proteinpulver

Kosttilskud | En nybegynders guide til proteinpulver

af: Redaktionen

Det kan være noget af en jungle, at finde hoved og hale i de fleste fitness-supplementer og kosttilskud, hvis man er nybegynder. Men vi synes ikke, det behøver være så svært. For at give dig et skub i den rigtige retning har vi lavet denne guide, der fjerner alt det overflødige, du egentlig ikke behøver at vide for at komme i gang. Vi har strippet den for de forvirrende og tekniske ord, der egentlig skader mere end de gør gavn. Tilbage står der bare en let og overskuelig guide om proteinpulver!

Så hvad har du egentlig behov for at vide? Som nybegynder i proteinpulver-verden er det jo nok kun et par basale spørgsmål, du ønsker besvaret – i hvert fald til at starte på.

Er proteinpulver nødvendigt? Virker det overhovedet? Hvor meget har jeg brug for? Hvilken slags er bedst for mig? Og endelig, vil nogle af disse svar egentlig være til hjælp med at nå mit slutmål?

Artiklen tager dig nok i hvert fald 10-15 minutter at læse, men til gengæld er vi sikre på, at du er bedre informeret, når du er færdig.  Lad os tage hul på det med det samme!

 

Er proteinpulver egentlig nødvendigt?

Det korte svar; nej.  Selvom proteintilskud ikke er nødvendigt for at øge din muskelmasse, så har vi endnu aldrig mødt en person, der har kunne indtage 400 gram ren protein kun ved hjælp af madlavning. Så hvis du er seriøs omkring din træning, så skal du tilføje en eller anden form for proteintilskud i din diet.

Det ligger dog også i navnet proteintilskud, at pulveret kun skal bruges som et tilskud til din madlavning. Din diet skal altså derfor stadig bestå af rigtig mad, da mad giver dig et helt andet spektrum af næringsstoffer, som pulveret ikke kan.

Din primære kilde for protein skal derfor komme fra kød, fisk, fjerkræ og æg. Dog kan det ikke altid lade sig gøre, og derfor er proteinpulver et udmærket værktøj til at give dig det ekstra skud af protein. Vi anbefaler dog stadig, at du kun holder proteinshakesene til MAXIMUM 40% af dine måltider.

En fejl, du endelig ikke må begå, er at tro, at dit proteintilskud kan erstatte et ordentligt måltid og god træning. Husk, det kun er et (effektivt) supplement!

 

Men virker proteinpulver så overhovedet?

Det er et af de hyppigste spørgsmål, der tikker ind i mailboksen hos vores kundeservice. Vi har lige givet dig nogle svar på, om det er nødvendigt, men du tænker garanteret ”Ja ja, men får man så egentlig muskler af det, eller er det bare noget fis, de prøver at sælge mig”. Det korrekte spørgsmål er nærmere ”virker protein egentlig”, og til det er svaret et rungende ”ja!”.

Vi lovede dig, at artiklen ville blive fri for smarte ord, de fleste af os egentlig ikke forstår. Så lad og holde det let og bare kigge på, hvad protein egentlig gør godt for:

Fordele ved protein

  • Hjælper med at producere røde blodceller
  • Hjælper dig med at have et stærkt immunforsvar
  • Holder dit hår, dine negle og din hud stærk og sund

Det lyder jo ikke dårligt, at få lidt ekstra hjælp på den front! Men der kan dog være stor forskel på de forskellige pulvere, og ikke alle er så sunde, som de påstår at være. Mange proteinpulvere er fyldt med kunstige farvestoffer og andre tilsætningsstoffer.

For mange er smagen en af de vigtigste faktorer, men ofrer du den gode og søde smag, står du oftest tilbage med et sundere produkt – omend det smager knap så godt. Så du må finde ud af, hvad der er vigtigst. Med det sagt, så betyder det ikke at alle pulvere med en lækker frugtsmag nødvendigvis er usunde – bare brug din sunde fornuft, når du vælger dit produkt.

I samme åndedræt vil vi også anbefale dig, at du primært bruger proteinshakes før, under og efter din træning, da flydende indtag gavner mere her, da det absorberes i kroppen lettere. Vi anbefaler ikke, at en shake erstatter mere end to af dine daglige måltider.

proteinpulver

 

Hvilken slags virker så bedst for mig?

Før du beslutter dig for, hvilken type proteinpulver, der passer bedst til dit behov, så lad os lave en kort gennemgang af de forskellige typer.

Valle

Valleprotein udgør 20% af det samlede proteinindhold i komælk. Valleprotein er blandt andet kendt for den høje mængde af aminosyre, samt den hurtige indtagelse i kroppens system.

Siden det er et produkt, der hurtigt bliver optaget i blodet, fungerer den bedst lige inden din træning, under din træning eller efter din træning. Det er her, din krop trænger til et kæmpe boost af energi, og der er valleprotein et rigtigt godt bud.

Kasein

Kaseinprotein udgør 80% af det samlede proteinindhold i komælk. Ligesom valle indeholder kaseinprotein også store mængder af aminosyre, men modsat vallen optages kaseinprotein ikke så hurtigt. Da det netop tager tid for kaseinen at trænge ind i dit blodomløb, fungerer den modsat af vallen. Det vil altså sige, at kaseinprotein er det bedste produkt, når du gerne vil have et proteinboost uden for din træningsperiode. Vi ved godt, at vi for 1 minut siden skrev, at vi anbefaler, at man drikker proteinshake, mens man træner, men det er jo ikke den eneste måde at gøre det på. Vælg hvad der fungerer bedst for dig.

Soja

Sojaprotein har skabt en del kontroverser i helsebranchen og næsten delt vandene. Mange tilhængere af sojaen har udnævn sojaprotein som en super food, der næsten har magiske evner. Modsat har der også været en del research, der viser at sojaprotein ikke helt er så sundt, som mange gør det til. Sojaprotein er dog stadig det bedste tilbud til dig, der lever en vegansk livsstil, da produktet er helt naturligt.

Er det så kun de tre typer proteinpulver, der findes? Nej bestemt ikke, men for at at holde artiklen så let og overskuelig som muligt, så har vi valgt kun at nævne de tre mest udbredte former.

 

Okay jeg er blevet lidt klogere – men hvad skal jeg så egentlig vælge?

Så er det nu, du skal spidse ørene, for her kommer det korte svar til dine spørgsmål. (Og svaret er kort, du kan garanteret finde mange flere grunde, hvis du researcher endnu mere).

Mangler du proteinpulver til enten før, under eller efter din træning, så skal du vælge valleproteinpulver, da det optages hurtigere i kroppen.

Foretrækker du, at en proteinshake skal erstatte et eller to af dine måltider, så vælg en kaseinproteinpulver, da det er langsommere om at trænge ind i dit blodsystem.

Lever du en vegansk livsstil, som du ikke vil gå på kompromis med i din træning, så vælg sojabaseret proteinpulver, da det, ligesom de to andre, ikke udvindes af komælk.

Vi håber artiklen har gjort det lidt lettere for dig at gennemskue det store udvalg og de mange mærkater, næste gang du skal på proteinpulverjagt. Er du alligevel blevet lidt mere nysgerrig på proteinpulver og gerne vil researche lidt mere, så læs vores guide til proteinpulver, som går lidt mere i dybden.

 

LÆS OGSÅ:

Hvad er keratin?

Hvad er aminosyrer?

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *