Hvilken kropstype har du?

Inden du starter et nyt trænings- og kostregime, er det en god ide at finde ud af din kropstype. Når du ved, hvilken af de tre grundlæggende kropstyper du er tættest på, vil det hjælpe dig med at skræddersy din kost- og motionsplan til at opfylde dine behov og sætte realistiske, opnåelige mål, der baner vejen for din succes.

Hvad betyder min kropstype?

Der er tre grundlæggende menneskekropstyper: endomorfen, mesomorfen og ektomorfen. På trods af, hvad det til tider måske føles, er du ikke altid bundet til en kategori fremfor en anden. Din livsstil, genetik, historie og træningsstil spiller alle en rolle i hvordan du ser ud, og du kan helt sikkert ændre det med tiden.

Når det så er sagt, har mange af os bestemte tendenser, der passer bedre til en bestemt kategori. Her er hvad der karakteriserer hver enkelt:

Ektomorfen

En ektomorfen har en tendens til at være tynd og kæmper med at gå op i vægt. enten i kropsfedt eller muskel. De kan spise bunker af mad, uden det ændrer deres udseende, selv når forøgelse af muskelvægt er deres største mål. Folk, der kæmper for at få muskler, er ofte kendt som “hardgainers” i træningsverden.

Ektomorfer har tendens til at have en mager bygning, lange lemmer og små muskelbuer. Selvom en ektomorfen formår at øge vægt, kan de stadig se tyndere ud, end de er. Især i baglårene og underarme.

At være en ektomorfen betyder ikke, at du er dømt til at være svag. Du kan stadig blive bemærkelsesværdig stærk, og du kan være lige så fit og sund som en person, som ser større og mere muskuløs ud. Men hvis du ønsker at øge din vægt, bør du være parat til at spise som du aldrig har spist før.

Mesomorfen

Mesomorfen har en mellem-tings-bygning, der har det bedste af begge verdener. De har en tendens til at have brede skuldre, en smal talje, relativt tynde led, og runde muskelbuer.

Kort sagt, hvis du er en mesomorfen, har du en naturlig tendens til at være fit og relativt muskuløs. Betyder det så, at du kan spise hvad du vil, ikke røre en finger og slippe afsted med det for evigt? Absolut ikke. Og du er heller ikke nødvendigvis sundere end de to andre typer. Men du kan muligvis “hoppe tilbage” fra at være ude af form, få muskler og brænde fedt med komparativ lethed end de to andre typer.

Endomorfen

Endomorfen har tendens til at tage på i vægt og beholde det på. Deres opbygning er lidt bredere end en ektomorfen eller mesomorfen, med et tykt ribbensbur, brede hofter og kortere lemmer. De kan have mere muskelmasse end nogen af de andre kropstyper, men de kæmper ofte for at opnå det uden betydelige mængder af det ledsagende kropsfedt. Hvis du nogensinde føler, at du tager 2 kilo på bare at gå forbi en McDonalds, kan du være en endomorfen.

Dette betyder absolut ikke, at en endomorfen ikke kan være sund. De kan være lige så stærke, sunde og aktive som de to andre grupper og kan faktisk have nogle styrkefordele på grund af deres ekstra muskelmasse. Men når og hvis de beslutter sig for at tabe sig, vil det tage hårdt arbejde!

kropstype

Hvad er den bedste måde at træne min kropstype på?

Kun du kan sige, hvad dine træningsmål skal være. Mange store bodybuildere startede som enten supertynde ektomorfen eller endomorfen, der kæmpede med deres vægt. De lærte at overvinde deres naturlige tendenser og tog kontrol over deres liv. Og det kan du også!

Når det er sagt, kan du meget vel finde ud af, at du har størst succes, når du bruger din kropstype til din fordel.

Ektomorph: Spis en masse protein og kulhydrater, løft jævnligt tunge vægte med god form og overdriv ikke aerobic-aktiviteter. Bare fordi du er tynd, betyder det ikke, at du er sund. Så tag stadig din kost og fitness alvorligt!

Mesomorph: Løft moderate vægte regelmæssigt og engagér dig regelmæssigt i aerobic-aktiviteter. Du skal ikke bekymre dig om at blive “stor”, men pas på listige fedt-gains. Du er ikke uovervindelig for dem!

Endomorph: Du kan have glæde af at bruge moderate vægte og opretholde et relativt hurtigt træningstempo. Få dit hjerte til at pumpe dagligt med en form for aktivitet. Det er en god ide for både sundhed og kalorieforbrænding. Hvis du oplever, at du lægger hårdt arbejde i det men stadig tager på i vægt, er svaret sandsynligvis at finde i køkkenet.

Midt i mellem

Nogle gange er du lidt af det ene og lidt af det andet. Som med de fleste træningsprogrammer kan det rigtige program for mellemmænd være en blanding. Derfor er det vigtigt at vide, hvem du er.

En ektomorph kan have naturligt store arme og selvidentificere som en mesomorph, men have svært ved gains i resten af kroppen. I dette tilfælde skal de grundlæggende regler for træning af ektomorfen stadig følges, med afvigelse på overarmsisolering til fordel for sammensatte øvelser, hvis balance er et af målene.

LÆS OGSÅ:

Krop | Gæt hvad denne madvare kan gøre ved en helt bestemt kropsdel

Kost & sundhed | 20 madvarer, der holder dig og din krop ung

Kendiskroppe | Træn som skuespilleren The Rock

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *