Forhold | Folk der er venner med deres ekskærester er måske psykopater, viser et nyt studie

Kan vi forblive venner, med den person som vi tidligere har været dybt forelsket i? Hvis du er, så er det måske et tegn på, du er psykopat.

Det er et spørgsmål, vi alle har stillet os selv på et tidspunkt. Ligesom det er svært at gå fra vennezonen ti kærester, så kan det omvendt også være svært at forblive venner, når forholdet er endt. Følelsen af kærlighed og at være elsket er jo den bedste følelse. Og du elsker denne person uden forbehold, og gerne vil at de er glade. Uanset om det er med dig eller ej. Ideen lyder jo så ren og romantisk i teorien. Men er det virkelig muligt?

Selv hvis er muligt, ville det så ikke lede til problemer senere? Er du desuden klar til at ofre dig, for at vedligeholde et forhold med en person, som fyldte meget i dit liv engang, men endte med at skuffe eller bedrage dig?

Og hvis vi vender situationen om, ville du så kunne acceptere et venskab med en person, som elsker dig, eller vil det føles som om, at man udnytter nogen. Er det ikke bare et desperat forsøg på at forblive i et forhold, som ellers havde nået sin ende? Og sidst men ikke mindst, er det at forblive venner med en eks overhovedet normalt?

Ifølge en nylig undersøgelse, så viser det sig, at hvis din eks-parter gerne vil være venner med dig, efter forholdet er endt, så kan det være, de har nogle seriøse personlighedsproblemer. Mere specifikt, så siger videnskaben, at en eks, der prøver at forblive venner, måske er psykopat. Her er hvorfor:

Samme karakteristika som psykopater

Undersøgelsen, som blev udført af forskere ved Oakland University, analyserede personlighedsegenskaberne hos 861 mennesker og deres tidligere forhold. Deltagerne skulle også svare på spørgsmål om de forhold, de havde under selve undersøgelsen, og hvis de havde bevaret venskaber med deres ekskærester. Derefter gav forskerne dem et spørgeskema, til formål at bestemme narcissistiske, psykopatiske kvaliteter.

Ifølge resultaterne af forskningen viste det sig, at de der havde personlighedskarakteristika som dem, der blev fundet i psykopater, havde større sandsynlighed for at være i kontakt med en ex-partner – af flere bekymrende grunde. Psykopati er faktisk en form for antisocial personlighedsforstyrrelse.

Det er et psykologisk begreb, der ofte bruges til at omtale personer, der besidder personlighedstræk, som er typiske for narcissister og sadister. Egenskaber, som afslører egoisme eller en mangel på empati.

Normalt kan alle mennesker udvise egoisme eller handle på en mere forbeholdt måde. Men psykopater viser oftere en ekstrem form af disse to træk – et tegn på, at deres handlinger er rent selvmotiverede.

Psykopater er også kendt for deres evne til at anvende falsk charme. Det er ofte nemt for dem at fortsætte med strategiske “forhold” med en ex længe efter at det nuværende forhold er afsluttet. Det gør de, så de kan fortsætte med at høste fordele. Ifølge forskningen var psykopater mere tilbøjelige til at holde sig tæt på deres ekser, fordi sidstnævnte stadig kunne give dem ting som sex, penge eller information.

Desuden har de fleste psykopater en fælles karakteristika – de kan ikke holde ideen ud, om deres eks i et forhold med en anden. Det er en anden god grund til at bruge deres charme og venlighed mod den tidligere partner, til at overtale dem mod at forblive venner. På den måde kan det være lettere for psykopaten at manipulere og måske ødelægge den anden persons lykke.

Det er ikke alle tilfælde

Som svar på disse oplysninger fremsatte Dr. Paulette Sherman, en psykolog og forfatter af ‘Dating from the Inside Out’, følgende udtalelse:

“Dating er svært nok, uden at vi alle behøver tænke på, at hver gang din eks ønsker at forblive venner, at det betyder de har psykopatiske tendenser eller motivationer i tankerne. Når det er sagt, er det et interessant fund, at det peger på nogle folks hensigter for at fortsætte i et forhold. De kan være interesserede i kun at gøre det af egoistiske årsager som fortsat adgang til sex, informationer eller andre praktiske fordele. De tænker måske ikke på den følelsesmæssige indvirkning, det kan have på deres eks”.

Dr. Sherman anbefaler dog ikke at acceptere alle dine exes som psykopater:

“Når det så er sagt, så har jeg set, at nogle klienter vælger at forblive venlige med deres eks af normale og endda altruistiske grunde. Disse klienter ønsker det bedste for deres ex, de nyder deres selskab, og de ved hvordan de skal have klare og sunde grænser for at være venner og ikke at have sex eller have urimelige krav. Mange gange er de ikke tiltrukket af hinanden, de er begge i andre forhold, og de respekterer de respektive partnere. Dette er ikke altid en nem ting at gøre, men det kan ske, og det er vigtigt ikke at tro, at alle ekskærester, der ønsker at forblive venner, har psykopatiske tendenser eller motivationer”.

Men hvis din tidligere partner stadig prøver at vedligeholde en tæt forhold med dig og alle deres andre ekskærester, så kan det virke lidt for venligt og ærligt. Hvis det er tilfældet, bør du kigge nærmere på, om der måske er nogle underliggende grunde til, at de stadig gerne vil have dig i deres liv.

LÆS OGSÅ:

Dating | Et lykkeligt parforhold gør dig fed, bekræfter forskning

5 af de underligste seksuelle lidelser, mænd kan opleve

Dating | Den effektfulde strategi kvinder bruger til at tiltrække mænd

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *