holdbarhed

Fødevarer | De 12 sundeste fødevarer med lang holdbarhed, du bør have på lager

Et lille lager fyldt med fødevarer der har lang holdbarhed, er noget enhver husstand bør have. Så har du nemlig, hvad du skal bruge til at bikse en næringsrig ret sammen i enhver situation. Og selvom nogle af de holdbare hyldeprodukter kan være høje på både salt og tilsætningsstoffer, er der også et væld af næringsrige muligheder tilgængeligt på markedet.

Hvad er fødevarer med lang holdbarhed? 

Fødevarer med lang holdbarhed er, når holdbarhedsdatoen er mere end et par måneder, og det ikke kræver opbevaring i køleskabet. Det kan eksempelvis være dåsetun, pasta, bønner og nøddesmør.

Men fødevarer med lang holdbarhed kan ofte være fyldte med salt og tilsætningsstoffer, og dér skal du være forsigtig! En undtagelse er dog, at når det kommer til grøntsager på dåse, hvor salten let kan skylles væk, og du faktisk kan fjerne op til 70 procent af saltindholdet.

Kig også efter tilsat sukker og farve i tørret eller konservesmad, som også kan være en faldgrube. Men de næringsrige muligheder med lang holdbarhed findes også, og her er de 12 sundeste, du bør have.

LÆS OGSÅ: Ernæring | 15 fødevarer der booster dit stofskifte

12 sunde fødevarer med lang holdbarhed

Grøntsagssuppe, bønner og quinoa og brune ris

1. Grøntsagssupper

Dåsesupper kan være en god mulighed for et hurtigt og næringsrigt måltid. Det vigtigste her er bare, at du sørger for, at der ikke er for meget salt i. Du kan booste næringsindholdet ved at tilføje flere grøntsager – enten friske eller på frost.

2. Tørrede bønner eller på dåse

Bønner er høje på fibre og protein, der begge kan give en længere mæthedsfølelse. Bønner er meget alsidige, og du kan tilsætte dem i stort set alt fra supper og gryderetter til risretter og omeletter. Hvis du køber dem på dåse, kan du med fordel skylle saltet fra. 

LÆS OGSÅ: Quinoa | 3 grunde til, at quinoa er perfekt for fitness-folk

3. Quinoa og brune rise

Både brune ris og quinoa har begge lang holdbarhed, og du bør altid have minimum en af dem stående konstant. Quinoa indeholder en smule mere protein end brune ris, men begge er gode kilder til mættende fibre og lette at tilberede i store portioner, der kan gemmes. Du kan variere dit lager lidt ved at købe ind af forskellige sorter. 

Dåsetun, tomat på dåse og nøddesmør

4. Dåsetun

Tun er en fremragende kilde til ret protein, der kan spises alene eller tilføjet din sandwich, salat eller kiks. Den lange holdbarhed er en perfekt måde at opbevare kødprotein, der både er billigt og smager lækkert. Skær ned på kalorierne ved at vælge en tun i vand frem for olie, og helst usaltet hvis muligt. 

LÆS OGSÅ: Opskrifter | 6 kreative opskrifter du kan lave med dåsetun

5. Tomater på dåse eller tomatsauce

Dåsetomater i suppen, tomatsauce på din pasta, eller et mix af begge som base i en lækker bolognese eller marinara. Uanset hvilken du vælger, får du et alsidigt produkt med lang holdbarhed. Husk at kigge efter varianterne med lavest sukker- og salt-indhold, når det kommer til tomater. 

6. Nødder og nøddesmør

Spred en cremet peanut butter, mandel- eller hasselnødde-smør på din toast, og top med lidt frugt for en hurtig og velsmagende snack. Både nøddesmør og hele nødder har lang holdbarhed og er rige på de sunde fedtsyrer. Med nøddesmør finder du de bedste varianter, når ingredienslisten kun består af nødden (og eventuelt lidt salt).

SE VORES UDVALG: Nøddesmør

Fuldkornskiks, tørrede frugter og cornflakes

7. Fuldkornskiks

Fuldkorn indeholder sunde kulhydrater og formet som kiks, er de pakkede med fibre, der både er perfekt som en snack for sig eller som en base for dåsetun eller pålægsskiver. Du kan også parre dem med hummus for ekstra sunde fedtstoffer eller ost for noget mere protein. Fuldkorn bør være den første ingrediens på indholdslisten, når du køber fuldkornskiks. Det betyder, det er den dominerende ingrediens.

8. Tørret frugt eller frugtruller

Tørret frugt og frugtruller en fin måde, du kan have frugt med lang holdbarhed, der ikke rådner. De kan både spises som snacks, tilsættes morgenmad eller dessert og bruges til at stille sliksulten. Det er nær umuligt at finde dem uden sukker, men kig efter varianter, hvor der er så lidt som muligt. 

LÆS OGSÅ: Acai pulver | Superfrugten der har det hele

9. Cornflakes

Cornflakes er en fin spise, der ofte er beriget med næringsstoffer, der stort set har en evig holdbarhed. Sørg for at få en variant, der er lavet på fuldkorn og indeholder fiber og protein og lav på sukker.

Proteinbarer, frosne frugt og grøntsager og havregrød

10. Proteinbarer

Proteinbarer er en god måde, du kan stille både snacksulten og sliksulten, som også kan tage med dig på farten. Samtidig er proteinbarer også lette at opbevare både i forhold til smagsvariationer og lagerplads. Men husk, der er kæmpe forskel på snackbarer. Nogle er lavet på sukker og chokolade, mens andre er lavet med minimalt sukker, hele fødevarer og tilsat ekstra protein. 

SE VORES UDVALG: Proteinbarer

11. Frosne grøntsager og frugt

Frossen frugt og grønt er lige så næringsrigt, som når det er frisk. Det skyldes den specielle måde, det fryses på. Du kan opbevare dem i flere måneder i fryseren, og hvis du deler det op i mindre portioner, forlænger du levetiden endnu mere. 

12. Havregrød

Hvis dit madlager ikke allerede indeholder havregrød, er det nu, du skal starte. Havre kan spises alene eller tilsættes næsten enhver opskrift som et ekstra boost af kulhydrater og fuldkorn. Kog rene havre ned til en stiv vælling, du kan tilføje saucer og gryderetter for at gøre det mere cremet, så du slipper for fløden og får ekstra med fibre. Til morgenmad kan havregrød piftes op med frosne bær, der giver en naturlig sødme. Dem har du jo allerede liggende i fryseren fra forrige punkt ;-).LÆS OGSÅ: Kulhydrater | 9 kulhydrat-regler, der er lette at følge

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *