hydrering

Facts | De mest almindelige myter om hydrering!

“Hvad er de mest almindelige myter og misforståelser om hydrering?” Spørgsmålet dukkede oprindeligt op på Quora; et website hvor brugere stiller hinanden spørgsmål og kommer med svar.  

Dette er et svar fra Christie Aschwanden, Forfatter af GOOD TO GO, på Quora:

“Der er en almindelig misforståelse derude, at du skal drikke otte glas vand om dagen, men det viser sig, at der ikke er meget videnskab til at støtte det tal, og faktisk er det ikke engang klart, hvor den idé kom fra.”

En af årsagerne til at folk misforstår, hvor meget væske de skal drikke i løbet af en dag er, at de ikke tager forbehold for hvor stor en mængde væske, de får gennem deres fødevarer. Der er masser af væske i frugt og grøntsager. Der er vand i juice, i øl og endda i te og kaffe. Tit tror folk, at kaffe og te dehydrerer, men forskning viser at det heller ikke er sandt.

En anden udbredt misforståelse er, at store mængder vand gør dig sundere, men der er ikke meget videnskab, der bakker den påstand op. Selvfølgelig skal man drikke væske for at erstatte det, man mister gennem sved og åndedræt (man mister væske via fugt i vejret), men at indtage mere end man har brug for har ingen kendte fordele. Det får bare en til at tisse mere.

Lyt til din krop

Vores kroppe har et sofistikeret feedback-loop til at håndtere væsketab. Når man sveder, øges osmolalitet-niveauet i kroppens plasma. (Osmolalitet måler koncentrationerne af salt og andre opløselige stoffer blodet.) En stigning i osmolaliteten i plasma udløser frigivelsen af ​​antidiuretisk hormon, som sørger for at opretholde væskebalancen ved at stimulere absorptionen af ​​vand fra nyrerne. Denne funktion beskytter mod mild dehydrering, og det gør det muligt for kroppen at fungere under variable væskeniveauer. Det er derfor, det er muligt at blive ved med at motionere, selvom man mister væske når man sveder. Det er nemlig ikke hver dråbe sved, der skal erstattes. Kroppen kan sagtens klare variationer.

Atleter rådes ofte til at drikke “tidligt og ofte”, men det er faktisk et dårligt råd. Man skal absolut drikke, når man træner, men kun når man er tørstig. Hvis man drikker uden at være tørstig, kan det være farligt. Folk er bange for at dehydrere under træning, men det er meget lettere at blive overhydreret, en tilstand kaldet “vandforgiftning” eller hyponatriæmi. Mindst fem løbere er døde af hyponatriæmi under et maraton, og en undersøgelse af løbere ved Boston Marathon 2002 viste, at 13 procent af løberne havde hyponatriæmi.

Uanset om man er en atlet eller primært stillesiddende, er det allerbedste råd at drikke, når du er tørstig!

LÆS OGSÅ:

https://guide.fitnessnord.com/9-vanddrivende-madvarer/

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *