serotonin

Sind | 5 måder, du kan hæve dit serotonin-niveau på

Selvom serotonin typisk bliver kategoriseret som et kemikalie forbundet med hjernen, så bliver størstedelen af denne neurotransmitter produceret i vores fordøjelseskanal. Serotonin har en kraftig indflydelse på vores humør, følelser, hukommelse, trang (især til de onde kulhydrater), smertefølelse, søvnvaner, appetit, fordøjelse og regulering af kropstemperatur.

Serotonin bliver ofte betegnet som ‘glædeshormonet’, især fordi produktionen i kroppen stiger, når vi udsættes for naturligt sollys. Og lad os være ærlige, med Danmarks kedelige og grå vejr størstedelen af året, så kæmper vi med lave serotonin-niveauer. 

Produktion af serotonin er tæt knyttet til tilgængeligheden af vitamin B6 og aminosyren tryptofan. Hvis vores diæt mangler tilstrækkelige vitaminer, risikerer vi en større mangel af serotonin. Vi kan opleve en nedgang af serotonin i relation til fysiske omstændigheder, fordøjelsesforstyrrelser og stress, da høje niveauer af stresshormonet kortisol frarøver kroppen serotonin. Når vi måler vores nuværende livsstil mod alle de elementer, der er nødvendige for kroppens naturlige produktion af serotonin, inklusiv kronisk stress, som er en af de vigtigste årsager til udtømning af serotonin, så er det ikke underligt, at mange af os mangler tilstrækkeligt med serotonin.

Her er, hvad du kan gøre, for at sikre dine krop har tilstrækkeligt med serotonin. 

1. Hjælp din sorg med 5-HTP

5-Hydroxytryptophan (5-HTP) stammer fra tryptofan og er et trin tættere på serotonin. 5-HTP  har vist sig at være mere effektivt end tryptofan til behandling af søvnløshed, depression, angst og fibromyalgi.

2. Få ro i hjernen med B-vitamin

Under perioder med meget stress er det en fordel, at du opbevarer B-vitamin-supplement ved dit skrivebord. Det er især B6-vitaminer, der øger produktionen af serotonin i hjernen. En undersøgelse publiceret i American Journal of Clinical Nutrition har påvist, at høj indtagelse af B6- og B12-vitaminer er forbundet med en lavere risiko for depressive symptomer over tid hos ældre.

Tjek vores udvalg af B-vitamin

3. Find smilet frem med St. John’s Wort

Denne urt har vist sig at være effektiv til at bekæmpe mild til moderat depression. Urten viser sig at virke som en naturlig SSRI (selective serotonin re-uptake inhibitor – hvad der bliver kaldt “lykkepiller”) ved at forebygge nedbrydelsen af serotonin i hjernen.

4. Tilføj inositol til dine smoothies

Inositol findes i mange fødevarer, og nogle undersøgelser har vist, at det forbedrer aktiviteten af serotonin i hjernen. Som et supplement kan det være effektivt til at lindre angst og depression og støtte nervesystemets helbred. I pulverform kan det med fordel tilføjes den daglige smoothie eller et glas vand før sengetid. Inositol viser sig meget effektiv til at berolige nervesystemet, når det blandes med magnesium.

5. Følg lyset for serotonin

Med vores grusomme sæsoner, så værdsætter vi virkelig den danske sommer, hvor vi kan komme ud og få frisk luft og lys. En tur ud i solskinnet, selv på en kølig dag, er det den hurtigste måde at øge dit humør og dit niveau af serotonin på. Det naturlige sollys er nemlig bærende faktor for serotonin, og det er derfor, vi er så meget glade om sommeren. Tag ugenligt to til tre korte gåture som det første om morgenen, og arbejd dig op til at gøre det dagligt (når vejr og tidsplan tillader det). Det giver dig hurtigt mere glæde i din hverdag.

LÆS OGSÅ:

Træning | 4 måder træning kan gøre dig til en bedre gamer

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *