Fedtprocent

Fedtprocent | Derfor skal du kende din fedtprocent

At måle din fedtprocent kan være meget nyttigt, da du kan følge fremskridtet i din fedtforbrænding. I modsætning til badevægten, så fortæller din fedtprocent, hvor meget af din totale vægt, der er fedt, og hvor meget der ikke er fedt. Vi har samlet lidt info om, hvorfor og hvordan du måler din fedtprocent.

Fedtprocent i forhold til din træning

For de fleste af os, så tager vi til træning med et specifikt mål i sigte – at få en bestemt kropstype. Det kan være en berømthed, man så i et magasin. Det kan være en atlet, vi har misundt til en sportskonkurrence. Eller det kan være den trænede person, vi ofte ser knokle på sin fysik i træningscenteret hver dag.

De fleste mennesker, undtagen dem der allerede træner på et konkurrenceniveau, går ikke ind i et træningscenter med det mål, at de vil have en fedtprocent på 13,5%. Faktisk, så er det nok de færreste, der ved, hvad en procent på 13,5% overhovedet betyder.

De har måske en ønsket vægt, de gerne vil nå, men der er det vigtigt at vide, at to personer, der begge vejer 75kg kan se fuldkommen anderledes ud. At måle din kropsvægt kan give dig nogle referencer, men det er ikke den optimale måde at følge.

Hvis du lærer at forstår, hvordan de forskellige fedtprocentintervaller ser ud, så er det også lettere for dig at nå dit ideelle kropsmål. Når du konstant konditionstræner eller løfter vægte, så er dit mål at enten opbygge muskelmasse eller tabe kropsfedt. Det er ikke nok at se på badevægten svinge den ene vej eller den anden. Det handler om at vide, hvilken type vægt, der bliver øget eller tabt.

Hvad er din fedtprocent?

En test af din fedtprocent er et forsøg på at opdele din krop i to forskellige kategorier; hvad der er kropsfedt og alt det andet. Hvad der ikke er kropsfedt er, hvad vi betegner som lean body mass. Mange tror fejlagtigt, at det er det samme som ren muskelmasse, men det er ikke sagen. Lean body mass udgøres nemlig af dine knogler, muskler, hår, væske og diverse andre ting.

Ratioen mellem disse to kan være narrende på flere måder. For eksempel kan små, smalle mennesker, der ikke vejer særlig meget faktisk have en højere fedtprocent, end større og mere muskuløse mennesker, selvom de teknisk set ikke har en større fysisk mængde af kropsfedt. Det er en af grundene til, at tallet på din badevægt ikke giver dig det rette billede af dit helbred.

Måling af fedtprocent

Der findes mange forskellige måder at måle sin fedtprocent på, men nogle er mere præcise end andre. Hydrostatisk måling og andre high-tech maskiner er dyre, og det er næsten umuligt for privatpersoner at få adgang til disse. Der findes også manuelle apparater, der måler fedtprocent, men disse er ofte ikke så præcise.

Sådan måler du din fedtprocent

Du kan næsten med sikkerhed få målt din procent i dit lokale træningscenter, men her er en guide, ifølge bodybuilding.com, til, hvordan du kan gøre det selv.

Til denne test skal du bruge en hjælpende hånd fra en ven, og et målebånd der måler i millimeter.

1: Lad din højre arm hænge ved sien af kroppen. Få din ven til at finde det sted, der er i midten mellem din skulder og din albue på bagsiden af armen (altså din triceps).

2: Med tommel- og pegefinger skal din væk knibe en fold af skind og fedt væk fra musklen.

3: Din ven skal nu måle tykkelsen af det skind, der er knebet.

4: Gentag trin 2 og 3 et par gange, til du har en gennemsnitlig måling.

5: Find din fedtprocent ved at kigge i skemaet herunder:

Tykkelse af skind i MM         Fedtprocent mænd      Fedtprocent kvinder

6                                                5-9                                   8-13

13                                              9-13                                 13-18

19                                             13-18                               18-23

25                                            18-22                               23-28

38                                           22-27                                28-33

.

Husk, at denne metode blot giver dig et fingerpeg til, hvad din fedtprocent er. Vi anbefaler, at du får målt din præcise fedtprocent hos din læge eller i dit træningscenter.

LÆS OGSÅ:

Fedtforbrænding | Sådan sætter du din fedtforbrænding i vejret

Vægt | Den bedste måde at tage på i vægt

Proteinshakes | få det bedste ud af din proteinpulver

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *