Ny viden: Et æg om dagen kan sænke risikoen for hjertekarsygdomme

Denne favorit blandt seriøse bodybuildere viser sig faktisk at være sundere, end du tror!

Det kan godt være at et æble om dagen holder lægen borte, som det gamle ordsprog lyder. Men nu kan det være, at æg faktisk er en bedre løsning.

Ny research viser nemlig, at æg er forbundet med lavere risiko for hjertesygdomme. Specifikt viser undersøgelsen, at folk der spiser et æg om dagen, formindsker deres risiko for hjertestop og slagtilfældegevaldigt, ifølge denne undersøgelse foretaget i Kina.

 

På trods af at æg altid har været en foretrukken favorit blandt bodybuildere, så er det først for nyligt, at de er begyndt at få den anerkendelse, de fortjener. I årevis er æg nærmest blevet forhadte på grund af det høje kolesterolindhold, men nu har ernæringsindustrien nærmest vendt 180° på en tallerken. Nu viser det sig nemlig, at kolesterol og fedt i æg ikke mærkbart påvirker en persons kolesterolniveauer eller kropsfedt. Faktisk så er forskere nu enige om, at æg er fantastiske.

 

I denne undersøgelse undersøgte forskerne æg-spisnings-vanerne af 461,213 mennesker mellem 30-70 år (med et gennemsnit på 51). Ingen havde en forhistorie med hjertesygdomme, kræft eller diabetes. Ud af alle respondenterne var der cirka 13% som alleree spiste et æg om dagen. Omkring 9% spiste aldrig æg.

Efter en median opfølgning på 9 år fandt forskerne ud af, at de respondenter, der spiste gennemsnitligt 0,76 æg om dagen (tre æg hver fjerde dag) var mindre tilbøjelige til at dø af hjertesygdomme, herteanfald eller slagtilfælde, sammenlignet med dem der ikke spiste æg. Æg-spisere var 18% mindre tilbøjelige til at dø af kardiovaskulære sygdomme og 28% mindre tilbøjelige til at dø af slagtilfælde.

 

Det er gode nyheder, men du bør stadig have en ting in mente: undersøgelsen fastslår at et moderat indtagelse af æg er hjertesundt. De deltagende spiste gennemsnitligt mindre end et æg om dagen, så dommen er stadig uklar på, hvorvidt et dusin æg til morgenmad er ligeså sundt for hjertet.

 

Uanset hvor mange æg du beslutter dig for at skovle ned i munden dagligt, så beder vi dig stadig om at huske at tilberede æggene. Der er ikke noget som en ordentlig omgang salmonella, der virkelig sætter bremsen for en god træning!

Her er fem måder, du kan tilberede dine æg på:

1. Bag dem som muffins

Forvarm din ovn til 175°. Smør en 12-muffin-bakke med en non-stick madspray (eller med smør, hvis du vil snyde lidt). Pisk 6 hele æg med 6 æggehvider i en skål. Tilføj en halv kop fedtfattig revet ost og mindst 2 kopper hakkede, rå grøntsager (peberfrugter, champignon, kål eller lignende). Tilføj salt og peber efter smag. Hæld blandingen jævnt i skålene. Bag det hele i cirka 20-25 minutter, eller indtil du kan stikke en kniv i en af dem, og der ikke hænger noget af blandingen fast. Spis 2 eller 3 per person sammen med noget frisk frugt.

 

2. Top din toast

Slå dine æg ud på en varm, smurt pande, og sænk derefter temperaturen til en mellem varme. Steg æggene indtil hviderne er faste og gennemstegte. Æggeblommerne bør tyknes men ikke hærdes. Vend æggene, og steg dem efter smag og behag. Toast en skive fuldkornsbrød. Top brødet med en kvart most avokado, et par skiver tomat og knuste chiliflager. Top det hele med dit æg.

 

3. Forstærk dine gryn

Hæld en halv kop havre eller gryn i en mikroovnsegnet kop eller skål sammen med et udslået æg. Tilføj en smule vand og bland det hele godt. Put det i mikroovnen i omkring 90 sekunder. Top det med en halv kop skåret frugt.

 

4. Pochér over korn og grønt

Hæld cirka 10 centimeter vand i en gryde, og bring det i kog. Slå ægget ud i en kop, og hæld det langsomt i vandet. Sænk varmen, men sørg for det stadig simrer. Kog ægget uden at røre i vandet, indtil hviderne er hærdet. Tag ægget op med en hulske og placér det på toppen af nogle rå grøntsaget og en halv kop kogt korn af eget valg (perlebyg egner sig fremragende). Tilføj flere rå grøntsager efter behov og top det med røde chiliflager, salt, peber, lidt citronsag og en spsk ekstra jomfruolivenolie.

 

5. Scramble det i mikroovnen

Smør indersiden af en mikroovnsegnet kaffekop med olie eller smør. Slå to æg ud i koppen og bland det godt. Tilføj en kvart kop hakket peberfrugt eller tomater. Tilbered det i 45 sekunder, rør det godt, og tilbered i yderligere 30-45 sekunder. Lad det hvilke i 30 sekunder. Nyd denne lette morgenmadsret i en kop! Du kan med fordel tilføje lidt revet ost, hakket basilikum eller noget tredje efter smag.

 

Lidt ÆGstra viden:

Et æg indeholder 6 gram protein, det er glutenfrit, har 0 kulhydrater, 0 sukker og koster ikke mere end et par kroner. Derudover indeholder æg ALLE de 9 essentielle aminosyrer!

LÆS OGSÅ:

Avocado | Din ekspertguide til avocadoer

Æblecidereddike | Din ekspertguide til æblecidereddike

Aloe vera | Din ekspertguide til planten aloe vera

 

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *