Træning | 4 måder træning kan gøre dig til en bedre gamer

Der er bestemt ingen mangel på folk, der kan fortælle dig, at træning er godt for både sundhed og udseende. Men vidste du også, at det kan påvirke dine gaming-skills? Det er faktisk helt seriøst! Her er hvordan, en konsistent tilgang til træning kan gavne dig på konsollen.

Fordel #1: Mere og længerevarende energi

Seriøse gamere ved, at det kræver en overraskende mængde energi at være på i flere timer ad gangen. Hvert øjeblik skal der træffes beslutninger om, hvor man skal gå hen, hvilket våben der skal bruges, hvilken strategi der er bedst osv. Det kan være anstrengende for hjernen efter selv meget kort tid.

Newsflash: Hvis din krop er i dårlig form, så betyder det, at du ikke kan bruge dine energisystemer korrekt. Det gælder både mentalt og fysisk. Når du træner regelmæssigt med en variation af stilarter (eksempelvis kardio- og styrketræning), så bliver din krop bedre til at udnytte ressourcerne mere effektivt. Det gør det muligt for dig at føle dig mere energisk, selv når du gamer til langt ud på natten!

Fordel #2: Mental sundhed og præstation

Når det kommer til et sundt mentalt helbred, så er regelmæssig træning en fantastisk ting for kroppen. Din evne til at producere og regulere neurotransmittere som serotonin, dopamin og andre, viser sig tydeligst igennem træning. Det kan både være gavnligt for dit humør, men også for hvad gamere ville kalde præstationsorienteret mental sundhed. Det betyder evnen til at træffe gode og hurtige beslutninger.

Nogle gange kan en sejr afhænge af blot et millisekund. En tur i træningscenteret gør ikke tricket, men uger eller måneder af regelmæssig træning skærper evnen.

Fordel #3: Bedre søvn

Bagsiden af medaljen ved at være rigtig god til dit yndlingsspil er, at der ikke er nogen måde at gøre det uden at tilbringe (for) meget tid foran en skærm eller monitor. Og for hver time du tilbringer der, får du en større mængde af ”blåt lys” sendt til din hjerne.

Blåt lys, hvilket der især kommer fra lyset på computerskærme, bærer den største mængde energi af lys på det synlige spektrum. Det betyder også, det har stort potentiale til at forårsage fysiske skader. For meget blåt lys-eksponering, især om natten, kan forårsage problemer som hovedpine og øjentræthed. Men endnu mere almindeligt er, at det kan fucke med din søvn (1).

Nå ja, men hvem har brug for søvn? Det har du! Når din søvn-kvantitet og -kvalitet falder, gør dit humør det samme. Det samme gør dit koncentrationsniveau og dit fokus. Og stort set enhver anden faktor, der gør dig god til dit yndlingsspil.

Hvordan kan du undgå dette men stadig kunne fortsætte med at spille? Du gættede det nok: træning! Mange studier viser at regelmæssig træning kan forkorte den tid det tager, før du falder i søvn. Samt forbedre din overordnede søvnkvalitet. Med længere og bedre søvn, får vi ikke kunne repareret musklerne men også vores øjne.

Der er faktisk ingen ulemper her. Er du en natteravn, der har rusket godt rundt i din døgnrytme, så kan regelmæssig træning være den letteste måde at vende din livsstil.

Fordel #4: Bedre evne til at håndtere stress

Vi har alle været der. Spillet er ved at nå sin ende, og der er kun et modstanderhold tilbage. På et splitsekund kan du vinde eller tabe, og du ved, du har hvad det kræves for at vinde. Men dine hænder er svedige, og du føler din puls stiger. Det er grunden til du gamer. Det er sjovt, men det er også stressende.

Når adrenalinen er høj, kan den hurtigt tage over – men med katastrofale konsekvenser for din karakter eller dit hold. Men gæt hvad? Træning kan hjælpe med at mediere denne stressrespons. Det skyldes en faktor, der hedder cross-stressor adapton hypothesis, som på dansk betyder, at når du udsætter din krop for fysisk stress gennem træning, kan det hjælpe med at styre mental stress gennem andre aktiviteter (2).

Det behøver ikke være hardcore, før det virker

Den bedste del ved træning? Det behøver ikke være en ’alt eller intet’-tilgang. Jaja, Instagram og YouTube-kultur får det til at fremstå som en 24/7-indsats, og at det er den eneste måde, det virker på. Men det er bestemt ikke rigtigt. Så længe du bare kommer af sted og får trænet din krop engang imellem, så skal det nok hjælpe.

LÆS OGSÅ:

Hjerne | Disse 7 madvarer forbedrer dit fokus

Referencer

1.      Tosini, G., Ferguson, I., & Tsubota, K. (2016). Effects of blue light on the circadian system and eye physiology. Molecular Vision, 22, 61.

2.      von Haaren, B., Haertel, S., Stumpp, J., Hey, S., & Ebner-Priemer, U. (2015). Reduced emotional stress reactivity to a real-life academic examination stressor in students participating in a 20-week aerobic exercise training: A randomised controlled trial using Ambulatory Assessment. Psychology of Sport and Exercise, 20, 67-75.

Liste | De 10 værste Black Friday skader og dødsfald nogensinde

Black Friday er altid et kæmpe kaos for de tilbudsgriske mennsker i USA. Her har vi samlet 10 af de største tragedier forbundet med indkøbsdagen.

Det kan godt være USA markedsfører sig selv som drømmenes land, men i resten af verden ved vi godt, at det ligeså ofte er overdrivelserne og ekstremernes land. Den fjerde torsdag i november fejrer amerikanerne Thanksgiving – en højtid, som fejrer en vellykket høst, der går helt tilbage til 1621.

Traditionen tro, er dagen derpå starten på juleshoppingen, men i starten af 2000’erne fik dagen sit helt eget navn – Black Friday. Black Friday er siden blevet USA’s absolut største handels og fænomenet har spredt sig til andre lande – inklusiv Europa.

 

I USA, hvor forbrugerisme og kapitalisme er helt ekstrem, er det dog en helt anden sag, og de mange grådige Black Friday-shoppere tyr til alle midler for at få fingrene i de gode tilbud. Det har indenfor de sidste 15 ledt til mange skader og endda få dødsfald. For at fejre Black Friday, har vi samlet 10 af de værste tilfælde.

 

10. Døtre dør efter faren kolliderer bil

Palo Alto, Californiens sørgeligste Black Friday skete i 2013, da en mand blev holdt ansvarlig for hans to døtres død.

Den 48-årige Arvind Tandel havde tilbragt hele natten med sin kone og fire døtre med Black Friday indkøb. De fire blev presset om i et bagsæde, der var lavet til tre, og de to, der døde, da bilen kolliderede, havde ikke sikkerhedsseler på.

Lexus SUV’en, som faren kørte, kom ud for uheldet da faren blot havde fået tre timers søvn i de sidste 24 timer. Familietragedien førte til uagtsomt manddrabs-anklager.

 

9. Skyderi i Walmart, Californien

Lige inden kl. 02.00 blev Black Friday-shoppere op at tottes på parkeringspladsen i en supermarkedskæden Walmart nær Oakland, Californien. San Leandro-kunderne blev konfronteret af tyve, der ville have deres nyindkøbte ting, og efter de nægtede, trak en af disse tyve en pistol frem.

Mens en skød og sårede et af ofrene, flygtede den anden mistænkte fra gerningsstedet. Personen, der blev skudt, blev taget til et lokalt hospital i kritisk tilstand men overlevede heldigvis episoden.

 

8. Mand kollapser og dør under shoppingkaos

I 2011 faldt den 61-årige Walter Vance om, mens han shoppede Black Friday-tilbud i et Target supermarked i West Virginia. Han blev ubemærket af kunderne i butikken, der i stedet gik rundt om den faldne mand, og valgte i stedet at holde deres opmærksomhed rettet mod de mange tilbud.

Da shopperne endelig stoppede deres shopping og ikke længere trådte over den faldne mand, kom flere sygeplejersker til mandens hjælp. Han døde dog senere på hospitalet.

 

7. Tilbudsshoppere sender 11-årig på hospitalet

Er et godt tilbud værd at trampe en 11-årig pige over?

I 2013 var et Black Friday-arrangement i en nyt Walmart i Boston forvandlet til en sand gyserfyldt shopping-begivenhed takket være vanvittige kunder. En blot 11-årig pige blev nemlig overtrampet af de store masser af kunder.

Skaderne landede hende på hospitalet, hvor hun blev indlagt og senere frigivet. Heldigvis var politiet hurtig til at reagere, da det første opkald af et trampet barn i Walmart kom ind kl. 19:56. Politiet var på banen kl. 20:01.

 

6. Ældre kvinde overtromlet

Det ser ud til, at de vanvittige historier om folkemasser, der forsøger at komme først ind i butikkerne, aldrig tager en ende. På Black Friday i 2005 dannede alle de mennesker, som havde ventet i flere timer i de lange køer hos en Florida BrandSmart, instinktivt en mob-mentalitet, da butikken åbnede. De brugte kraften af flere hundrede mennesker til at skubbe sig ind i butikken.

Der blev ikke vist nogen barmhjertighed – især mod de ældre. En 73-årig kvinde blev slået ned og holdt nede af de mange ben igen og igen, og der var ikke noget, hendes chokerede datter kunne gøre for at hjælpe.

 

5. Transkvinde i Tennessee angrebet i Kohl’s

I Jackson, Tennessee, var dagen efter Thanksgiving 2012 en brutal affære for Akasha Adonis. Den transkønnede kvinde og hendes mor blev overfaldet af andre shoppere, så snart forretningspersonalet låste dørene op til et Kohls varehus.

Adonis og en anden kvinde blev slået af en kunde, der rev håret. Mest modbydeligt lagde den mistænkte hånden i munden og rev hårlokker ud af hendes hår. Hvad der er endnu mere modbydeligt er, at den mistænkte puttede hånden i munden på hende og rev tre tænder ud af hendes mund og brækkede kæben på hende. Mens Adonis lå på gulvet, fortsatte Kohls personale med at byde andre kunder velkomne, indtil en anden kvinde endelig ringede til politiet.

 

4. Black Friday-shoppere tramper på pige

Velkommen til Muskegon, Michigan, hvor der hver Black Friday opstår kæmpe hober af mennesker, der som vilde dyr tramper igennem butikkerne. Åbenbart spiller det ingen rolle, hvem der eventuelt står i vejen. Det kan endda være en teenagepige i Wal-Mart, som bliver offer for Black Friday shopping-galskaben.

På Black Friday 2011 blev en Wal-Mark-butik scene for mindre skader mod pigen. Mens der var rygter om, at hun både var blevet stukket med kniv eller skudt, var sandheden, at en gruppe fold, der skyndte sig mod tilbuddene i elektronikafdelingen, slog hende omkuld og trådte gentagne gange på hende. Hun blev kørt til hospitalet og slap med mindre skader.

 

3. Wal-Mart dødelig stampede

Hvis du troede, at en Black Friday ​​oplevelse du havde, var ud over det sædvanlige, så overvej hvor heldig du er, at ingen døde.

Det er nemlig præcis, hvad der skete tilbage i 2008 i en Long Island Wal-Mart-butik. Lige et par fakta for bedre at formidle denne hændelse: Over 2.000 mennesker trampede ind i butikken fem minutter før, den var sat til at åbne. Butikken åbnede faktisk aldrig. Folkemængderne åbnede den selv. De rev bogstaveligt talt dørene ud af hængslerne, og fik det til at falde fra hinanden. Hvis du undrer dig over, hvad der er galt med disse mennesker, så tjek blot denne Walmart-video, og det vil sikkert give bedre mening.

Det var rygter om, at medarbejderne pludselig måtte lave en menneskekæde for at bremse folkemængderne, der blev ved med at hælde ind. Ikke effektiv! Det viste sig, at folkemængderne endte med at være så kraftfuld som en dødbringende Red Rover, og de trampede en 34-årig nyansat.

Mens andre Wal-Mart-medarbejdere forsøgte at hjælpe manden, slog folkemængderne dem omkuld, mens de overtromlede den liggende mand til døden. Da politi og ambulancerne kom ankom, fortsatte folk med at skubbe forbi dem. Da politiet tvang forretningen til at lukke, fortsatte folk at mase sig forbi dem. Deres undskyldning? At de havde stået i kø siden fredag morgen – for at 20 dollars på en PS3. Så bliver man vist ikke mere koldhjertet.

2. Mænd skyder på hinanden

Black Friday. Toys R Us. Død af skud. Normalt er det ikke nogle ord, som folk vil smide i de samme sætninger. Okay måske de første, men død af skud?

Men det er præcis, hvad der skete samme dag som ovenstående Wal-Mart-stampede. På den modsatte side af kysten i Palm Desert, Californien, kom to kvinder ind i en kamp. Ingen ved hvorfor, men mange vidner rapporterede, at det var et blodigt slagsmål. Blodigt nok til at friste deres mandlige ledsagere nok til at trække deres trofaste håndvåben og skyde hinanden.

Helvede brød derefter løs. Folkemængderne løb ud og skreg fra butikken, mens de to skydeglade gjorde klar til duel og ladte deres pistol. Den ene mand mislykkedes, så han løb i stedet gennem gangene, mens den anden fyr skød løs efter ham. Da de til sidst ankom til kassen, udvekslede de begge flere skud inden de døde.

Det værste af det hele er, at mødrene havde deres børn med, som måtte vidne, at deres fædre døde.

 

1. Gravid kvinde aborterer

Black Friday må siges at være ekstra slem i 2008. Denne særlige episode fandt sted på samme lokation, hvor Wal-Mart-arbejderen blev dræbt, hvilket gør indkøbsåret 2008 til en historisk krigszone i dette område.

Den otte-måneder gravide kvinde deltog nok i indkøbene for at købe ting til sin snart nyfødte baby. I stedet mistede hun barnet. Den samme gruppe mennesker, der bankede dørene ud af deres hængsler, formåede også at skabe den mest brutale abort, der var tænkelig. Tænk at have både det, og en medarbejders død på samvittigheden.

 

LÆS OGSÅ:

Dating | Et lykkeligt parforhold gør dig fed, bekræfter forskning

Sex | Oralsex på kvinder 3 gange om ugen, svarer til 700g fisk

Virtual Reality-porno | Sådan kan det påvirke dit sexliv