Kokosvand

Kokosvand | Din ekspertguide til kokosvand

De sidste par år har kokosvand vundet en del hype –  ikke mindst grundet påstandende om, at det kan hjælpe med vægttab og i forbindelse med atletisk præstation. Men er der noget om snakken? Og kan det have en positiv effekt på vores helbred og sportspræstation? Læs med her.

Hvad er kokosvand?

Kokosvand stammer fra de grønne, umodne kokosnødder. Jo yngre kokosnødden er – jo bedre. Dette skyldes, at yngre kokosnødder har mere smag, mere væske og er nemmere at få hul på. De mere modne kokosnødder har en hårdere skal og mindre væske, da det gradvist bliver mere og mere fast og bliver til selve “kødet”.

kokosvand
De grønne, umodne kokosnødder indeholder det meste væske

Smagen kan variere en smule afhængig af, hvor kokosnødden stammer fra.

I forhold til smag og ernæring er kokosvand anderledes end kokosmælk og kokosolie, som begge laves af nøddens kød.

Hvilke helsemæssige fordele har kokosvand?

100 ml frisk kokosvand indeholder cirka 2,7 mg sukker, men vær opmærksom på de versioner, der findes i supermarkeder, som sandsynligvis indeholder mere sukker – mellem 3-6 g per 100 ml. Så i 330 ml af udgaven fra supermarkederne, kan der være 15 g sukker. Det er stadig mindre sukker og færre kalorier end mange juices, sodavand og sportsdrikke, men det er stadig sukker, som er tilføjet, og som vil gå direkte ind i blodomløbet.

Kokosvand indeholder også kalium, hvilket er essentielt for hjertets helbred samt skelet – og muskelfunktion. 100 ml indeholder cirka 185 mg kalium. Til gengæld, sammenlignet med bananer (422 mg) og kartofler (715 mg), er dette ikke en stor mængde.

Hvilket påstande findes der omkring kokosvand?

Det kan hjælpe med vægttab?

Kokosvand indeholder forholdsvist få kalorier sammenlignet med andre sukkerholdige drikke, men det er dog ikke helt kaloriefrit ligesom vand. Påstanden om at kokosvand øger stofskiftet er endnu ikke bakket op af research. Der er ganske lidt evidens for, at bestemte mad – og drikkevarer kan have en decideret effekt på stofskiftet.

Det kan booste vores atletiske præstation?

Det er blevet indikeret, at det at drikke kokosvand i forbindelse med træning forbedrer udholdenhed og atletisk præstation. Dette skyldes, at det indeholder kulhydrater i form af glukose og elektrolytterne natrium og kalium – som er væsentlige komponenter i kommercielle sportsdrikke. En undersøgelse har vist, at kokosvand hjalp med hydrering på en lignende måde som sportsdrikke men viste ingen effekt på træningspræstation. Et andet mindre studie fandt ingen forskel på træningspræstationen efter at have drukket kokosvand sammenlignet med almindelig vand.

kokosvand
Der findes ikke nok evidens for at kokosvand gavner mere end vand i forbindelse med træning

Derfor er der ikke nok evidens for at det kan være behjælpeligt i forbindelse med træning mere end det at drikke almindelig vand.

Det kan sænke blodtrykket?

Det menes, at kokosvand er sundt for hjertet på grund af dets indhold af kalium. Undersøgelser har vist, at kalium kan sænke blodtrykket hos folk, der lider af forhøjet blodtryk ved at modvirke natriums effekt, som kan få blodtrykket til at stige.

Der findes dog masser af frugt og grøntsager med et højt indhold af kalium, som også indeholder fibre, vitaminer og mineraler – heriblandt bananer, abrikoser, grønbladede grøntsager og citrusfrugter. Selvom kalium er gavnligt for blodtrykket, er det ikke den bedste ide at fylde sig med masser af kokosvand; en varieret kost med forskellige frugt og grøntsager vil være tilstrækkeligt.

Det kan sænke kolesteroltallet?

Nogle mindre undersøgelser udført på rotter peger på, at kokosvand kan sænke kolesteroltallet. Beviserne på effekten hos mennesker er dog utilstrækkelige, selv undersøgelserne udført på rotter, er kun blevet gjort på en mindre gruppe rotter. Andre faktorer forbundet med livsstil såsom at holde en varieret kost, vedligeholde en sund vægt og holde sig fra rygning samt et moderat aktivitetsniveauet har i højere grad gavn på kolesterolniveauet.

Hvordan vælger man den sundeste kokosvand?

Som sagt indeholder vandet fra kokos færre kalorier og mindre sukker end andre juice, sodavand osv. Den naturlige udgave, som kommer direkte fra nødden er klart det bedste valg – det er dog nok de færreste af os, der har adgang til det. Kokosvand på dåse eller karton har oftest været igennem behandlinger som fx pasteurisering for at forlænge dets holdbarhed. Tjek altid varedeklarationen for “pure coconut water”. Undgå versioner med tilsat smag, da de oftest har et højere sukkerindhold og derved også et højere indhold af kalorier.

kokosvand
Kig efter produkter med så lidt sukker som muligt

Kig efter hvor meget sukker, det indeholder per 100g/ml. For at et produkt har et lavt sukkerindhold, bør det være mindre end 5g per 100g/ml. For et lavt indhold af salt er under 0,3g eller 0,1 g natrium ideelt.

Måske har kokosvand ikke decideret helbredelige evner, men det er stadig en forfriskende drik og en naturlig kilde til kalium og natrium, som er fattig på kalorier og fri for fedt og kolesterol.

Tjek Fitnessnords udvalg af kokosvand.

LÆS OGSÅ:

Zink | Din ekspertguide til mineralet zink

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *