‘Freshman15’, som i dele af verden hentyder til de 15 pund, rundt regnet 7 kilogram man ofte tager på i det første år på universitetet som følge af stress, dårlig kost fyldt med kulhydrater, mindre motion og meget mere alkohol. 2020-versionen #Quarantine15 er en kommentar på, hvad mange tror, de vil tage på under den nuværende pandemi og karantæne.

Se nogle af de sjove opslag om #Quarantine15 her.

#Quarantine15 er ikke uundgåelig 

Tværs af Danmark er fitnesscentre alle lukket, og #Quarantine15 virker uundgåelig, da selvisolation uden tvivl vil påvirke den aktive livsstil. Men ifølge nogle fitnesseksperter, behøver det ikke være din skæbne, for der findes en række tilgængelige hjemme-workouts.

“Alle skal vide, at din krop hverken bliver skabt eller skadet på et par uger eller måneder,” siger Deanna Harder, som er træningsfysiologi-certificeret personlig træner. “På samme måde som muskelmasse tager flere år at bygge, så tager muskelatrofi også tid. Det sker ikke på et døgn.”

“Du kan vedligeholde dit niveau med kropsvægt-øvelser og frivægte samt holde stressniveauet nede og styre din kost. Du behøver ikke gå hårdt til den hver dag. Faktisk kan det gavne din krop med et ændring i tempo og et skift i stimulering. Dine gains forsvinder ikke, ved at du bliver hjemme i et par uger.”

Muskelmasse | 9 Trin til at Tage på i Muskelmasse

Alligevel er det stressende tider for alle med usikkerhed i møde grundet den verdensramte pandemi. Fysisk aktivitet hjælper med at lindre stress, når der er mest brug for det, og når muligheden fjernes i form af lukkede centre, kan det kun bidrage til eksisterende følelser af angst. 

Skab en #Quarantine15 rutine

“De første par dage kan trangen til at spise lidt mere chokolade og sukker være der, fordi du føler dig stresset. Lidt ligesom når en snevejrsdag tvinger dig indendørs Du kan se det lidt som en ferie, men hvor vi skal have noget struktur ind i vores dag. Som at spise sund morgenmad og komme ind i en normal rutine. Dit daglige bad, hudpleje, påklædning giver dig en bedre følelse, og det vil dit selvværd sætte pris på.”

“Og indfør så en struktureret træning, så snart du føler dig bedre igen. Der kan sagtens være dage, hvor der er brug for et par flasker vin og mørk chokolade, fordi komfort er også noget, vi alle har brug for lige nu, og det kommer ikke til at vare for evigt. Så det er helt okay. Hvis vi ikke kan være ude i verden og arbejde på vores fitness i de store fitnesskæder, hvorfor så ikke bruge tiden på at fokusere mere på næring og sundere kost.”

Sund mad | 5 lette mad-opgraderinger, der booster immunforsvar og bekæmper sygdomme

Den konstante adgang til mad

En nøglefaktor med selvisolation er, at der er adgang til mad hele tiden. Derfor er vedligeholdelse af en sund kost også nøglen til kæmpe mod #Quarantine15. Det er helt okay at have et lager af chips og frysepizzaer, men som det også gælder under normale omstændigheder, er moderering vigtigt, når du prøver at holde den sunde livsstil.

“Om du træner eller ej, så kommer du ikke til at tage væsentligt på, hvis du er rationel med dit indtag af kalorier,” forklarer Jeff Woods, der er ejer af et mindre studie i Nordamerika.

“Folk bør stadig motionere, hvilket du sagtens kan gøre, hvis du bor udenfor de store byer med høj befolkning. Derhjemme kan du lave kropsvægt-øvelser, kigge efter virtuelle muligheder. Der findes millioner af muligheder blot på YouTube. Det er selvfølgelig ærgerligt, at mange trænere mister mange penge i denne tid, men vi opfordrer stadig folk at træne. Mange af de programmer der findes på nettet er virkelig gode og fungerer fint i den nuværende verdenssitation.”

Hvis vi skal se selvisolation som et halvfyldt glas, kan det være en mulighed for at ændre vores fitness-rutiner. Det er nemlig svært at få gains, hvis en rutine bliver alt for gentagne. 

Lær af atleterne på eliteniveau

Det er blandt andet sådan, mange elite-atleter træner; efter en såkaldt periodiseringsmodel. De træner i en periode af gange, hvorefter de tager en struktureret pause. Det kan være seks uger med træning efterfulgt af uge fri. På den måde får kroppen mulighed for at gendannes og tilpasse sig træningsbyrden, så de bliver stærkere.

Hvis du bliver ved med at træne hele tiden, og du ikke har nogen struktureret recovery-tid eller hvileperiode, kan det faktisk arbejde imod dig. Hvis du overtræner, kan du faktisk hindre eller hæmme immunforsvarets funktioner. Du har brug for motion, men (også)  i en tid som denne, skal du gøre det på en balanceret måde, fordi overtræning kan have en negativ effekt på din immunitet. 

Træning | 5 dårlige ting, der sker ved overtræning

Der er desværre ingen, der præcist ved, hvor længe selvisolations-perioden vil vare. Men målet er, at vi kommer ud på den anden side i samme facon, som vi kom ind i den. 

Det er ikke en tid, hvor vi skal tænke for meget på kropsforandring. Tænk mere over vedligeholdelse af din krop. Drop bekymringerne om cuts og gains i øjeblikket, for det giver bare dig selv mere stress. Moderering af din mad, mens du lavet lette øvelser derhjemme er kuren mod angst og #Quarantine15. Vedligeholdelse er, hvad der er vigtigt lige nu. 

Sind | 5 måder, du kan hæve dit serotonin-niveau på

Thunberging

Dating | Thunberging: Den nye datingtrend, der ikke er helt så slem

Normalt så er dating-trends noget, der involverer dårlig opførsel, som virkelig får os til at krumme tæer. For nyligt har der været breadcrumbing, hvor du leder personen hen, selvom du ved, I ikke har en fremtid sammen. Så var der dogfishing, hvor søde billeder med dyr (der ikke var dine) vækkede sympati i dine dating-mål. Nu er der en ny trend på spil, og den har datingsiden OkCupid navngivet Thunberging. Og den er slet ikke så slem endda! 

OkCupid beskriver trenden således: “Dette er når datere knytter bånd over deres passion for klimaforandringerne i miljøet”. Så ‘at Thunberge’ (som selvfølgelig er opkaldt efter miljøaktivisten Greta Thunberg) er at have klare holdninger til miljøet og bruge det som et samtaleemne med nogen, som du er interesseret i på dating apps. Det lyder egentlig meget cool.

LÆS OGSÅ: Dating | Et lykkeligt parforhold gør dig fed, bekræfter forskning

Thunberging stiger i raketfart

OkCupid fortæller, at omtaler af klimaforandringer eller andre miljømæssige termer i profilteksterne er steget 240% over de sidste to år. Derudover var der i 2019 en stigning på 800% i omtaler specifikt af Greta Thungberg. Da Greta dog kun er 17 år, går vi ud fra at omtalerne af hendes navn mere er for at sætte fokus på deres miljøvenlige CV end for at fortælle, hvilken type pige, der tænder dem. (Greta Thunberg må i øvrigt lige selv vente et år mere, før hun kan høste frugterne af sin popularitet på de forskellige dating apps). 

OkCupid forklarer det således: “I takt med at klimaforandringer er et stort samtaleemne på globalt plan, så oplever vi mere og mere, at folks passion for planeten er blevet et hedt samtaleemne. Det er ikke nogen overraskelse, at den unge Generation Z og Millennials på OkCupid har klimaforandringerne på agendaen og bare indenfor det sidste år, matcher flere end nogensinde på baggrund af dette emne.” 

“Faktisk så er vores in-app spørgsmål, om hvorvidt brugerne er bekymrede for klimaforandringerne, et af de mest besvarede spørgsmål i 2019. Og der har været over fire millioner svar på vores spørgsmål omkring klimaforandringer og miljøet. Med dette nye fænomen, der fortsætter med at forstærke sig overalt på kloden, har OkCupid møntet trenden for ‘Thunberging’. Det er grundet en 800% stigning af omtaler overalt i verden af Greta Thunberg på OkCupid-profiler sidste år.”

“Hvem bedre til at repræsentere denne kraftfulde dating-bevægelse mod klimaforandrings-aktivisme end Greta selv,” afslutter de deres udtalelse. 

LÆS OGSÅ: Onlinedating | 8 tips fra rigtige kvinder til, hvad du skal gøre og ikke gøre

Thunberging på Tinder sker også

Mens chat omkring miljø-angst måske er lidt for tungt at starte dating-samtalerne ud med, så er det måske værd at nævne, at du går op i miljøet. 

Tilbage i december afslørede Tinder, at klima-krisen var en af de mest populære emner, der blev nævnt i profilteksterne, og research fra OkCupid viser, at 51% af deres brugere nævner klimaforandringerne som det vigtigste politiske emne for dem. Det er især Generation Z, der holder sagen tæt ind til hjertet. 

Hopper du på Thunberging-trenden?  Vores råd er, at du kan bruge det som en isbryder, hvis det oprigtigt er noget, du går op i. Men vær klar på at ryste posen, så du kan springe over i et lettere fordøjeligt emne, når behovet opstår. I længden er det ikke ligefrem sengekantssnak at sludre endeløst om planetens forestående undergang. Det kan ende med, du bliver friend-zonet inden første date. 

LÆS OGSÅ: Forhold | 10 årsager til at par som træner sammen, bliver sammen

EGCG

Ernæring | EGCG – antioxidanten der både dræber fedtceller og bekæmper hjernesygdomme

Kender du til vidunderstoffet EGCG? Den subtile smag og de mundrensende tanniner i i grøn skyldes skyldes en håndfuld organiske komponenter. EGCG (epigallocatechin gallate) er en af dem og har tiltrukket sig meget opmærksomhed fra både medicin- og helse-verden på grund af de potentielle helbredsmæssige fordele. Der mangler stadig mere research på fordelene ved EGCG, men det lover godt. Indtil da er grøn te stadig en fremragende drik, der har mange helbredsmæssige fordele. 

LÆS OGSÅ: Grøn te | Den kinesiske naturmedicin med helende kraft

EGCG sat ind i kontekst

EGCG hører til gruppen af plantefenoler, der i dagligtale kaldes tanniner. Det er noget der længe er blevet brugt til at farve dyrehuderne, når man laver læder. I fødevarer er det den lidt bitre smag, du kender fra vin, som giver munden en renhedsfølelse efter en tår. Nogle plantefenoler, inklusiv EGCG, er især ‘bioaktive’, hvilket betyder, de er tilbøjelige til at interagere med andre organiske molekyler. Det er den aktivitet, der har gjort dette stof meget interesant for forskere. 

EGCG er en potent antioxidant

En af de primære ting at vide om EGCG er, at det forstyrrer oxidering, og derfor kan det hjælpe med at minimere oxidativ skade i celler. Oxidativ skade er kendt som en bidragende faktor i en række sygdomme, især kræft. Derfor er der nogle kilder, især kosttilskudsindustrien, der argumenterer, at indtagelse af masser af antioxidanter kan give beskyttelse mod en række kræftsygdomme. I realiteten er det meget mere nuanceret.

I kroppens stofskifteprocesser danner vi oxidanter, der kaldes frie radikaler. En ubalance i antallet af frie radikaler kan skade cellernes DNA, og det kan øge risikoen for, at vi udvikler kræft. Antioxidanter kan binde sig til de frie radikaler i kroppen og dermed have mulighed for at neutralisere den skadelige virkning. Ubalance af oxidanter kommer blandt andet ved sygdom, hvor kroppen producerer mange flere oxidanter end normalt.

LÆS OGSÅ: Kroppen | Frie radikaler – sådan ødelægger de din krop 

EGCG kan beskytte mod kræft

Der er derfor grund til at tro, at EGCG i grøn te kan bidrage med beskyttende effekt mod kræft. Reagensglas og undersøgelser på dyr har vist, at EGCG forstyrrer formationen af flere typer af kræft, selvom mekanismen endnu ikke helt er forstået. The National Cancer Institute i USA tæller siden 2006 over 50 undersøgelser, der forsker i indtagelse af te og dens effekt på kræft. Mange af dem ser til en vis grad lovende ud. Desværre er resultater i reagensglas og på dyr ikke så meningsfulde som resultater i levende mennesker. Resultaterne af undersøgelser blandt mennesker er derfor stadig ufyldestgørende.

EGCG hjælper med årvågenhed og kognition

Grøn te er velkendt for at hjælpe med mental årvågenhed. Det er ikke overraskende, da det indeholder koffein og et andet veletableret stimulant kaldet L-theanin. Hvad der er interessant er, at en undersøgelse foretaget i 2017 publiceret i Phytomedicine viser, grøn tes positive effekt på hjernen ikke fuldt kan forklares af de to stimulanser. Andre undersøgelser har direkte kigget på EGCGs mulige fordele i forhold til kognition og årvågenhed. Eksempelvis en undersøgelse fra 2016 i Neuroscience, der viste, EGCG beskytter nyudviklede neuroner i kroppen. En 2017 undersøgelse gennemgår effekten af EGCG på Downs syndrom og konkluderer, at det har en fordelagtig effekt på hjernen. Det mest banebrydende er nok en undersøgelse fra 2015 i the Journal of Alzheimer’s. Her blev det vist, at stoffet sammen med motion kan hjælpe med at minimere indvirkningen af Alzheimers.   

Kardiovaskulær funktion og vægttab

En af de mest opmærksomhedsfangende mulige fordele ved EGCG er, at det måske kan gavne for vægttab og blodkredsløbet. En anmeldelse i Nutrients fra 2015 fandt grundlag for at EGCG muligvis spiller en rolle i at reducere risikoen for stofskiftesyndrom, der bidrager til fedme og hjerteproblemer. EGCG virker også til at kunne hjælpe leveren med at nedbryde og omsætte fedt, ifølge en undersøgelse publiceret i PLOS One i 2014. At drikke grøn te får dig ikke magisk til at tage vægt. Men hvis du inkorporerer grøn te regelmæssigt ind i en sund kost og motion, kan vidundermidlet der i vel at mærke hjælpe med at sparke kiloene væk.

Tjek hvad vi har af EGCG her

LÆS OGSÅ: Vægttab | 4 sunde vaner du har brug for i år

Middelhavskosten

Kost | Middelhavskosten er kåret til verdens bedste diæt

For tredje år i træk er Middelhavskosten blevet kåret som den bedste overordnede diæt i U.S. News & World Report-mediets årlige rangeringer. 

I 2018 delte Middelhavskosten æren med DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Begge fokuserer på frugt, grøntsager og fuldkorn. Den Ketogeniske diæt, som er en af de mest populære, klarede sig igen også godt i den årlige måling, men kun i kategorien for hurtigt vægttab. Overordnet, blev den ikke bedømt højt.

Angela Haupt er sundhedsredaktør hos mediet, og hun siger årets liste ikke byder på mange overraskelser, da den inkluderer mange diæter, der har været hyldet flere gange. De moderne diæter finder man normalt ikke på listen, da eksperterne, der laver listerne, kigger efter kostplaner, der har gennemgået grundig research og udholdenhed gennem årene, forklarer hun. 

Rangeringen af kost og diæter kører på det 10. år. Eksperterne i år bedømte 35 kostplaner, i modsætning til 41 sidste år. Udover kategorien for bedste overordnede diæt har de også bedømt:

  • Bedste diæter for vægttab
  • Bedste kommercielle diæter
  • Bedste diæter for hurtig vægttab
  • Bedste diæter for sund spise
  • Letteste diæter at følge
  • Bedste diæter hvis du har diabetes
  • Bedste diæter hvis du har hjertesygdomme
  • Bedste plantebaserede diæter

Dommerpanelet inkluderede eksperter indenfor diæt, ernæring, fedme, madpsykologi, diabetes og hjertesygdomme, der alle er anerkendte i landet. De vurderede ud fra syv kriterier, der inkluderede hvor let diæten kan følges, evnen til at skabe både kortsigtede og langsigtede resultater, ernærings-helheden, sikkerheden og potentialet i at forebygge og håndtere diabetes og hjertesygdomme. Eksperterne blev samtidig bedt om at tilføje specifikke råd eller kommentarer, som de antog kunne være hjælpsomme. 

Vindere i 2020:

Den bedste overordnede diæt:

Middelhavskosten nappede førstepladsen efterfulgt af:

The flexitarian (i høj grad plantebaseret) og DASH-diæten stod lige på andenpladsen.

WW (tidigere Weight Watchers) på fjerdepladsen. Diæten tildeler pointværdi til madvarer, hvor de mere næringsrige har færre point. 

Bedste vægttabs-diæter: 

WW fik førstepladsen efterfulgt af:

Volumetrics (Fokus på færre kalorier, men mættende madvarer) og en vegansk diæt på en delt andenplads.

Flexitarian fik fjerdepladsen.

Bedste kommercielle diæter:

WW tog igen førstepladsen efterfulgt af:

Jenny Craig (Pre-pakket måltider med færre kalorier, hvor konsultation og støtte er med i pakken).

Nutritarian-diæt (madvarer der er høj på næringsstoffer og lav på kalorier).

De bedste diæter til hurtigt vægttab:

HMR (Shakes der erstatter måltider, kombineret med frugt og grøntsager) fik førstepladsen efterfulgt af:

Optavia (Et mix af sunde madvarer og produkter kaldet “Fuelings”).

Fire diæter stod lie på tredjepladsen: WW, Jenny Craig, Atkins (Low-carb) og Keto-kosten.

Bedste diæter for sund spise:

Middelhavskosten og DASH delte en førsteplads efterfulgt af:

Flexitarian.

MIND Diet (Kombinerer DASH og Middelhavskosten og sigter efter at booste hjernesundhed).

Letteste diæter at følge: 

Middelhavskosten scorede igen førstepladsen efterfulgt af: 

Flexitarian.

WW og MIND på en delt tredjeplads.

Bedste diæter for diabetes

Middelhavskosten sejrede igen, efterfulgt af fire diæter på en delt andenplads:

DASH, Flextarian, Vegansk kost og Mayo Clinic Diet (Der fokuserer på frugter, grøtsager og bevægelse).

Bedste diæter for hjertesundhed:

Ornish Diet, der fokuserer på lavt indhold af fedt, raffinerede kulhydrater og animalsk protein, nappede toppladsen efterfulgt af:

Middelhavskosten.

DASH.

De bedste plantebaserede diæter:

Middelhavskosten tog igen topplaceringen efterfulgt af:

Flexitarian.

Ornish, vegetarisk og Nordisk delte en tredjeplads. Den nordiske kost er nylig tilføjelse til listen og fokuserer på fisk, grøntsager og fuldkorn.

Lavere på listen

Overraskende nok, på trods af en fin placering på listen og diæter til hurtigt vægttab, så klarede Keto-kosten sig dårligt på den overordnede liste, hvor den fik en sølle 34. plads ud af de 35.

“Mange mennesker følger ikke Keto-diæten korrekt”, siger Molly Devine, der er ernæringsdirektør for trumacro Nutrition og grundlægger af Eat Your Keto.

“Keto-diæten har vundet popularitet i de sidste år, grundet de hurtige vægttabsresultater og forbedret energi. Desværre, grundet populariteten gennem blogge, Facebook-grupper og influencers, tilnærmer mange mennesker denne yderst gavnlige måde at spise på en helt forkert måde”

“En ordentligt formuleret ketogen diæt betyder ikke INGEN kalorier nogensinde, INGEN grøntsager, ubegrænsede mængder af satureret fedt eller ubegrænsede mængder af kunstige sødestoffer. Som en autoriseret diætist, er jeg enig i holdningen omkring, at den popkulturrelle tilgang til en Keto-kost ikke er bæredygtig eller sund på længere sigt.” 

“Men en velformuleret ketogenisk plan, der udarbejdes med en professionel diætist kan derimod være ret effektiv, når det kommer til at forbedre helse, vægttab og kognitive funktioner. 

Er Middelhavskosten for mig? Find hoved og hale i det sådan:

“Folk bør bruge vores rangeringer og dybdegående informationer til at komme frem til den diæt, der er bedst for dem,” fortæller Angela Haupt. “Der findes ikke en universel løsning for alle.” Hun anbefaler i stedet, at folk tænker over målet. Om det er at se godt ud før et opkommende event eller for at forebygge en sygdom, eksempelvis.

Vær opmærksom på diæternes specifikationer før du give dig hen. Kan du spise ude på den plan, du overvejer? Skal du først ud og købe en masse fancy udstyr, før du kan tilberede maden i planen? Er alkohol tilladt?

“Læs mere om diæternes kostplan for at se, hvor restriktive de er. Du behøver ikke skære hele madgrupper ud, som mange diæter ellers anbefaler. Og i mange af vores højt rangerede diæter, så har du absolut friheden til at spise en cookie, hvis du gerne vil det,” fortæller hun.

“Internettets diæter er ikke nødvendigvis sunde. Enhver diæt, der siger, at snacke på bacon er OK, er ikke en diæt, der er OK.”

Alkohol forbedrer dine sprogevner

Forskning | Alkohol forbedrer dine sprogevner, viser en undersøgelse

De af os, der har studeret fremmedsprog i skolen kender måske godt til det der med, at man gik i panik, når læreren stillede spørgsmål i klasselokalet. Men hvis man så mødte nogen i byen, som kun talte det sprog, så følte man let, at man kunne føre en dialog i sproget. Altså selvfølgelig efter, der var røget et par drinks indenbords.

Så hvorfor er det, at mennesker føler, det er så meget lettere at tale et fremmedsprog efter en øl eller to? (Det er vel ikke kun mig, vel?). En undersøgelse, der er blevet udgivet i Journal of Psychopharmology beviser, at det ikke er kun er noget vi opdigter. Det er sandt: Alkohol forbedrer dine sprogevner

Forskere fra University of Liverpool, Maastricht Universty og King’s College London samlede en flok af 50 personer med tysk som modersmål. De havde alle lært at tale hollandsk for nyligt på Maastricht Universitet. Deltagerne var derefter blevet givet en lav dosis alkohol eller en anden drikke, der ikke indeholdte alkohol. Derefter blev de bedt om at føre en samtale på hollandsk i et par minutter.

Samtalerne blev optagede og derefter bedømt at to indfødte hollændere. De vidste ikke på forhånd, hvem der havde en promille i blodet. De deltagere, der var en kende fulde fik bedre resultater, end deres sobre modparter. Utroligt nok, især når det kom til selve udtalen. Disse resultater bekræftede forskernes hypotese omkring, at alkohol forbedrer dine sprogevner.

“Det er vigtigt at pointere, at deltagerne i studiet kun indtog en lav dosis af alkohol. Med et højere niveau af alkoholindtagelse er det usandsynligt, at det vil have en positiv indflydelse på sprogudtalen,” sagde Dr. Fritz Renner fra Maastricht University. 

Hvorfor er det alkohol forbedrer dine sprogevner?

Så hvorfor er det, at alkohol forbedrer dine sprogevner? Det virker måske som en modsigelse, siden alkohol begrænser vores kognitive egenskaber. Såsom at fokusere og huske facts. Men samtidig sænker det vores sociale angst og booster selvtilliden. Det i sig selv er en hjælp, når vi taler med andre personer.

Det var også forskernes primære mål at netop teste disse modsætninger. Selvom alkoholens evne til at hjælpe mod social angst nok er en bærende faktor, så kunne de ikke helt definitvt sige, det var det.

“Vi skal være forsigtige med implikationerne af disse resultater, indtil vi ved mere om, hvad der forårsager de observerede resultater,” fortalte Dr. Jessica Werthmann fra Maastricht University.

“Den angst-sænkende effekt, som alkohol skaber i mennesker er klart en mulig løsning, men det kræver mere research.”

Så når du endelig giver slip og tager på bar, så se det som en måde, hvor du rent faktisk kan træne dine sprogkundskaber på.

pasta

Kost | Undersøgelse viser, at pasta ikke får dig til at tage på

Diæter med fokus på et lavt indhold af kulhydrater, såsom Whole30 og Keto, er meget populære. Mange antager, at du bør undgå at spise for meget pasta – og andre raffinerede kulhydrater – hvis du gerne vil tabe dig. 

Men en ny undersøgelse antyder, at den antagelse vi har omkring, at indtagelse af pasta er med til at øge din vægt, slet ikke har noget på sig.

Forskningen blev for nyligt offentliggjort i BMJ Open af forskere ved St. Michael’s Hospital i Canada og viser undersøgelser, der er foretaget gennem 30 kontrollerede forsøg, blandt 2488 deltagere. De spiste alle pasta tre gange om ugen i stedet for andre kulhydrater. Samtidig holdte de sig til en lav-glykæmisk index kost. Forskerne bag undersøgelsen understregede, at det var en afgørende faktor for undersøgelsen, at netop denne kost blev fulgt.

Den lave GI-kost er baseret på konceptet omkring glykæmisk index, hvilket rangerer madvarer ud fra den hastighed som det tager kroppen at nedbryde det for at danne glukose.

Pasta har et lavt glykæmisk index, hvilket betyder, det medfører mindre stigninger i blodsukkerniveauet end de fleste andre raffinerede kulhydrater såsom ris og hvidt brød.

3,3 portioner pasta

De deltagende spiste gennemsnitlig 3,3 portioner pasta om ugen i stedet for andre kulhydrater. Hver portion svarede omtrent til en halv kop kogt pasta. Forskerne opdagede at de deltagende i dette eksperiment faktisk tabte sig omkring 0,5 kg. Det skete over en gennemsnitlig opfølgning på 12 uger. 

“Undersøgelsen viste, at pasta ikke bidrog til vægtforøgelse eller stigning i kropsfedt,” fortæller Dr. John Sievenpiper, som er klinisk forsker ved hospitalets kliniske ernæring og risiko-modificerings center.

“Faktisk viser analysen et mindre vægttab. Så i modsætning til bekymringerne, så kan pasta faktisk være en del af en sund kost, eksempelvis en lav-GI diæt.”

Undersøgelsen konkluderer derfor, at pasta ikke bidrager til mere kropsfedt. Og tværtimod kan være med til vægttab, i forhold til andre kulhydrater med et højere GI.

Forskerne tilføjer dog, at der skal mere research til for at konkludere, om pasta også kan bidrage til vægttab i forhold til andre sunde diæter.

The Rock brystmuskler

Kendte | Træn brystmuskler som The Rock

I forrige uge blev listen over de bedst betalte mandlige skuespillere i Hollywood offentliggjort, og på en suveræn førsteplads ligger Dwayne ‘The Rock’ Johnson skarpt efterfulgt af Chris Hemsworth på en andenplads. Er det et tilfælde, at de to højtbetalte skuespillere også er kendte for deres ikoniske og imponerende fysik? Nok ikke! Til ære for fitness-legenden ‘The Rock’ viser vi derfor, hvordan du kan få brystmuskler som ham.

I slutningen af foråret delte Dwayne ‘The Rock’ Johnson en video på sin Instagram, hvor han lavede en af sine favoritøvelser til træning af bryst. Du har sikkert selv prøvet øvelsen, og den foregår på chest fly-maskinen. I videoen skyder ‘The Rock’ ud med reps, og i den tilhørende tekst skriver han også:  “Denne øvelse er en af de mange grunde til, jeg er et ordentligt brød.”

Selvom chest fly-maskinen er en effektiv måde at målrette træning på brystmusklerne, så kan den overstrække forsiden af dine skuldre. For at undgå det kan du emulere The Rocks form og og hindre at bevægelsen når om bag din ryg under hver rep.  

En mere sikker og næsten lige så effektiv måde at styrke dit bryst på, er dumbbell chest fly. Det er en lignende bevægelse, udover at du ligger på en bænk og bruger håndvægte. Maskinen giver dig en mere konsistent spændingskurve, men det er måske ikke altid, du har fri adgang til den. Så erstat med håndvægte og en bænk, når det er nødvendigt. 

Husk altid…

Før du kaster dig ud i dumbbell chest fly, skal du bemærke øvelsens begrænsninger. Det handler ikke om, at du bare fyrer vægtene over dit bryst. Uanset hvor macho og ‘The Rock’-agtig det kan få dig til at føle dig. Se videoen her, så du er sikker på at øvelsen udføres korrekt:

Begge øvelser har et vigtigt råd at følge, hvad angår at holde både bryst og skuldre sikre og sunde. Når du kaster dig ud i dumbbell fly, skal du sikre, at du bevæger dine skuldre nedad ind mod bænken, så du presser skulderbladene mod hinanden, før du starter med dine reps. Med maskinen skal du drive skuldrene bagud mod rygstøtten, når du går i gang med at starte din ‘The Rock’-transformation. 

Skal dine pecs pumpes op, så du kan give ‘The Rock’-værdige krammere, så start med 3 sets af 10-12 reps, uanset hvilken af de to øvelser du laver på din bryst-dag.

LÆS OGSÅ:

Kendiskroppe | Sådan træner Chris Hemsworth for The Avengers

Sådan fik 51-årige Janet Jackson sin figur tilbage, kun 8 måneder efter hun fødte

sommerpenis

Facts | Den varme sommer har en usædvanlig effekt på din penis

Sommer-oppustethed er måske ubehageligt for de fleste, men nogle mænd nyder ligefrem en meget velkommen form for hævelse i en bestemt del af kroppen. Nogle mænd hævder, at de har ‘sommerpenis’. Et fænomen, hvor din penis bliver større, når vejret er varmere.

Sommeren i Danmark har virkelig vendt 180 grader de seneste par år. For en håndfuld år siden, var vi heldig med blot en uges sommervejr. Men de sidste par år har den danske sommer kunne rivalisere selv sydens sol i Spanien. Det samme gælder i andre dele af verden, hvilket har fået nogle folk til at undre sig over, om varmen påvirker deres nedre regioner.

Debatten omkring oprigtigheden af ’sommerpenis’ startede for et par år siden, da en Reddit-bruger startede en tråd, hvorpå han skrev: ”Er der nogen har lagt mærke til udsving i pikstørrelsen i løbet af året? Jeg ved min er større. Jeg har bedre erektioner om sommeren, og jeg tenderer også til at være mere en shower  end en grower. Om vinteren er det direkte modsat. Hvorfor skyldes det? Mere hede = bedre blodstrøm? Sker det også for jer andre?”

En del brugere gav deres besyv, hvor de relaterede til samme erfaringer og kom med et par teorier omkring, hvorfor dette fænomen opstår. En påstod, det var homøostase, hvilket er en proces, hvor kroppen opretholder en stabil temperatur under forskellige forhold, mens en anden sagde, at sommervarmen kun påvirker hans testikler, som hænger lavere end normalt.

Hvad siger videnskaben? 

Så hvad sker der egentlig, hvis noget? Sundhedsmediet Livestrong har talt med den Orlando-baserede urolog Jamin Brahmbhatt for at få indsigt i denne sæsonbestemte begivenhed. Det viser sig, at dem, der nævnte, at ’sommerpenis’ var et resultat af homøostase, alligevel havde fat i noget.

Dr. Brahmbhatt siger at for at regulere kroppens indre temperatur, så åbner kapillærer (små blodkar) i huden op for at udlede varme i en proces, der hedder vasodilation. Det kan lede til, at din hud bliver en smule løsere og derved får en anden farve eller tone.

”Når du kradser dig selv eller får et myggestik, så lægger du også mærke til, at den påvirkede hud bliver rød,” fortæller han. ”Det er egentlig kapillærerne i det område, der åbner op. Og når de åbnes, så kommer de til at få en anden farve.”

Det samme sker gennem hele din krop, når den har behov for at udlede varme. Det kan muligvis få huden omkring en mands penis til at virke tykkere og løsere. Når det er koldt, sker det modsatte, hvilket er grunden til, en penis kan virke mindre om vinteren. Når det kommer til stykket, så siger Dr. Brahmbhatt dog, at der ikke er nogen reel ændring i størrelsen, når sommersæsonen rammer. Desværre drenge.

’Sommerpenis’ er måske en optisk illusion, men der er dog en rigtig fordel ved fænomenet. Det selvtillidsboost du får, når du synes, dit vedhæng har fået en opgradering. Så hvis du tror din penis er større om sommeren, og det gør dig mere glad, så brug det endelig.

LÆS OGSÅ:

Nyheder | Der er noget i dit køkken, der kan have gjort din penis mindre

Chris Hemsworth

Kendiskroppe | Sådan træner Chris Hemsworth for The Avengers

Det er ikke nogen hemmelighed, at Chris Hemsworth arbejder hårdt for sin fænomenale fysik, han har i rollen som superhelten Thor. Nu deler han hemmeligheden bag sin famøse figur gennem hans nyligt lancerede trænings-app Centr.

Mens de fleste af os dødelige mennesker ikke har mulighed for at træne eller spise som Thor, så kan brugere af app’en få direkte adgang til verdensklasse-trænere og fitnesseksperter. Det inkluderer Chris Hemsworths personlige træner Luke Zoochi. Derudover er der adgang til et team af ernæringseksperter og kokke, som sammen kan skræddersy daglige træningsregimer, madplaner og livsstilsændringer gennem iOS applikationen, Apple Watch eller din computer.

”Jeg tror på, vi alle har uudnyttet potentiale. Og vi har alle behov for støtte til at nå vores mål,” siger Chris Hemsworth i en pressemeddelelse i forbindelse med lancering af app’en. ”Centr lægger verdens bedste eksperter i din håndflade. De kan hjælpe dig med at få en sundere krop, stærkere sind og et mere glædeligt liv.”

Så hvad kræver det at ligne Thor? Luke Zoochi fortæller detaljer om Chris Hemsworths kost og træning, samt hvordan den har udviklet sig med hver  Avengers-film.

Chris Hemsworths kost for Avengers

Der er ingen tvivl om, at Chris Hemsworth knoklede med vægtløftningen for at få sin krop, men han fokuserede også meget på sin kost. ”Chris er ikke naturligt så stor, så det handlede om at få kalorierne ved at spise seks måltider om dagen,” fortæller Zocchi.

”Da vi optog Avengers: Age of Ultron i 2015 bestod morgenmaden af en steak, tre hårdkogte æg og 100 gram blåbær hver dag i to måneder. Jeg havde et stopur kørende hver anden eller tredje time, så han fik endnu en håndfuld proteiner, grøntsager og brune ris, plus to proteinshakes med vand, banan og peanutbutter hver dag.”

Men under sidste års Avengers: Infinity War eksperimenterede parret med noget af en kostændring. De skiftede til ren vegansk. ”Du har ikke brug for så meget animalsk protein, som folk tror. Det fik os til at undre os over, hvordan kroppen nedbrød al den kød hver dag? Det var en stor læringskurve for us,” fortæller Zocchi.

”Han tabte ikke meget kropsvægt og havde næsten den samme størrelsesfysik, men han havde bare brug for at spise mere mad. Der blev fyldt brændstof på i form af bønner og quinoa, fordi kroppen var vant til animalsk protein.”

Mellemvejen

For Endgame fandt Chris Hemsworth en mellemvej mellem vegansk og kødædende kost, fortæller kok og Centr madeksperten Sergio Perera i applikationens pressemeddelelse. ”Chris’ dag starter altid med en stor grøn shake, der er lavet af fem til seks forskellige typer grøntsager, lavglykæmiske frugter, nødder, frø, fedtstoffer og en lille smule havsalt,” fortæller Perera. Det følger han op på med en tre-ægs morgenmads-burrito på en wrap lavet af spelt og med tomatsalsa.

Han prøver også at få korn i løbet af dagen. ”Dampede ris er en favorit, men nogle gange varierer han det med fuldkornsbrød, riskager, hveder eller kartofler.”. Frokost består måske af en frisk tun sashimi-salat med bladgrøntsager, avocado, valnødder og en halv kop sushiris. Middagen er grillede lammekoteletter, blomkålsmos, grillet zucchini og ristede gulerødder.

Chris Hemsworths træningsrutine

Zocchi har arbejdet sammen med Chris Hemsworth gennem hans 12 seneste film og har skabt et program, der har ham i vægtløftningsrummet seks gange om ugen, når det kommer til forberedelser til roller som Thor. ”Han går intenst i work-mode. Det er næsten som om, vi er ved at forberede os til et bodybuildingshow,” forklarer Zocchi.

Tunge løft og push-pull træning

Som forberedelse til Avengers-filmene fokuserede de på tunge løft 50 minutter om dagen. ”Mere end det og du vil gøre mere skade end gavn, fordi din krop ikke kan klare den last,” siger Zocchi. Han designede en push-pull-rutine, der roterede mellem bryst og biceps (såsom at lave incline press, dumbbell flat bænkpres, dips og cable slides), ryg og triceps og bentræning.

Funktionelle bevægelser og kropsvægt-øvelser

Aktive hviledage med funktionelle bevægelser, såsom bear crawls, er essentielle for at afbalancere de tunge løft. Zocchis program kræver at Chris Hemsworth laver crawls næsten hver session, da det er en fantastisk low-impact opvarmningsøvelse. ”De ser ikke ud til at være hårde, men de er ret svære,” fortæller han. ”Vi lavede bear crawls over en hel fodboldbane engang i Thailand, og det var simpelthen brutalt!”

Derudover består Chris Hemsworths rutine også meget af kropsvægt-øvelser såsom burpees og squats, som han kan udføre hvor som helst. Selv under optagelser på location eller på presse-tours. ”De fleste træningscentre på hoteller har normalt ikke meget udstyr. Så jeg pakker altid et par af de essentielle ting som boksehandsker, pads, sliders og elastikker.”

Surfing som cross-træning

Chris Hemsworth er opvokset i Melbourne og bor nu i Byron Bay, Queensland, så surfing er i hans blod. Han er aktivt ude på bølgerne et par gange om ugen, når han kan. Selvom han ligner en person, der kan klare enhver sportsgren, så er det dog ikke helt sandt.

”Da vi var i Thailand, begyndte vi at spille fodbold,” forklarer Zocchi. ”Det handler om at løbe konstant… Det var Chris ikke så god til. Han er mere en sprinter. Han kan løbe korte afstande hurtigt, men han er ikke god til at løbe lange afstande!”

LÆS OGSÅ:

Kendiskroppe | Sådan træner Chris Hemsworth

Kendiskroppe | Sådan træner The Rock

Lady Gaga

Kost og Træning | Her er Lady Gagas daglige træningsrutine

Lady Gaga er fløjet gennem de mange awardshows i 2019 og ser mere fit, fabelagtig og fantastisk ud end nogensinde. Fra strålende hud og store smil til den tonede og stramme figur. Hun ligner, hun har det bedre end nogensinde før. Så hvad er “A Star Is Born”-superstjernens hemmelighed til sund livsstil? Ligesom Gagas professionelle liv koster blod, sved og tårer, er der også fart på, når det kommer til hendes sundhed.

Læs med her! Vi giver dig alle hendes tips og tricks til at holde sind, krop og sjæl i topform!

Omfattende ab-træning

Ifølge Gagas træner, Harley Pasternak, sværger superstjernen til et par hardcore maveøvelser, for at holde midtersektionen tonet og stram. Gaga er fan af Bicycle Crunches. Hun kan gennemføre 6 sæt af 20 gentagelser, som “træner hendes abs fra alle retninger”, fortalte træneren til mediet Shape. Den næste øvelse er ab-rotationer (også kaldet siddende russiske twists). De hjælper med at træne kærlighedshåndtagene væk.

Træneren gør øvelsen endnu sværere, ved at få hende til at holde en 5-kilos dumbbell i brysthøjde. Derudover får han hende også til at udføre en øvelsessekvens, der består af crunches, som er modificeret i sæt af omvendte crunches og ender i en dobbelt-crunch. En af hendes yndlingsøvelser er sidebøjninger med dumbbells, som også toner de svære “bollehåndtag”. 

Derudover gennemfører hun 25-minutters cardio-cirkeltræning fem gange om ugen. Dette består af en blanding af de førnævnte maveøvelser, højintensitets-konditionstræning og styrketræning.

SoulCycle

Gaga er stor fan af kalorieforbrændende SoulCycle-træning. Hun er ikke kun blevet set deltage i de spirituelle spinningtimer i New York, Los Angeles og Chicago. Hun har tilmed været vært for sine egne SoulCycle-events og har endda to specialfremstillede cykler med ombord på tourbussen.

TRX og Versaclimber

Gaga holder meget af at der er variation i hendes træning og sørger for at udfordre sine muskler. “Jeg træner meget,” sagde hun til Good Morning America i forbindelse med hendes optræden til amerikanske kæmpe-event, Super Bowl: “Jeg VersaClimber og synger mens jeg gør det. Mit Super Bowl-show er fuld af kardio. Det er kardio mens du synger.”

Faktisk formåede hun endda at nå en TRX-træning med Pasternak (klædt i specialdesignet Versace-jumpsuit) lige før hun indtog Super Bowl-scenen i 2017!

5-faktor diæt

Ifølge Pasternak følger Gaga sin 5-Factor World Diet, som er mere en livsstilsplan end en streng diæt. Tanken er, at man indtager fem, 5-ingrediensbaserede måltider dagligt, hvor hvert måltid kun tager fem minutter at forberede.

Hvert måltid skal altså indeholde fem fødevaregrupper: protein, komplekse kulhydrater, fibre, sunde fedtstoffer og sukkerfrie drikkevarer. Derudover skal der trænes fem gange om ugen: Et program med 25-minutters træning inddelt i fem-minutters sekvenser.

Gagas personlige kok, som er med hende på tour, har delt den super sunde kostplan, som faktisk ikke lyder umulig at leve efter! En typisk frokost eller middag til stjernen består af “noget som quinoa med sorte bønner, grillede rejer, lækre grøntsager”, forklarer Bo O’Connor. “Vi ønsker, at det skal være sundt, velsmagende, mættende, nærende og fuld af fiber.”

Og som enhver anden har Gaga også usunde cravings – som for eksempel burgere og pomfritter – men i stedet for at give efter for sin trang, vælger hun en sundere version i stedet. Det kan være en “glutenfri kalkunburger med masser af krydderier og bagte sweet potato fries”. Hvis hun bliver sulten mellem måltiderne, så snacker hun for tiden en lille pakke mandelsmør med fiberrige rugkiks eller bananer.

Bikram Yoga

Gaga har studeret Bikram yoga med NYC-baserede yogi Tricia Donegan siden 2004, og den populære instruktør mener, at det ikke kun er ansvarlig for stjernens fysiske form, men også hendes succes. “Lady Gaga er helt speciel, fordi hun tager ansvar. Hun bruger sit talent til at gøre verden bedre, og det er fordi hun praktiserer yoga,” fortalte hun The New York Times.

Ridning

Lady Gaga voksede ikke op på en hesteryg, men fandt først sin kærlighed til de storslåede dyr, da hendes pladeselskab introducerede sangeren til en hvid fuldblodsaraber ved navn Arabella (som desværre døde i begyndelsen af ​​2019) i 2015.

“Jeg vidste ikke, hvordan man rider på en hest, men jeg greb bare fat i manen og red afsted uden sadel,” har Gaga fortalt. Nu ejer hun et par heste, herunder en hingst ved navn Trigger, som hun ofte deler billeder af på sociale medier. “Med ham er jeg nødt til at ride med en sadel. Når jeg rider på ham, får det mig altid til at føle mig stærk, fordi han er så stærk.”

Mens 30 minutters ridning kun betragtes som “moderat motion” ifølge en undersøgelse foretaget af British Horse Society, har det også flere psykiske fordele. Det kan forbedre dit velbefindende på en række måder. Herunder sociale interaktioner, ændringer i humør, bekæmpelse af angst, forhøjet selvværd og andre positive følelser.

Meditation

Lady Gaga bruger regelmæssigt bøn og meditation. Hun er så solid troende i den praksis, at hun i 2017, efter skyderierne i Las Vegas, var vært for en 20-minutters meditationssession live på Instagram.

“Jeg tænkte, dette ville være et godt tidspunkt til at tage nogle rolige øjeblikke for os selv og tænke på hinanden,” begyndte hun på sin live-session. “Der foregår meget i verden med mennesker hele tiden. Jeg tror, ​​at en stor del af helingen kan komme ved at berolige vores sind og krop.” Da den afslappende session var overstået, afslørede hun også, hvordan meditation hjælper med hendes personlige mentale sundhed.

Meditation kan hjælpe folk, der lider af depression, angst og smerte. Time magazine gjorde for nyligt opmærksom på, at forskere konstant tilføjer til listen af potentielle fordele ved meditation. Blandt andet at mindfulness kan gøre folk lykkeligere og mere modstandsdygtige følelsesmæssigt. Og endda gøre folk pænere!

LÆS OGSÅ:

Sådan fik 51-årige Janet Jackson sin flotte krop

Jennifer Lopez’ utrolige krop

Bryster

Træning | Bryststørrelse påvirker hvordan kvinder træner

En ny undersøgelse, der har kigget på forholdet mellem bryststørrelse og motion, beviser at the struggle is real for kvinder med store bryster!

  • En ny undersøgelse har set på forholdet mellem bryststørrelse og motion.
  • Undersøgelsen viste, at kvinder med større bryster er mindre fysisk aktive.
  • En af de største udfordringer ved at træne, er at finde den rigtige sports-bh.

Alle kvinder ved, at når det kommer til bryster og motion, så er forberedelse altafgørende: Om det er at finde gode sports-bh’er, støttende support-toppe eller om man har en almindelig bh på under sin sports-bh: Brysterne skal støttes! Ellers kan træningen hurtigt blive ødelagt (eller ligefrem umulig., Eksempelvis hvis sports-bh’en svigter eller man har glemt at pakke den.

Hvis man dykker dybere ned i dette emne, så har en nyere New York Times-artikel undersøgt, hvordan bryststørrelse påvirker kvinder, når det kommer til motion. Artiklen er baseret på et studie offentliggjort i Journal of Science and Medicine in Sport.

Undersøgelsen forsøger at finde ud af, hvilken rolle bryststørrelsen spiller hos de kvinder, som undgår fysisk aktivitet og primært er stillesiddende. Resultatet kommer næppe som et chok for kvinder. Jo større brysterne er, desto mindre fysiske aktivitet deltager kvinderne i. Især hvis det er “vildere” former for motion.

Store bryster kommer i vejen for træning

Forskerne studerede 355 kvinder fra Australien i alderen 18-75 år. Hver kvinde fik en tredimensionel scanning af sine bryster for præcist at måle størrelsen. Derefter blev deltagernes bryster kategoriserede som “små”, “mellemstore”, “store” eller “meget store”.

Forskere fandt ud af, at i takt med at kvindernes bryststørrelse steg, så faldt deres deltagelse i fysisk aktivitet. Kvinder med større bryster troede på, at deres bryststørrelse forhindrede dem i at træne. Selv i lavt-belastende aktiviteter (som at gå eller svømme). Og kvinder med meget store bryster rapporterede sjældent om løb.

Og med god grund.

“Kvindeligt brystvæv er tungt og ustøttet, da det indeholder meget lidt stabiliserende bindevæv. Så bryster bevæger sig, når kvinder træner, selvom de bærer en bh,” skriver NYT-reporter Gretchen Reynolds.

Og det er altså roden til problemet: Find robuste, støttende sports-bh’er er enhver kvindes udfordring. Forskerne bemærkede, at nogle kvinder med store bryster er nødt til at bruge to bh’er samtidigt for at få tilstrækkelig støtte til at kunne løbe og træne behageligt.

De opfordrede derfor kvinder med større bryster til at dyrke motion i vand. “Svømning og andre vandaktiviteter som vandaerobic kan være ideelle,” siger Celeste Coltman, professor ved University of Canberra i Australien, “fordi opdriften i vandet bremser brysters nedadgående bevægelse og dæmper derfor eventuel brystrelateret ubehag”.

Konklusionen på undersøgelsen er, at “bryststørrelse bør anerkendes som en potentiel barriere for kvinder, som er fysisk aktive. Strategier, til at hjælpe kvinder med store og hypertrofiske (meget store) bryster i at deltage i alle typer og intensiteter af fysisk aktivitet, er nødvendige. Så kvinder kan nyde de mange sundhedsmæssige fordele forbundet med en aktiv livsstil.”

Har dine bryster nogensinde stået i vejen for din træning?

LÆS OGSÅ:

Træning | De 7 største helsemyter for kvinder

Træning | Løb af lange distancer kan krympe din hjerne

Når du gennemfører et maraton er det blandt de største atletiske præstationer, du kan opnå. Men selv det er ikke udfordrende nok for ultra-maratonløbere, som løber distancer endnu længere end de 42 kilometer. Eksempelvis består The 2009 Trans Europe Foot Race af at løbe fra Italien til Norge. Det er 4500 kilometer over 64 dage.

Denne type ekstreme udfordringer giver god grund til at studere, hvordan stress påvirker menneskekroppen. Til dette formål fulgte forskere på Ulm Universitetshospital i Tyskland 44 personer, der deltog i løbet i 2009. Hver gang deltagerne havde løbet 900 kilometer, målte de ændringerne i løbernes krop ved hjælp af bærbare MR-scannere, samt foretog blod- og urintests.

Undersøgelsen viste, at løbernes brusk – det stødabsorberende materiale, der findes mellem knoglerne – blev nedbrudt under de første 2500 kilometer. Men efter 2500 kilometer begyndte det faktisk at hele igen.

”Før er det blevet antaget, at brusk kun kunne regenerere under hvile”, fortæller forskeren Uwe Schütz til mediet New Scientist. ”Vi har for første gang kunne påvise, at det faktisk også kan regenerere under løb”. Forskerne afslørede deres resultater på det årlige møde i Det Radiologiske Samfund i Nordamerika.

Helt ekstraordinært fandt de også ud af, at en løbers hjerne kan være krympet helt op til 6% ved løbets ende.

Træning anses for at være sundt for hjernen. Det afværger depression og demens. En krympende hjerne anses generelt ikke som en positiv ting. Forskerne fra Ulm er ikke sikre på, hvorfor hjernen krymper efter de lange distancer. Men det peger måske på at være et resultat af ekstrem træthed og dårlig kost.

Det ender heldigt

Blandt forsøgspersonerne i løbet fandt man ud af, at det område af hjernen, der krympede mest, var den del der stod for visuel opfattelse. Manglen på stimulation, som eksempelvis kun at kigge på veje i 64 dage, kan måske være bidragende til det. Det kan være kroppen videresender energi til dele af kroppen, der har mere brug for det.

Heldigvis gik alle løberne tilbage til deres originale hjernestørrelse efter seks måneder. Så du skal ikke være bekymret, hvis du “bare” løber en almindelig maraton. Dér er der nemlig ikke målt nogen forskel i hjernestørrelsen.

LÆS OGSÅ:

Træning | Alt du ved om opvarmning er forkert