Sundhed | 7 fordele ved at sove nøgen

Søvn: Vi elsker det alle og vil gerne både have mere af det, og at det skal være bedre. Men vidste du, at hvis du sover nøgen, så kan det faktisk give dig en endnu bedre nattesøvn?

Der er ingen mangel på beviser for de enorme fordele ved at sove nøgen. De omfatter forbedringer i både den seksuelle, mentale og fysiske sundhed. Her er syv videnskabeligt beviste grunde for, du skal sove nøgen. Start allerede i aften!

1. Det kan hjælpe din søvnkvalitet

Når det kommer til søvn, er kvantitet og kvalitet langt fra det samme. En uforstyrret nattesøvn føles meget bedre den næste dag end søvn, hvor du vender og drejer dig hele natten. Men her er sagen: Det kan faktisk hjælpe dig at sove nøgen. Når du sover nøgen, lader du din kropsvarme komme væk fra kroppen. Det sænker overordnede kropstemperatur, at du falder hurtigere i søvn og sover bedre.

”Når folk sover nøgne, er det lettere for kroppen at køle ned og samtidig producere mere melatonin, hvilket er et hormon, du behøver for at falde i søvn,” siger Natasha Turner, naturopatisk læge og forfatter af bogen ”The Hormone Diet”. Hun anbefaler samtidig, at du sover i et så mørkt rum som muligt for at optimere de hormonelle fordele.

2. Det hjælper med vægtkontrol

Det lyder måske for godt til at være sandt, men når du sover nøgen, sænker du hurtigere din kropstemperatur, og det kan lede til vægttab.

”At sove nøgen betyder, at du køler ned mere effektivt når du sover. Det fremmer frigivelsen af hormoner, som genopbygger celler i muskler, hud og knogler, mens du sover,” siger Dr. Turner.

Den kølende effekt af at sove nøgen udløser også en fysiologisk respons, som fremmer stofskiftet i et forsøg på at bevare en stabil temperatur i kroppen. Det øgede stofskifte forbrænder nemlig kalorier, mens du sover.

3. Det forbedrer sædkvaliteten

Kort sagt, hvis du vil have bedre sædkvalitet, skal du sove nøgen.

”Der er fundet beviser for, at hvis du flytter testiklerne væk fra en konstant varm krop, så kan det hjælpe på antallet af sædceller”, siger Chris Winter, læge og forfatter af ”The Sleep Solution”.

Dine testikler er placeret uden på kroppen for bedre og lettere regulere temperaturen. Men når du ifører dig stramtsiddende undertøj, når du sover og dækker dig med tunge dyner, så resulterer det i overdreven varme omkring testiklerne. Det leder til lavere sædproduktion og sædkvalitet, fortæller han

Dette blev bekræftet i en undersøgelse fra 2015 fra National Institute for Child Health and Human Development og Stanford University. Her viste det, at “mænd, der bar boksershorts om dagen og sov nøgne om natten, havde mindre DNA-fragmentering i deres sæd” og derved implicit en højere sædkvalitet end mænd, der ikke gjorde det.

4. Det fremmer vaginal sundhed

Og så er det kvindernes tur! At sove nøgen gavner dig lige så meget, som det gør for mænd. Skeden er et naturligt varmt og fugtigt sted, men når det bliver for varmt eller fugtigt – gennem utilstrækkelig luftstrøm og overdreven varme – kan det få uønskede mikrober til at invadere underlivet og forårsage infektion.

Så hvis du forsøger at forhindre eller kontrollere infektioner i skeden, kan det hjælpe at sove nøgen. Det giver mere luft til dit underliv, hvilket hjælper med at holde området køligere og mere tørt.

“Svampeinfektioner trives i et fugtigt miljø, så når du giver dit underliv en pause fra det restriktive undertøj, hjælper det faktisk en del,” siger Dr. Winter. Selvom du måske ikke helt vil sove nøgen, så start bare med at smide underdelen.

5. Det tænder gnister i sexlivet

Denne er vist ret indlysende. Sov nøgen med din partner, og der er større chancer for, i gør andet end blot at sove. Hudkontakt med din partner fremmer nemlig den øgede produktion af oxytocin i din hjerne.

Oxytocin (aka “feel-good” hormonet) forbedrer seksuel respons og intensiteten af orgasmer. Så jo hyppigere I sover nøgne sammen, jo mere frigiver kroppen oxytocin, og jo mere spændende bliver dit sexliv.

“At sove nøgen med din partner betyder højere niveauer af oxytocin, hvilket betyder at du sandsynligvis vil have mere sex,” siger Fran Walfish, forholdspsykoterapeut og forfatter af “The Self-Beware Parent”.

6. Det hjælper med at sænke blodtrykket

Når nu vi snakker om oxytocin, så er det ikke kun sexlivet, det booster. Det kan nemlig også bidrage til at sænke dit blodtryk. Så hvis du er typen, der har en stressende hverdag, så prøv at sove nøgen og se, hvad der sker.

”Oxytocin triumferer mod stress og depression, og sænker endda blodtrykket!”, siger Dr. Walfish. Når du sover nøgen med din partner, giver det det din hjerne et signal om at frigive mere oxytocin, hvilket reducerer mængden af kortisol i kroppen. Det er en faktor, der direkte leder til reducering af blodtryk.

7. Det booster dit humør og selvtillid

Når du sover nøgen, så sover du bedre. Og bedre søvn betyder forbedringer i både humør og sociale relationer.

Jo mere tid du tilbringer nøgen, jo mere tilpas føler du dig også med din krop. Det viser en undersøgelse lavet i 2008 publiceret i Journal of Sex Research. Undersøgelsen viste at studerende, der er pro nøgenhed, var mere afslappede med deres kroppe end mere blufærdige studerende. De havde samtidig også et mere positivt syn på andre mennesker.

”Som mennesker er vi ikke ofte nøgne. Så at sove nøgen kan hjælpe med at komme i bedre kontakt med vores kroppe,” Dr. Walfish. “Du begynder at føle dig mere tilpas i din krop, hvilket betyder, du vil elske dig selv mere, som både giver dig bedre selvtillid og højere humør.”

LÆS OGSÅ:

Sundhed | Sådan falder du hurtige i søvn om natten

Sex | 9 måder, sex kan gavne dit helbred

Videnskaben afslører ni måder, hvorpå sex kan gavne dit helbred.

Ifølge den Californien-baserede gynækolog Dr. Sherry Ross, så er der kun få ting i verden, der er bedre for menneskers hjerter, kroppe og sjæle end en god omgang lagengymnastik. 

Det brænder både kalorier og booster dit immunforsvar, og kan sågar modkæmpe tegn på aldring. Flere studier afslører, at regelmæssig sex seriøst kan booste dit velbehag. Sex er endda en naturlig form for smertestillende, og det kan hjælpe mod søvnløshed, tilføjer Dr. Ross. 

I denne artikel gennemgår vi med Dr. Ross ni videnskabeligt beviste måder på, hvordan sex styrker vores helbred og velbehag. 

1) Forbrænder kalorier

Forskere fra University of Quebec of Montreal analyserede 21 heteroseksuelle par, der havde en gennemsnitsalder på 22 år. Resultaterne viste, at kvinder forbrændte i gennemsnit 69,1 kalorier mens de havde sex i knap 25 minutter. Tallet stiger yderligere, hvis du din position er på toppen, i en squat-position, eller mens du får en orgasme. 

Dr. Ross fortæller NetDoctor: “Akten af seksuel intimitet kan være en fantastisk træning og tæller for mange som deres daglige træningsritual.”

2) Booster dit immunforsvar

En undersøgelse foretaget af Indiana University fandt frem til, at kvinder med et sundt sexliv producerer større mængder af antistoffer, som modkæmper infektioner.

“Regelmæssig sex opbygger et stærkere immunforsvar og bekæmper almindelige sygdomme såsom forkølelser. Sex hjælper også med at sænke dit blodtryk og sænker risikoen for hjerteanfald,” siger Dr. Ross.

3) Forhindrer inkontinens

For kvinder, som lider af urininkontinens, hvilket er almindeligt efter fødsel, kan Kegel-øvelser integreres i dit sexliv. Det styrker din bækkenbund og forbedrer din blærekontrol. Som ekstra bonus øger sådanne øvelser også orgasmer for både dig og din partner.

4) Sex er et naturligt smertestillende

Når de genitale muskler sammentrækker, giver det en behagelig følelse, som kan reducere ubehag, du oplever ved kramper, hovedpine og ledsmerter, forklarer Dr. Ross.

Hun tiløjer, at hvis du holder øje med din cyklus og planlægger en orgasme umiddelbart inden din menstruation, kan det forhindre den hæmmende ubehag.

5) Hjælper mod søvnløshed

Efter en orgasme frigiver din krop endorfiner og hormonet prolactin. Det afslapper både din krop og din hjerne, hvilket fremmer søvnen, siger Dr. Ross.

6) Forbedrer chancen for undfangelse – også selvom du ikke har ægløsning

Forskere fra Kinsey Institute og Indiana University har fundet frem til, at kvinder som har sex, når de ikke har ægløsning, skaber et miljø i deres livmoder der er mere gæstfrit for voksende fostre.

Dette skyldes, at orgasmer aktiverer immunsystemet, som så forbereder kvindens krop til en mulighed for graviditet. 

7) Forbedrer mental sundhed

Ifølge sexterapeuten Vanessa Marin, så forårsager hud-mod-hud-kontakt, at kroppen frigiver oxytocin. Det er et hormon, der også er kendt som ‘nusse-hormonet’.

Det kan reducere angst og stress, mens det fremmer følelsen af tæthed.

8) Sex forebygger rynker

I 2013 adspurgte den britiske neuropsykolog, Dr. David Weeks, flere end 3500 mennesker om deres sexliv over 10 år. 

Resultatet viste, at dem med et regelmæssigt og sundt sexliv ser op til syv år yngre ud, end dem der ikke får sex to-tre gange om ugen.

Dr. Weeks mener, at det skylder frigivelsen af endorfiner. De booster blodcirkulation og nedsætter stress. Samtidig øger de produktionen af menneskelige væksthormoner, hvilket fremmer hudelasticitet.  

9) Øger dine kognitive evner

Ifølge en undersøgelse, der blev publiceret i Journals of Gerontology, præsterede seksuelt aktive ældre bedre i verbale og visuelle tests. Dette kan igen skyldes frigivelsen af oxytocin og ‘happy-hormonet’ dopamin. De er har begge vist sig at være forbundet til en øget kognitiv evne.

LÆS OGSÅ:

5 måder, en usund kost kan ødelægge dit sexliv på

Nyheder | Kemikalier fundet i spinat er stort set steroider – og bør forbydes

Den amerikanske sprinter Dennis Mitchell dumpede i 1990’erne en dopingtest, hvor han sagde, at det positive resultat skyldes, at han dagen forinden havde drukket fem øl og havde sex med sin kone fire gange. “Det var hendes fødselsdag. Hun fortjente noget helt særligt,” lød forklaringen. 

Da fem medlemmer af Nordkoreas kvindefodboldhold dumpede deres dopingtests under verdensmesterskaberne i 2011, påstod officielle embedsmænd fra Nordkorea, at spillerne var blevet ramt af lynnedslag inden kampen, og at den efterfølgende behandling med hormoner fra moskushjorte var skyld i de positive tests. 

Ja, det er nogle røverhistorier. Men hvis en professionel atlet nogensinde flunker en dopingtest og skyder skylden på en Skipper Skræk-diæt med masser af spinat, så kan det godt være legitimt. Forskere fra Freie Universität i Berlin har for nyligt anbefalet, at ecdysteron, et kemikalie fundet i spinat, skal tilføjes til Verdens Anti-Dopingmyndigheds (WADA) liste over forbudte stoffer på grund af de potentielt steroid-lignende virkninger.

Sterorider i spinat

Ifølge DW udførte forskerne en 10-ugers undersøgelse af 46 mænd, der hver især enten fik placebo eller et daglig supplement, der indeholdt så meget ecdysteron, at det ville svare til mængden i 4 kilogram spinat. Deltagerne fulgte derudover det samme styrketræningsprogram. Det viste sig, at mændene der modtog ecdysteronpillerne, udviklede mere muskelmasse. De havde også op til tre gange højere gains modsat placebogruppen. 

Forskerne sagde, at de på baggrund af tidligere undersøgelser, der involverede ecdysteron, forventede, at supplement-gruppen ville overgå placeboerne. Men ikke med så stor margin. “Vores hypotese var, at vi ville se en stigning i præstationen. Men vi forventede ikke, at det var så stort,” fortæller researchlederen Maria Parr. “Vi anbefalede WADA i vores rapport, at stoffet blev tilføjet til dopinglisten. Vi mener, at hvis det øger præstationen, så skal den uretfærdige fordel fjernes.”

Det er ikke første gang, at Parr og hendes hold har foreslået, at ecdysterone burde tilføjes WADAs liste over forbudte stoffer. I 2015 arbejdede hun på en anden undersøgelse kaldet “Ecdysteroids: En ny klasse af anabolske midler“, der testede kemikaliernes virkninger på rotter. Disse resultater viste, at ecdysteron kunne fremkalde den samme form for hypertrofi (muskelvækst) som nogle anabolske steroider. “Med hensyn til dopingforebyggelse retfærdiggør den høje anabolske styrke af ecdysteron sin klassificering som et anabolsk middel og skal derfor være opført i kategorien ‘S1 Anabolske Agenter’ på listen over forbudte stoffer i World Anti-Doping Agency,” foreslog de

Hvem ved, om WADA vil tilføje ecdysteron på deres liste over forbudte stoffer? Vi glæder os i hvert fald til de mange pressekonferencer i fremtiden, hvor sprintere og cyklister og fodboldspillere fortæller om al den spinat, de tilfældigvis spiste lige inden deres dopingtest.

LÆS OGSÅ:

Nyheder | Folk der drikker sort kaffe er højst sandsynligt psykopater

Sundhed | 6 hyppige solcreme-fejl

Sommertid i Danmark. Solen skinner, tasken er pakket og klar til stranden, og du er parat til at grille lidt bryst og lår. Men er du nu helt med på, hvornår solcremen skal på? Og hvorfor der er forskel på UVA- og UVB-stråler? 

1) Spar ikke på solcreme

De hyppigste fejltagelser med solcreme er, at vi smører for lidt på eller glemmer at smøre jævnligt. Når det kommer til at opholde sig sikkert i solen, er det de største fejl, vi kan begå.

Jo højere solfaktor, jo længere kan du færdes ude i solen. Men smører du ikke nok solcreme på, så mister det sin effekt. En god tommelfingerregel er, at du tror, du har smurt nok på, så giv det lige lidt mere. En enkelt tube solcreme er ikke ment at skulle holde en familie sikkert dækket en hel sommer. Solcreme er til for at skulle bruges flittigt og gavmildt!

2) Vær opmærksom på UVA-stråler – hele året rundt

Kender du forskellen på de to typer af stråler? UVB er de stråler, der giver kroppen D-vitaminer og sørger for, vi bliver lækkert sommerbrune. Det er også dem, der forårsager solskoldninger og giver risiko for hudkræft. UVA-strålerne er dem, der trænger meget længere ind i huden og har evnen til at forandre dine celler over tid. Disse forandringer kan lede til aldring af huden, pigmentforandringer og i værste fald hudkræft.

UVA-stråler findes hele året, og de kan trænge igennem både glas og skyer. De tæller 95% af alle UV-stråler, der rammer os her på jorden. UVB-strålerne kan derimod ikke trænge igennem hverken glas eller skyer, og dækker kun de sidste 5% af strålerne. Derfor er det vigtigt, at du beskytter huden mod de ekstra-skadelige UVA-stråler året rundt. Er du i tvivl om din solcreme beskytter tilstrækkeligt, så kig efter det det runde UVA-mærke på emballagen. 

3) Brug ikke solcreme, der er for gammel

Præcis ligesom andre hudpleje produkter, er der ingen nytte i at gemme dine solcremerester. De gør alligevel ikke deres arbejde. Så snart en creme er blevet åbnet, formindskes effekten hver dag. Har du brugt penge på en dyr solcreme, så bør du sørge for, at den bliver brugt henover sommeren.

Er der rester tilbage, når sommeren går på hæld, så brug din solcreme som håndcreme i løbet af efteråret. Den kan eksempelvis beskytte din hud på håndryggen mod UVA-stråler, når du cykler og færdes udendørs. 

4) Påfør et nyt lag solcreme efter du har været i vandet

Selvom mange producenter skriver, at netop deres solcreme er vandfast, så er det ikke ensbetydende med, at du uden risiko kan dykke i bølgerne i timevis. Det betyder nærmere, at din hud er beskyttet under vand – men kun i et begrænset tidsrum.

Derfor er det vigtigt, at du smører et nyt lag på. Hver gang du har været i vandet. Især hvis du også bruger et håndklæde til at tørre dig med. For hvert minut efter du har smurt dig ind, virker cremen mindre og mindre.

5) Husk de små områder på din krop

Jaja, vi er gode til at huske solcreme på skuldrene, ryggen og de andre store områder. Me hvad med de oversete områder, som øreflipperne, læberne og skilningen i håret? Hårgrænsen og hagepartiet er faktisk to af de områder, folk overser mest. Men de er ligeså vigtige som alle andre områder. 

Især kan området omkring øjnene være en svær udfordring. Her kan solcreme nemlig give svie eller irritere. Derfor bør du her målrettet gå efter en solcreme til øjnene, der er uden parfume og beregnet til brug på den tynde og sarte hud. Sådan undgår du bedst kragetæerne omkring øjenpartiet. Glem nu heller ikke dine fødder og tæer!

6) Kend din faktor!

Ved du egentlig, hvad forskellen på en solcreme med faktor 20 og faktor 40 er? Man siger, at et voksent menneske (i gennemsnit) kan opholde sig i solen i 10 minutter, uden at kroppen tager skade. En solcreme med faktor 20, giver dig 20 gange længere beskyttelse beskyttelse, altså 20 x 10 minutter, hvilket er 200 minutter (eller lige over 3 timer). En solcreme med faktor 40 giver dig altså 400 minutter. Den dækker altså ikke dobbelt så godt men blot i længere tid. Sved, vand og tøj, der tørrer cremen af, kan dog formindske effekten. Husk, at eventuelle forandringer i din hud kan skyldes solbadning flere år tilbage. Vær også altid opmærksom på, at du så vidt som muligt bør undgå for meget sol, når koncentrationen af UV-stråler er højest mellem klokken 12-15. Husk de fire solråd fra Kræftens Bekæmpelse: Skygge, solhat, solcreme og sluk solariet! 

God sommer!

LÆS OGSÅ:

Sommersex | 9 tips til fræk sex på stranden

Denne pille får dine prutter til at dufte godt

Yep, du læste rigtigt. Og vi kender vist alle nogen med dårlige prutter, der har brug for sådan en pille, ik? Hvis du nu sidder og tænker ”jeg kender faktisk ikke nogen”, så er det dig selv makker.

Et fransk firma hævder nu, at de har opfundet en pille, der ligefrem kan få dine prutter til at dufte godt. Pillerne er blevet udviklet af opfinderen Christian Poincheval, der har base i den vestlige franske by Gesvres. Han hænder, at pillerne forvandler din lugtende gasser til behagelige dufte såsom chokolade eller roser. 

Yes, den anale alkymist mener seriøst, han kan få din lort til at lugte af roser. Faktisk har han haft evnerne siden 2007, ifølge firmaets officielle hjemmeside, som hedder Lutin Malin.

Firmaet hævder at pillen er komplet naturlig, og der ikke er noget medicin eller stofbaseret i dem. Det er blot et ”kosttilskud baseret på naturlige ingredienser”, der får dine prutter til at dufte dejligt. Hvis det passer, er det jo ret stort.

På hjemmesiden står der; ”The Fart Pill (Pruttepillen) er resultatet af en længevarende research og forsøg og har været til salg siden 2007. Vores duftvarianter tilføjer også et strejf af humor til enhver lejlighed”.

”Vores talrige tilbagevendende kunder er uden tvivl det bedste bevis”.

Hvis du overvejer at give produktet et forsøg, så smut over på deres hjemmeside, eller endda Amazon, hvor du kan få dig 60 piller til omkring 170 danske kroner. I skrivende stund er produktet dog udsolgt på Amazon. Det er chokoladevarianten som internetgiganten har solgt og melder udsolgt af.

Firmaet producerer dog flere forskellige interessante varianter. Går du og drømmer om ingefær-prutter? Det kan nu blive en virkelighed! Der findes endda sæsonmæssige varianter, der kan få dine prutter til at sprede julestemning.

Også til din hund

Pillen er ikke kun forbeholdt mennesker, og hjemmesiden siger, at der kan købes pulver, der er speciallavet til vores firbenede venner. Hvis det passer, fortjener de en Nobelpris, for der er intet værre end hundeprutter. Lutin Malin hævder, at du kan drysse dette pulver ud på hundemaden, og deres fæle prutter vil lugte af blomsterparadis i stedet.

For et par år siden fortalte opfinderen til The Telegraph, at ideen opstod som nødvendighed efter et særligt lugtende middagsselskab.

”Gæsternes prutter var så slemme, at vi næsten blev kvalte. Noget skulle der gøres”, forklarede han. Det var startskuddet til pillen, han fortæller både bliver købt af folk, der har et problem med lugtende prutter, men også af folk, der køber dem som joke-gaver.  Så hvis du mangler en genial gaveidé til julefrokosten, så er det bare med at holde øje på Amazons hjemmeside.

LÆS OGSÅ

Ernæring | 5 uheldige bivirkninger ved populære diæter

Social | Tequila kan hjælpe dig med at tabe vægt

For de fleste af os er det nok ikke helt ukendt, at for meget alkohol eller at bunde den ene øl efter den anden, kun leder til en masse tomme kalorier og derfor gør det svært at holde vægten eller tabe sig. En undersøgelse viser dog, at der er en klar sammenhæng mellem tequila og vægttab. Så nu kan du snildt finde saltbøssen og citronerne frem og invitere på shots.

For ifølge en undersøgelse foretaget af American Chemical Society, der undersøgte tequilas effekt på blodets glukoseniveau, viste det sig at det sukker, der findes i agave-planten (som tequila laves af) kan hjælpe med at sænke dit blodsukker. Sukkeret, der forekommer naturligt i planten, hedder agavins. Det er ufordøjeligt, så det hæver ikke dit blodsukkerniveau. Husk, det skal dog ikke forveksles med agavesirup, som er et kontroversiel sødemiddel – det er slet ikke det samme.

Forskningen skete gennem forsøg med mus, hvor det viste sig, at de mus der var på en standard kost og drak vand med agavins tilføjet, endte med generelt at spise mindre og have lavere blodsukkerniveau, end dem der ikke havde agavins i vandet. Derudover producerede de agavinsdrikkende mus også et hormon kaldet GLP-1, som giver en større mæthedsfølelse og producerer insulin. Det førte til, at forskerne mener, at agavins er gavnligt for folk med type 2 diabetes. Eller folk, der kæmper med vægttab.

Selvfølgelig kan et forsøg på mus ikke bevise alt. Der skal langt mere research til. Derfor siger vi ikke, at du skal fyre op for Paradise Hotel-stilen med margaritaer og tequila sunrise i stride strømme. Der er nok lidt for meget sukker i til at kunne forsvare det. Men alligevel lyder en omgang tequila-shots alligevel lidt bedre nu. Især for dig, der er på kur!

LÆS OGSÅ:

Sommertips | Alkohol ødelægger ikke dine fitnessmål

Kost | Hvad er kaseinprotein?

Hvad er kaseinprotein? Fitnessentusiaster kender til fordelene ved at supplere med valleprotein efter en træning. Valleprotein-supplementer kan føre til øget muskelhypertrofi og mange andre fordele, som er blevet dokumenteret grundigt gennem en årrække. Men hvad med kasein?

Valleprotein er den mest populære kilde, men når det kommer til proteinsupplement, så har kaseinprotein også tiltrukket mere opmærksomhed de seneste par år. Desværre er der mange vægtløftere, der ikke kender til de mange fordele ved at supplere med kaseinprotein og derfor ikke overvejer det. Kaseinprotein kan være hjælpsom for de aktive individer, der har brug for flere kalorier eller protein i deres diæt. Eller for personer, der træner i længere tid gennem en dag.

Her vil vi gennemgå kaseinprotein, og de fordele som det kan give dig.

Hvad er kaseinprotein?

Kaseinprotein er et protein, som findes i ostemassen og bliver langsomt absorberet i kroppen. Det er en direkte kontrast til det mest populære sportssupplement på markedet, valleprotein, hvilket er populært grundet den hurtige optagelsestid. Kaseinprotein har fået sig tilnavnet ”sengetidsproteinet”. Det er fordi det oftest bliver indtaget lige inden sengetid. Derved giver det din krop en langsomt udgivelse af protein over en forlænget tidsperiode.

Valle vs. kasein

Hvis du nogensinde har været i træningscenteret (hvilket alle vores læsere naturligvis har), så har du nok købt et valleprotein-baseret produkt, og det er der en god grund til. Den hurtige absorbering i kroppen gør, at det er den perfekte post-workout snack. En valleprotein-shake direkte efter træning fører til direkte proteinsyntese, der hjælper kroppen med at restituere samt stimulerer muskelvækst.

Kasein er fløjet under radaren, som et resultat af vallens dominans, når det kommer til proteinpulver. Men der er altså mange fordele ved en langsomt absorberende protein.

Fordelene ved kaseinprotein

Hvis du indtager kaseinprotein lige inden søvn, så kan det absorberes og hjælpe kroppens behov for proteinsyntese i løbet af de 6-8 timers søvn. Når du sover, indtager du ikke mad eller protein. Ved at supplere med disse inden sengetid, vil du få protein i dit system gennem natten, hvilket øger din proteinsyntese og altså muskelvækst. Det er en hjælp til enhver, der træner regelmæssigt.

Kaseinprotein har også et højere kalciumindhold og kan være en god kilde, når det kommer til at tabe fedt. Hvis du plejer at have lange og anstrengende træninger, så kan et kaseinsupplement være favorabel for dit kaloriebehov. Da det er et protein, der bliver fundet i ostemasse, så øger det skelettets adaptive respons til langvarig modstandstræning.

Bør du bruge kaseinprotein?

Kasein bliver anset som et højtkvalitetsprotein, som øger muskelmassen. Mange vægtløftere har et ønske om at netop øge massen, men stadig beholde en stram fysik, hvilket kasein kan gøre.

Hvis du har råd til at tilføje kaseinprotein til dit lager, så er det pengene værd, da du betales tilbage i maksimeret muskelvækst og recovery. Det betyder ikke, du skal droppe vallen. Brug et vallebaseret produkt umiddelbart efter din træning, så det hjælper din krop med at reparere, efter den er blevet udsat for stress.

En kombination af de to er altså det perfekte valg, der kan føre til øget muskelhypertrofi. Brug kaseinprotein for at give din krop en vedvarende strøm af protein i kroppen, mens valleprotein giver kroppen det ekstra kick, som den har brug for straks efter en hård træning.

Kasein er altså en god sengetids-”snack”, er udløser proteinkilde i din krop, mens du sover, og det er den perfekte måde, hvis du vil øge din muskelmasse endnu mere.

LÆS OGSÅ:

Valleprotein | Din ekspertguide til valleprotein

Ernæring | 5 uheldige bivirkninger ved populære diæter

For en lille måneds tid siden skrev vi om fænomenet ’keto crotch’. En af de uheldige bivirkninger ved en ketogen kost. Og ja, nogle gange kan fordelene opveje ulemperne. Selvom ulemperne eksempelvis er eksplosiv diarré. Men det betyder ikke, du ikke bør være opmærksom på de symptomer, der kan ramme din krop, i din rejse mod en bedre krop.

Diætisten Sammi Brondo, der er forfatter til bogen ”The Essential Vegetable Cookbook”, forklarer her, de mest ubehagelige bivirkninger af de populære diæter.

Diarré

Low-carb diæter, såsom keto, palæo eller kødbaseret, kan give dig mylderbæ. ’Vi har brug for opløselige fibre… Til at binde maden i vores system”, siger Brondo. Manglen derpå gør vores afføring mindre solid, uddyber hun.

”Det er relativt normalt”, siger hun og forklarer, det ikke betyder det er en god ting. ”Det er totalt ikke sundt for dig”.

Og selvom nogle menneskers fordøjelsessystemer måske tilpasser sig med tiden, så er andre måske ikke så heldige. Udover de eksplosive og ubehagelige toiletbesøg, så kan gentagende ture på tønden påvirke den måde, din krop absorberer vitaminer og mineraler på.

”Det er et tegn fra kroppen på, at du skal have kulhydraterne tilbage i kroppen på”, forklarer hun.

Dårlig ånde

Ja, ’keto crotch’ stjæler opmærksomheden i øjeblikket. Men lad os ikke glemme, at andre lugte også kan forekomme. Uanset hvor meget, du børster tænder, så kan en bivirkning ved din kur være en meget fæl ånde. Uden kulhydrater i din krop, går du igennem en krop, der hedder ketosis, forklarer Brondo.

”Visse kemikalier bliver udløst i din ånde, og de har en næsten frugtig eller metallisk lugt”, siger hun.

Øm tunge

Mangel på B12, en gruppe kemiske stoffer, der kommer fra bakterier i dyrets tarm, kan forårsage problemer for folk, der følger en plantebaseret kost eller en kost der indeholder få animalske produkter. Bortset fra mere normale symptomer, som anæmi, kan mangel på dette vigtige kosttilskud føre til bleg hud og ømhed i tungen. Ja, du læste det helt rigtigt.

Heldigvis er der en let løsning til dette problem: tag B12-tilskud. ”Mange morgenmadsprodukter er berigede med B12”, forklarer Brondo. Det er en let måde at få vitaminet på uden at spise animalske produkter.

Prutter

”Greens, greens, they’re good for your heart. The more you eat, the more you fart”. Dette rim er lavet af diætister, der advarer om for meget af det gode. Eksempelvis, hvis du kaster dig ud i kålsuppe-kuren.

”Kål har et specifikt enzym, som vi ikke har”, fortæller Brondo. ”Vi kan simpelthen ikke nedbryde det i vores krop, og det forårsager gas”.

Note fra redaktionen: Hvis du bunder mælk, kan du også let rydde et rum med ubehagelige lugte fra din popo.

Forstoppelse

Hvis du får for lidt fibre – eller spiser for meget af det – kan det fylde din tarm godt op.

”Du får fibre fra korn, frugter og grøntsager”, siger Brondo. Sørg for, du hverken tager din højfiber-kost til ekstreme højder eller udelukker korn helt.

”Fibre kan sidde fast i kroppen, og hvis du ikke drikker nok vand eller bevæger dig nok, så kan det ende med en forstoppelse”.

LÆS OGSÅ:

Helse | Hvad er “Keto Crotch”?

Kost | Spis ketogenisk og bliv klogere og stærkere