Intermittent fasting

Intermittent fasting | 4 gode grunde til, at du skal faste

Hvis du har overvejet om intermittent fasting er noget for dig, så læs mere om de gode helse- og fitnessfordele, at faste kan have på din krop!

 

Hvad er intermittent fasting?

Intermittent fasting betyder på dansk sporadisk fasting. Navnet refererer til perioder, hvor du faster, efterfulgt af perioder, hvor du så spiser. Det hyppigste intermittent fasting program, de fleste superatleter bruger bliver kaldt et 16:8 program. Altså betyder det i bund og grund, at du faster i 16 timer af døgnet og spiser i de resterende 8 timer.

 

Vi har allerede naturlige fasting-perioder i vores liv, som er et resultat af vores daglige søvn. Grunden til morgenmad på engelsk hedder ”breakfast” er fordi, at vi jo egentlig faster, mens vi sover. Når du så står op, så bryder du fasten med dit første måltid – din breakfast.

 

De fleste mennesker faster i omkring 12 timer og spiser efterfølgende i 12 timer. Ved blot at forlænge din fasting periode, så du faster i 16 timer, kan du høste mange af de fordele, intermittent fasting har i forhold til normale fasting-cyklusser.

 

Fordel #1: Større fedtforbrænding

Research foretaget på Yale University School of Medicine i USA viser at – i modsætning til folkelig tro – din metabolisme faktisk stiger, når du følger intermittent fasting. Det forhøjer det antal kalorier, din krop brænder om dagen. Måden det sker på er, at intermittent fasting sætter gang i kroppens gener. Når du faster, tænder du kroppens gener, som derefter begynder at producere proteiner, som gør kroppen mindre effektiv. Selvom det lyder som en dårlig ting, så er det faktisk ret gavnligt, når det kommer til fedtforbrænding[1].

 

Mindre effektivitet betyder, at din krop skal brænde flere kalorier og fedt, for at du kan færdiggøre dine normale daglige gøremål. Kombinér intermittent fasting med en højintensitets-træning, som vægtløftning eller intervaltræning, og du har den perfekte opskrift for at forbrænde fedt, mens du stadig vedligeholder din flotte muskelmasse.

 

Fordel #2: Forbedret helbred

En anden undersøgelse viser, at intermittent fasting støtter immunforsvaret. Det betyder, at der er mindre risiko for, at du bliver syg (og er nødsaget til at skippe dine træningsdage). Andre studier viser også, at intermittent fasting fremmer normal insulin sensitivitet og bremser hjerte-kar-sygdomme[2].

 

For at sige det simpelt: intermittent fasting kan holde kroppen fra at blive syg, forbedre din metabolisme samt hjælpe din krop med at hele efter en træning.

 

Fordel #3: Bekæmper jetlag

Tro det eller lad være, men intermittent fasting kan også hjælpe dig mod jetlag. Det skyldes netop, at hvis du faster i minimum 16 timer, så hjælper det med at ”slette”, hvad der bliver kaldt ”food clock”.

 

Vores kroppe arbejder udfra et 24-timers internt ur, der er baseret på lys-referencer. Dette ur hjælper dig med at signalere, hvornår det er tid til at spise og sove. Det er derfor vi naturligt er blevet vænnet til at blive døsige, når det bliver mørkt og mere årvågne, når det er lyst. Når du træder ind i forskellige tidszoner, så vil dit indre ur tilpasse sig lysreferencerne, som er skyld i, at du føler dig træt og tvær, når du er i en ny tidszone.

 

Men lys er netop ikke den eneste referenceramme, som din krop bruger til at danne dette mønster. Der er andre referencer, der i løbet af dagen hjælper dig med at indstille dit indre ur. En af dem er dine spisevaner.

 

Når du faster, så gendanner du på en måde din krops interne ur, siden den ikke længere har den reference at indstille sig efter. Hvis du derfor sender et signal til din krop ved at spise på samme tid, som du normalt gør, når du bryder din faste (selvom det er i en anden tidszone), så vænner kroppen sig til det meget hurtigere, og dine jetlag-symptomer er mindre mærkbare.

 

Fordel #4: Bekvemmelighed

Hvis du intermittent faster, så behøver du ikke at lave morgenmad. Du behøver ikke forberede madpakke til frokost. Du behøver faktisk slet ikke at tænke på mad indtil klokken 14. (Hvis du altså færdiggjorde dit sidste måltid klokken 22).

 

Der er også en anden meget god fordel. Når klokken så endelig bliver 14, så behøver du ikke tænke så meget over, hvad du spiser. Når du faster, så har du nemlig en meget mere fleksibel diæt, på de 8 timer.

 

Det er jo ret bekvemmeligt, hvis du er meget på farten. Du spilder ikke tid på at lave food prep, og du kan spise på de restauranter, du vil. Alt mens du vedligeholder din misundelsesværdige trænede krop – takket være intermittent fasting.

 

Intermittent fasting kan altså være en super god løsning, da den dækker mange behov. Den hjælper med fedtforbrænding og dit helbred. Den bekæmper jetlag, og den er super bekvemmelig. Disse fire grunde er, hvorfor du bør overveje en kost sammensat af intermittent fasting.

LÆS OGSÅ

Eksperter: Derfor er morgentræning bedst

Spis sundt | 6 billige madvarer, der bekæmper mavefedt

Sund morgenmad | Start dagen med disse lette og sunde retter

 

 

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *