fitnessmyter

Facts | 7 af de mest udbredte fitnessmyter

Er mavebøjninger vejen til en 6pack? Er det virkelig nødvendigt at bruge så lang tid på løbebåndet for at tabe sig? Sandsynligvis ikke, så nu er det på tide, at du stopper med at tro på mange af de alt for almindelige fitnessmyter, som cirkulerer i alverdens fitnesscentre.

Af: Redaktionen

Fitnessmyte 1: Mavebøjninger er letteste vej til en sixpack

fitnessmyter

Fakta: Du har sikkert lavet mavebøjninger siden dengang, hvor idræt stod på skoleskemaet, men det er faktisk en ineffektiv måde at få ordentlige mavemuskler på. I stedet siger eksperter, at tonede abs kommer sig af en kombination af intervaltræning, effektiv udnyttelse af dine kalorier, tilstrækkelig med søvn, evnen til at holde dit stressniveau lavt og selvfølgelig den rette kombination af træningsøvelser. ”Hvis du ser på store bodybuildere med virkelig markerede mavemuskler, så er det altså ikke mavebøjninger, der har skabt dem”, siger personlig træner og styrkecoach Eric Allen til MensFitness.com.

Fitnessmyte 2: Konditionstræning er første prioritet

fitnessmyter

Fakta: Næste gang du er i træningscentret, så stil dig ved døren, og kig efter de første 10 mennesker, der går ind. Du vil højst sandsynligt se trafikkaos ved løbebåndene. Men hvad de færreste ved er, at det faktisk er mest effektivt, hvis du tager din styrketræning som det første, og derefter hopper på løbebåndet og konditionstræner. ”En løbetur eller anden konditionstræning vil reducere dit glykogen-niveau, hvilket kan afholde dig fra at træne, så hårdt som du bør”, forklarer Allen. ”Samtidig vil vægttræning øge niveauet af testosteron og kortisol, der begge gavner din overordnede præstationsevne”.

Fitnessmyte 3: Dine knæ må ikke bøjes længere end dine tæer i squats

fitnessmyter

Fakta: “Den hyppigste fitnessmyte, jeg falder over at høre fra mine klienter, er, at de tror, de ikke må squatte lavere end en 90-graders vinkel”, fortæller Allen. Han siger, at hans klienter dog hurtigt opdager, at et lavere squat, rent helbredsmæssigt og biomekanisk, er en sikker øvelse at udføre. Faktisk er det en af kroppens naturlige bevægelser. ”Når du squatter med knæene udover dine tæer, og numsen helt nede til jorden, er det faktisk den mest effektive måde at udføre øvelsen på. Se for eksempel når nogen samler noget op, som de har tabt på jorden. Det er samme øvelse, og der er det en naturlig stilling for kroppen”, forsikrer han.

Fitnessmyte 4: Din krop har brug for elektrolytter efter HVER træning

fitnessmyter

Fakta: Selvom de utallige reklamer for helse- og sportsvand fortæller dig anderledes, så kan ganske almindeligt vand eller proteinvand få dig igennem mange træningsprogrammer. Hvor du virkelig kan få gavn af drikke væske med elektrolytter, er når du har fitness-sessioner eller intense intervaltræninger, der varer en time eller derover. Ekstra sukker i sportsdrikke kan forhindre fedtforbrændingsprocessen, så det bør klart gemmes til tidspunkter, hvor det virkeligt er nødvendigt.

Fitnessmyte 5: Statisk udstrækning er et must

fitnessmyter

Fakta: Selvom det ofte er blevet nævnt, at statisk udstrækning er et helligt ritual inden din træning eller for eksempel atletiske sportsgrene, så har nye undersøgelser faktisk vist, at det er en myte. Faktisk fortæller Allen at ”statisk udstrækning før din træning kan formindske din præstationsevne og styrke”. Så hvad er løsningen? Selvom statisk udstrækning stadig bør være en del af din rutine efter træning, så bør du holde dig til dynamiske strækøvelser i starten. Boost det eventuelt med et pre workout supplement.

Fitnessmyte 6: Hvis du ikke sveder, så arbejder du ikke hårdt nok

fitnessmyter

Fakta: Faktisk handler det mere om fokusset i din træning, fortæller Allen. ”En olympisk styrketræningsatlet vil inkorporere flere minutters pauser mellem sine løft, så hans nervesystem har mulighed for at restituere for at opnår den maksimale effekt”. Han sveder måske ikke, men der er ingen tvivl om, at han arbejder hårdt og intenst.  Før du stresser over manglende sved, så er det vigtigt, at du zoomer ind på, om det er udholdenhed eller styrke, der er fokusset for din træning.

Fitnessmyte 7: Det er lettest at løbe kiloene af

fitnessmyter

Fakta: ”Folk er for fokuserede på ideen om konditionstræning, når det kommer til vægttab”, siger Allen. Men når det kommer til at slippe af kropsfedt, er en fokuseret styrketræning en mere effektiv måde at tabe de overflødige kilo på end at trave i timevis på løbebåndet. ”En kombination af interval- og styrketræning er en bedre måde at mindske kropsfedt på”. Og husk, at selvom du kan forbrænde masser af kalorier i træningscenteret, findes der ikke nok fitnesstimer, der kan kompensere for det, hvis din diæt er ude af kontrol”.

LÆS OGSÅ:

En nybegynders guide til proteinpulver

Lårmuskler | 6 øvelser til store lårbasser

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *