vægttab

Facts | 5 myter om vægttab

Hvis man drømmer om at tabe sig, er der ingen mangel på gode råd og ideer til hvordan man kommer i gang. Men hvordan navigerer man i havet af endeløse mirakelkure og myter om hurtige resultater? Vi har lavet en liste med de største myter om vægttab, som skal begraves én gang for alle!

 

Myte #1: Du skal tabe dig!

Der er rigtig mange, der har en idé om at hvis de bare lige taber de sidste fem kilo, så bliver de lykkelige. Sådan er det bare sjældent. Hvis det i første gang overhovedet lykkes at tabe nogle kilo, så følger drømmetallet på badevægten typisk  med og målet bliver at tabe sig endnu mere. Det kan betyde, man aldrig bliver tilfreds med sin vægt. I stedet for at fokusere på tallet på badevægten, så vær opmærksom på hvordan tøjet sidder. Det er en langt bedre indikator på at man taber fedt i stedet for vand og muskler, som tit er resultatet af lynkure.

Brug hellere energien på at fortælle dig selv, at du og din krop er god nok. Det er en langt vigtigere kamp!

 

Myte #2: Slankekure virker!

Den måske største myte om vægttab er, at slankekure faktisk virker. Selvom nogle kure kan have en effekt på kort sigt, holder et hurtigt vægttab sjældent på den lange bane. Dette skyldes at de fleste slankekure ikke er afbalancerede, men for eksempel skærer hele fødevaregrupper væk (fx. low carb/no carb), hvilket er en urealistisk diæt at skulle opretholde. Så snart det hurtige resultat er nået og slankekuren slutter, tager de fleste stille og roligt vægten på igen, og den onde cirkel starter forfra.

Det er ikke sundt at skære hele fødevaregrupper ud. Der findes f.eks. masser af kulhydratholdige fødevarer, som også er tætpakket med protein og vitaminer! I stedet for at hoppe direkte på low-carb-vognen, er det langt sundere at hente kulhydraterne i f.eks. quinoa, havre, boghvede, bønner og frugt, så får man ikke bare nemmere ved at holde et stabilt vægttab, men også ved at bevare sit gode humør!

 

Myte #3: Drop kulhydraterne!

Efter at kulhydrater har været lagt for had i mere end et årti, er det på tide at tage kampen op med denne genstridige myte. For kroppen er kulhydrater brændstof, og en af de vigtigste funktioner er at de giver energi til din hjerne. Faktisk viser det sig at den klare størstedel taber sig mere på en diæt, der ikke er lav på kulhydrater. Tværtimod oplever langt de fleste, at de har større succes med et varigt vægttab, når deres kost består af mindst 45% kulhydrater!

Hvis du forsyner din hjerne med rigelige mængder af de gode kulhydrater, vil du helt sikkert ikke forledes til at tro på de slankekure, der prøver at overbevise dig om, du ikke må spise kulhydrater!

 

Myte #4: Specielle fødevarer forbrænder fedtet og øger stofskiftet!

Nogle fødevarer kan booste stofskiftet og kickstarte forbrændingen, men den reelle effekt er blæst helt ud af proportioner. Der er ikke noget quick-fix, så selvom selvproklamerede helseeksperter kaster om sig med chili, himalayasalt og citron-shots eller iskolde morgenbade, er den faktiske effekt for vægttabet så lille, at det nærmest ikke er værd at nævne. Ja, chilipeber og citronvand gør gode ting for kroppen og vil også øge forbrændingen en smule, men det er i så begrænset et omfang, at der skal spises rigtig, rigtig mange chilier, før det kommer til at give et vægttab.

Hver gang du ser en tillokkende overskrift om magiske peberkorn eller fedtforbrændende isvand, skal du overveje kilden – eller endnu bedre, læse den faktiske forskning bag!

 

Myte #5 No pain, no gain!

Hvis man har startet projekt ‘vægttab’, ønsker man typisk at resultaterne kommer hurtigt og at de er synlige! Derfor vil man måske have lyst til lægge urealistiske træningsplaner med alt for hård træning. Det er misforstået, at træning skal gøre ondt og være umenneskeligt hårdt, før det tæller. Hvis man bliver overambitiøs med sine træningsplaner, ender de fleste med at droppe træningen helt i stedet for blot at træne moderat indtil rutinen er på plads.

Hvis du træner ekstremt og hyppigt samtidig med at du går på hårde slankekure, er der ikke bare risiko for at dit projekt vil mislykkes med et brag, men også for at du kan pådrage dig en træningsskade!

Det er vigtigt at forholde sig til sit vægttab realistisk. Det har krævet en lang og stabil indsats at tage vægten på,  så hvis man er indstillet på at give vægttabet en tilsvarende chance, skal det nok gå. Tag det roligt, hvis du lige er startet en livsstilsændring og gerne vil bevæge dig sikkert og stabilt over i et sundere og mere aktivt liv.

 

LÆS OGSÅ

Træningstips | Disse ting skal du aldrig skal gøre inden træning med vægte

Sex | Porno kan gøre mænd bedre vægtløftere, viser en undersøgelse

Hvilken kropstype har du?

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *