multivitaminer

Vitaminer | Sådan får du mest ud af dine multivitaminer

Aktive mennesker kræver mere af deres kroppe, end mindre aktive – det giver sig selv. Du kan få det meste af den ernæring, du har brug for til din krop gennem en velovervejet diæt, men du vil stadig være i fare for at mangle nogle vigtige næringsstoffer. Det kan et tilskud af multivitaminer hjælpe dig med og give dig det sidste boost, du mangler i din daglige kost.

Af: Redaktionen

Hvis du er vægtløfter, atlet eller blot en person med et fysisk-krævende job, så mangler du sikkert flere næringsstoffer end den gængse sofakartoffel. Og nej, vi mener ikke blot makronæringsstofferne som protein, kulhydrater og fedt – den kvote kan du få opfyldt gennem en god og balanceret kost. Der hvor du måske trænger til et tilskud er i kategorien af mikronæringsstoffer, og det er her, multivitaminer kommer ind i billedet.

En god multivitamin indeholder normalt en bred skare af de forskellige B-vitaminer, A-, C, D- og E-vitaminer og mineraler som kalium, salt, calcium, magnesium og jern. Selvom du er ekspert i at sammensætte en god kost, vil du højst sandsynligt stadig mangle lidt hjælp til at opnå de anbefalede kvoter i alle disse kategorier.

Her kan du læse lidt om, hvordan du undgår vitaminmangel ved blot at tilføje vitaminpiller til din diæt, og hvorfor det er vigtigt, når du er i gang med en sund livsstil.

Jo mere aktivitet, jo større er behovet for vitaminer

Stringent træning er godt for dig, men det kræver også mere af din krop. Når du er aktiv, vil din krop have brug for mikronæringsstoffer for at vedligeholde væskebalancen, vedligeholde et sundt stofskifte og for at opbygge og reparere muskler.

Bare det at svede kan tømme din ophobning af de essentielle næringsstoffer, inklusiv calcium, kalium, salt, zink og magnesium. For lave niveauer af disse mineraler kan lede til kramper, træthed, svimmelhed og lavt blodtryk. Derudover kan det påvirke din fysiske præstationsevne negativt.

Næringsstoffer, såsom de forskellige B-vitaminer, kobber og jern, er med til at sørge for, at kroppen vedligeholder det stofskifteniveau, som din krop behøver for at kunne klare intensiv træning. Og derfor er det naturligt, at når du øger din træningsfrekvens eller træningsgraden, så hæver du også kroppens behov for netop disse mikronæringsstoffer.

multivitaminer

Giver din mad dig rigeligt med den ernæring, du har brug for?

Hvis du er en aktiv person, er du forhåbentligt også opmærksom på, hvad du putter i din krop. Du indtager både en varieret kost med en stor mængde bladgrøntsager, masser af forskellig frugt og rigeligt med andre slags grøntsager. Du indtager også nok protein og den rette mængde kulhydrater og forskellige fedtformer. Men hvis du ikke gør det, eller eventuelt bare i tvivl om du gør, så er der høj risiko for, at du ikke får nok af vigtige vitaminer og mineraler.

Hvis du altid spiser det samme mad (vi gætter på kylling og broccoli?), får du også altid de samme næringsstoffer – og muligvis er du i mangel på de andre. Et tilskud af multivitamin er derfor lige det, du skal bruge for at holde din krop i balance.

Det betyder dog ikke, at en multivitaminpille om dagen, giver dig frie tøjler til at spise, hvad du vil. Vitaminer er ikke mad! Hele fundamentet for et godt træningsprogram og en sund krop er et balanceret kostprogram.

Slankekure kan påvirke dit indtag af vigtige stoffer

Og så er der selvfølgelig hele diskursen om slankekure. Hvis du forsøger at tabe dig i forbindelse med eksempelvis konkurrencer, hvor du tilhører en anden vægtklasse, kan det også betyde, at din ændring i kosten påvirker dit indtag af kalorier.  Mangel på zink, jern og specifikke vitaminer kan lede til træthed, koncentrationsbesvær og højere modtagelig overfor sygdomme.

Uanset hvad din motivation er for at tabe dig, så er det essentielt, at du ikke begynder med store huller i din ernæring. Hvis du ikke spiser animalske proteiner, så bør du stadig tage en multivitamin med den anbefalede daglige mængde af vitamin B-12, zink og jern.

Hvis du er på en laktosefri diæt, så kig efter multivitaminer med calcium, fosfor, D-vitamin og kalium.

Find det vitamintilskud, der passer til dig

I dag findes multivitaminer i stort set alle størrelser og former. Eksempelvis prænatale, der indeholder mere folat, som opfylder gravide kvinders behov. Andre multivitaminer er skabt målrettet til kvinder med et større tilskud af jern of calcium. For at opnå de bedste fordele, skal du finde det tilskud, der passer bedst til dit behov.

I langt de fleste tilfælde, behøver du kun at tage en vitamin dagligt Resultatet fungerer bedst, hvis du spiser den sammen med et fedtholdigt måltid, da det maksimerer absorberingen.

Når du har besluttet dig for at tage vitamintilskud, er der stadig et par ting, du skal være klar over. Du kan altid rådføre dig med en erfaren ven, en ansat på apoteket eller blot vælge en multivitamin fra hylden og se, hvordan den virker. Du kan dog også altid snakke med din læge, som ved hjælp af undersøgelser kan finde ud af, præcis hvilke vitaminer, din krop mangler.

multivitaminer

Man kan godt få for meget af det gode

Hvis du tager en vandopløselig multivitamin, vil din krop ikke ophobe de overskydende næringsstoffer og vil udvise dem gennem din urin. Alligevel kan et kontinuerligt overforbrug blandt andet føre til nerveskader og nyresten.

Din krop opbevarer de fedtopløselige vitaminer, såsom Vitamin A, K, D og E. Overdrevet mængder af disse – og af jern, salt og calcium – kan nå op på niveauer, der decideret er giftige, hvilket kan forårsage store skader på din krop – og især din lever.

Ved at sikre at dit tilskud af vitaminer indeholder maximalt 100% af det daglige anbefalede niveau, kan du undgå disse problemer, der bliver forårsaget af overindtagelse af næringsstoffer, der danner toksiner i din krop.

Hvis du altså er en aktiv person, vil din krop hurtigt takke dig for at tage dig af dens behov for de forskellige mikronæringsstoffer. Bare husk at gøre det som med alle andre tilskud – med måde.

LÆS OGSÅ: 

7 af de mest udbredte fitnessmyter

Hvad er kombucha?

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *