Stevia

Stevia | Din Ekspertguide til Stevia

Stevia er en ældgammel plante – i mere end 1500 år har det sydamerikanske Guaraní folk gjort brug af det. I dag er det nået til vesten og bruges til at søde en del forskellige madvarer.
Er det noget du, med god samvittighed, kan tilføje til dit tilskud, og kan det hjælpe dig med at tabe dig? Læs mere om hvordan stevia påvirker dit helbred.

Uanset om du er ude på at tabe dig eller øge muskelmasse, er det en god ide at skære ned på sukkeret. Til gengæld kan det være noget af en udfordring at lære at sige nej til de søde sager.
Stevia er et naturligt produkt helt uden kalorier, som bruges som erstatning i mange almindelige fødevarer. Smagen svarer måske ikke helt til sukker, men den søde smag er alligevel tæt nok på, til at mange mennesker formår at holde sig fra sukkeret med hjælp fra stevia. Og som det viser sig, kan det have fordele for dit helbred.

Hvad er stevia lavet af?

Stevia-ekstrakt kommer af planen Stevia Rebaudiana Bertoni, som vokser i Paraguay og Brasilien. Der findes over 110 arter af steviaplanten, dog er det kun 18 af dem, som har sødende egenskaber. Det er naturligt sødt og laves til pulver og flydende dråber. Det anses for at være et naturligt, sikkert alternativ til kunstige sødestoffer. Imidlertid har interessen for stevia for nyligt skiftet fokus fra udelukkende at blive brugt som sødemiddel til et produkt med potentielle helbredsrelaterede egenskaber.

Hvad gør stevia?

Det aktive kemikalie i Stevia, som giver den søde smag hedder stevioside og gør det 100-300 gange sødere end sakkarose (almindelig hvid køkkensukker).

Stevia blev officielt godkendt som kosttilskud i USA i 1995 og er siden blevet brugt til at søde alt fra kaffe og bageriprodukter til proteinpulver.

Hvilke fordele?

Som sagt er Stevia, i århundreder, blevet brug med medicinsk formål i sydamerikanske lande, selvom det først er for nyligt, at dets fordele er blevet videnskabeligt studeret.

De primære fordele forbundet  med stevia inkluderer kontrol over vægt og blodglukose (blodsukkeret). Nyere studier har vist, at stevia er i stand til understøtte et sundt niveau af blodglukose – ikke blot fordi det erstatter sukker men også på grund af egenskaber fra phytonutrients.

Undersøgelser indikerer fortsat, at stevia kan gavne hjertet, tænderne, fordøjelsen og immunforsvaret på grund af plantens phytokemikalier.

Stevia-ekstrakt findes både i pulver – og flydende form. Vær dog opmærksom på at nogle af disse pulverformer også inkluderer drueskukker, hvilket gør, at det kan indeholde små mængder af kalorier og kulhydrater. Tjek Fitnessnords hjemmeside for at finde den højeste kvalitet af Stevia-ekstrakt.

Referencer:

  1. Goyal, S. K., & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a reviewInternational Journal of Food Sciences and Nutrition.
  2. Geuns, J. M. (2002). Safety evaluation of Stevia and steviosideStudies in natural products chemistry, 27, 299-319.
  3. Lemus-Mondaca, R., Vega-Gálvez, A., Zura-Bravo, L., & Ah-Hen, K. (2012). Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspectsFood Chemistry, 132(3), 1121-1132.
  4. Sharma, N., Mogra, R., & Upadhyay, B. (2009). Effect of stevia extract intervention on lipid profileStudies on Ethno-Medicine, 3(2), 137-140.
  5. Thomas, J. E., & Glade, M. J. (2010). Stevia: it’s not just about caloriesBenefits, 35, 36.
  6. Rogers, P. J., Hogenkamp, P. S., De Graaf, C., Higgs, S., Lluch, A., Ness, A. R., … & Mela, D. J. (2016). Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studiesInternational Journal of Obesity (2005), 40(3), 381.

LÆS OGSÅ:

C-Vitamin | Din Ekspertguide til C-vitamin

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *