Proteiner før Træning – er det nødvendigt?

En Proteinshake efter træning er i fast tradition i træningscenteret. Men hvad hvis du vender det på hovedet, og drikker din shake før træning? Det viser sig, at der er nogle ret gode grunde til at gøre netop det.

Hvis ikke ud får nok proteiner i løbet af dagen, så kan du lige så godt se bort fra timingen af dine protiner  – du vil stadig gå glip af gains. Får du til gengæld de proteiner du behøver, bliver det relevant af overveje hvordan du timer dit proteinindtag.

Du har måske altid antaget, at det bedste tidspunkt at snuppe en proteinshake, er efter din træning, men  nu viser det sig, at det måske ikke er tilfældet.

Protein i en nøddeskal

I tidsrummet efter du har trænet, stiger din krops evne til at omdanne protein til muskelmasse (Proteinsyntesen). Samtidig nedbryder din krop også mere muskelmasse. Med andre ord stimulerer styrketræning både din krops evne til at danne nyt muskelvæv, men samtidig hiver din krop aminosyrer ud af dine muskler.

Valleprotein og lignende kosttilskud absorberes hurtigere end et normalt måltid. Derfor anbefaler mange eksperter indtagelsen af en proteinshake efter træning. Når du drikker en shake efter din træning, kan det hjælpe til at øge din proteinsyntese, og dermed også hjælpe dig til at opbygge større og stærkere muskler over tid.

Nu bliver det interessant: Vi ved at dit muskelprotein nedbrydes når du træner. Derfor er det en sikker antagelse, at indtagelse af aminosyrer før træning (som fx. proteinpulver eller bcaa), kan hjælpe med nedbringe muskeltab under træning.

Der er videnskab der støtter op om denne teori. Et studie som blev udgivet i 2007, viste at testpersoner, som drak en proteinshake med 20 gram protein, lige før de trænede, havde en væsentligt højere proteinsyntese under træningen, og havde samtidig en lavere rate af muskelnedbrud.

Skal jeg drikke Proteinshake før træning?

Undersøgelsen fra 2007 tegner ved førstehåndsindtryk et klart billede: en proteinshake før træning, er med sikkerhed bedre end ingen proteinshake før træning. 

Dog viser andre undersøgelser, at der ikke er den store forskel på timing af dit protein. En anden undersøgelse fra 2013 viste dog, at der ingen forskel var på, om dit protein bliver indtaget før/efter træning eller på andre tidspunkter som ligger længere fra dit træningspas.

Så konklussionen er tvetydig. En ting er dog sikkert. Et højt proteinindtag er vigtigt når det kommer til at danne ny muskelmasse. Så sørger derfor altid for at få nok protein igennem din kost, og hvis det ikke kan lade sig gøre, kan du tage proteinpulver, som et kosttilskud.

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *