Dating | Et lykkeligt parforhold gør dig fed, bekræfter forskning

Der er noget om snakken, når man siger, at folk i forhold bliver lidt rundere om hofterne når de får kærester på. Nu er der faktisk lavet undersøgelser, der også beviser det.

Hvis du er gift eller har været i et længevarende forhold, så er der garanteret nogen, der har små-joket om vægtforøgelsen de har oplevet indenfor de første par år eller ti. Nogle mennesker siger, det er på grund af rutine. Andre siger, de spiser (og snacker) mere. Andre siger, at fitness ikke bliver prioriteret så højt.

Hvad end grunden er, så besluttede et hold forskere at undersøge, om vægtøgning i parforhold var en rigtig ting – og det er det åbenbart. Indenfor de sidste par år, har der især været to undersøgelser, der viser, at din hjerteudkårne kan føre til ekstra kilo på vægten, og de tilsvarende kærlighedshåndtage, der beviser det!

Kan tilfredshedsfaktor i parforhold forudsige vægtøgning?

Nogle tror det kan, mens andre ikke er helt overbeviste. Tidligere research antyder til, at folk, som er glade og tilfredse i deres parforhold, generelt er sundere. Med andre ord; glad viv, lykkeligt liv, som er den direkte danske oversættelse af det amerikanske ordsprog happy wife, happy life. Forskere kalder dette for health regulation model (HRM).

Tilfredshedsfaktor

Men i juli 2013 deltog forskere fra Southern Methodist University i Dallas 169 nygifte par på deres ægteskabelige rejser i fire år og fandt noget, der faktisk er stik modsat. Ægtefællerne delte I løbet af undersøgelsen oplysninger til forskerne otte gange om deres:

  • Højde
  • Vægt
  • Tilfredshed i ægteskabet
  • Stressniveau
  • Skridt mod skilsmisse

I kontrast til HRM, viste denne undersøgelse at være mere korrekt, når det kom til vægtøgning blandt parterne. Denne nye mating market model (MMM) viser, at folk, som er mindre tilfredse i deres forhold er mere tilbøjelige til at prøve at komme af med de ekstra kilo. Forskerne mener, at dette skyldes, at de har en lyst til at tiltrække en potentiel ny partner. Det betyder, at ægtefæller, der er tilfredse i deres forhold faktisk er mindre tilbøjelige til at passe på kiloene, da de ikke har trang til at finde en ny partner. De er indtil videre glade og tilfredse med situationen i deres forhold.

”Tilfredshed er positivt associeret med vægtøgning”, siger ledende forsker Andre Meltzer. ”Ægtefæller, der generelt er mere tilfredse, har det med at tage mere på i vægt, mens ægtefæller, der er mindre tilfredse, tager mindre på”.

I begyndelsen af undersøgelsen havde mændene en svag overvægt i deres BMI på 26%, mens kvinderne lå sundt med en BMI på 23%.

“For hver enhedsforøgelse af tilfredsheden, der blev fundet, enten af personen eller partneren, skete der en gennemsnitlig stigning på 0,12 i BMI hvert halve år,” siger Meltzer.

Gladere i forholdet, tungere på vægten

En anden undersøgelse, der varede i 10 år, blev publiceret februar 2018 i PLOS One, og indsamlede data fra 15.001 australiere. Forskerene ville undersøge, om folk i forhold virkelig var mere tilbøjelige til at tage på i vægt (og potentielt ende med at blive direkte fede), end folk, der var single.

Set fra et fugleperspektiv, fandt ledende forsker, Stephanie Schoeppe, og hendes team ud af, at singler havde en gennemsnitlig vægtøgning på 1,8 kg om året, hvor folk i forhold kunne bryste sig med 5,8 kg. Men hvorfor hænger et sådan sammen?

Interessant afslører dataene fra 2005-2014, at selvom folk i parforhold ryger mindre, drikker mindre alkohol, ser mindre tv og spiser mindre fastfood end singler, så vejer de stadig mere. Schoeppe fortæller også, at ikke skulle date og konstant bekymre sig om at være tiltrækkende kan påvirke til vægtøgning i parforhold.

”Når par ikke har behovet for at være attraktive og slanke for at tiltrække en partner, føler de sig måske mere bekvemme ved at spise mere, eller spise madvarer, der er høje på fedt og sukker. Når parrene får børn, så har de en tendens til at spise børnenes rester eller snacks”.

Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind, når man skal bestemme årsagen til ens vægtøgning. Uanset om single eller i forhold. Dette kan inkludere:

  • Stress
  • Spise- og drikkevaner
  • Mængden af daglig fysisk aktivitet
  • Hverdagsvaner (såsom siddende job, transport, masser af tv m.m)

Hvad end der er roden til denne tendens, er det vigtigt, især for par, at skabe et miljø, der kultiverer en sundere livsstil. Det kan virke som en udfordring, men det vil højst sandsynligt øge ikke blot levetiden på dit forhold, men også dit liv.

LÆS OGSÅ:

Onlinedating | 8 tips fra rigtige kvinder til, hvad du skal gøre og ikke gøre

Dårlig ånde | Denne simple ingrediens kurerer dårlig ånde

Disse 10 ting, som kan sabotere dit sexliv, bør holde øje med

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *