Grøn te

Grøn te | Den kinesiske naturmedicin med helende kraft

Grøn te har været en populær drik i Asien de sidste 5000 år og er noget sundere end den sorte te, som vi ellers er vant til at drikke i Vesten. Selvom meget forskning stadig er på et tidligt stadie, har grøn te påvist at kunne bekæmpe en række forskellige sygdomme.

Grøn te kommer fra Camellia Sinensis bladene og er en “renere” form for te, da det ikke har undergået samme oxidation i forbindelse med fremstillingen. Oxidation refererer til iltningen – en kemiske proces, hvori et materiale eller stof optager ilt og derved afgiver elektroner.

Derved bevarer grøn te plantestofferne kaldet catechiner, som gør en betydelig forskel for dit helbred. De er biologisk aktive stoffer, som optages meget let i kroppen. Ved iltningen vil disse stoffer samle sig og danne helt nye stoffer kaldet theaflaviner og thearubiginer, som i modsætning til catechinerne, ikke optages i kroppen men i stedet går direkte igennem fordøjelsessystemet.

Grøn te kommer oprindeligt fra Kina men produceres nu mange steder i Asien. I den vestlige verden har man primært drukket den sorte te, hvis teblade har været udsat for mere oxidation end den grønne. 

Den grønne te har en masse helbredsmæssige fordele og kan være med til at forebygge forskellige sygdomme, hvilket du kan læse mere om her:

Kræft: Der forskes en hel del i grøn te og dennes effekt på kræft. Nogle studier har vist, at grøn te har kræfthæmmende virkning, ved at det stopper væksten af kræftcellerne. Forskere mener derudover, at mindst fem kopper te om dagen kan beskytte mod et enzym, som ses i de fleste cancertyper

Hjertesygdomme: Teen har også evnen til at beskytte hjertet. Stoffet EGCG, som er en variant af catechinerne, kan modvirke, at celler i hjerte og hjerne dør efter et hjerteanfald, og det hjælper cellerne med at hele, så man hurtigere kommer ovenpå igen. Catechinerne kan også være med til at nedbryde molekyler, som gør kroppen mere udsat for hjertesygdomme.

Vægttab: Grøn te forhøjer dit stofskifte og kan derfor være behjælpelig i forhold til vægttab. Et amerikansk studie viser, at folk som ledsager deres slankekur med indtagelse af grøn te taber dobbelt så meget kropsfedt som de, der ikke gør.

Leddegigt: Selvom forskningen i grøn te og leddegigt er på et temmeligt tidligt stadie, har forskere fra Sheffield University bevist, at EGCG kan beskytte ledbrusken mod skade ved slidgigt.

Flottere hud: Grøn te indeholder også antioxidanter, bl.a. de der hedder polyphenoler, som bekæmper de såkaldte frie radikaler rundt i kroppen. Disse er med til at sørge for, at vi ikke ældes før tid samt giver os en mere elastisk hud.

Allergi og andre sygdomme: Andre studier peger desuden på, at grøn te kan have positiv effekt på HIV, da EGCG forhindrer HIV-cellerne i at binde sig til raske celler, samt forebyggelse af Alzheimers.
Derudover findes der naturlige antihistaminer i grøn te, som modvirker irritation og hævelse i forbindelse med en allergisk reaktion.
Desuden er den grønne te spækker med C-vitamin – fra to kopper får du samme mængde som et glas appelsinjuice.

Det skal nævnes, at det er bedst ikke at bruge spilkogende vand men derimod vand, der er 80 grader varmt. Ellers kan teen miste nogle af indholdsstofferne, og teen kan få en bitter smag.

Køb grøn te enten som tebreve eller i pilleform på Fitnessnords hjemmeside

LÆS OGSÅ:

Chiafrø | Aztekernes sundhedsbombe

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *