Beta Alanin | Derfor gør det dig Hurtigere og Stærkere

Du kender måske allerede den prikkende fornemmelse i kroppen, som du får af Beta-alanin? Her får du al den information du skal bruge om Beta-alanin.

Beta-alanin er en aminosyre, som over de sidste år er blevet meget populær, som kosttilskud til sport. Beta-alanin er også kendt, som CarnoSyn, og det er videnskabeligt dokumenteret at det hæver carnosine niveauerne i dine muskler, som øger din ydeevne og præstation.

Beta-alanin er også kendt for den specielle “prikkende” fornemmelse, som du mærker når du drikker pre-workouts med beta-alanin. Det kan meget vel være, at beta-alanin kan være et godt kosttilskud for dig. Her får du de videnskabelige informationer, som du skal bruge til at træffe dit valg.

Beta-alanin hæver koncentrationen af Carnosine i dine muskler, så du kan præstere bedre

HVAD ER BETA-ALANIN?

Beta-alanin er en naturligt forekommende aminosyre, som bl.a. findes i vitamin B5.  Mange bruger oplever at få en koffein-lignnde effekt af produktet, og der er efterhånden en del videnskabelig evidens for, at beta-alanin hjælper dig til hurtigere kognition. (Mental ydeevne).

Når du indtager beta-alanin, som et kosttilskud, så bevæger det sig fra din blodstrøm ud i din skeletmuskulatur via dine beta-alanin transportere. Når det er kommet ind i dine muskelceller, binder det sig med aminosyren l-histidine, og omdannes til Carnosine, og det er her du begynder at få styrke og performance!

Sprintere og folk der styrketræner har et højere niveau af carnosine.

HVAD GØR BETA-ALANIN?

Fordelen i at tage beta-alanin i forbindelse med sport, ligger i at hæve carnosine-koncentrationen i dine muskler.

Undersøgelser viser at mennesker, som supplerer med beta-alanin, oplever en betydelig stining i deres muskel-carnosine niveau. Det står i kontrast til undersøgelser på kreatin, hvor det kun var nogen forsøgspersoner der oplevede en fordel, og altså ikke alle. Undersøgelser har vist, at beta-alanin virker på alle mennesker.

Undersøgelser har vist at mennesker, som indtager beta-alanin, øger deres muskelcarnosine koncentration med 58% over 4 uger, og 80% over 10 uger. Så der er god grund til at køre en længere cyklus af produktet.

Carnosine koncentrationen i musklerne er linket til at have en høj procent af type II muskelfibre (hurtige muskelfibre). Af denne grund finder man et højere carnosin-niveau hos både sprintere og folk der styrketræner. Det er nemlig de hurtige muskelfibre du bruger til vægttræning.

Undersøgelser viser, at 6 gram beta-alanin dagligt, øger slagstyrken hos boksere markant.

HVAD GØR BETA-ALANIN I FORBINDELSE MED TRÆNING OG PERFORMANCE?

Hvis du leder efter et kosttilskud, som kan øge din performance i forbindelse med styrketræning eller kort-distance løb, så er beta-alanin nok et af de absolut bedste kosttilskud på markedet.

Mere specifict øger beta-alanin din ydeevne i øvelser, som ikke varer mere end 60 sekunder. Så det gælder både interval-løb, dødløft og squat. Du vil dog ikke opleve den store forskel på et løb på 5 kilometer.

HVORNÅR SKAL JEG TAGE BETA ALANIN?

Beta-alanin begynder at virke kort tid efter indtagelse. Derfor er det en god ide at indtage beta-alanin før din træning, eller at du vælger et pre-workout pulver, som indeholder beta-alanin.

Dermed sagt, har undersøgelser også vist, at du får mange af fordelene ved at tage produktet konsekvent over mange dage. Derfor er tidspunket på dagen hvor du indtager beta-alanin, meget mindre vigtigt end at du konsekvent drikker det hver dag.

Jo længere tid du tager beta-alanin, jo bedre reagerer du på produktet. Du vil altså ikke opleve at produktet “mister sin effekt” på sammen måde, som med koffein. Derudover bliver beta-alaninen i kroppen længe efter du stopper med at indtage det. Når du stopper med at tage beta-alanin i 14 dage, vil dine carnosine niveauer kun falde med 2%. Det er meget lidt, i forhold til du kan hæve niveauet med 80% på 10 uger.

Du kan med fordel tage beta-alanin sammen med taurine, koffein, kreatin. Disse ingredienser findes typisk i de fleste pre-workout pulvere. Du kan også sagtens kombinere det med fx. BCAA elllr citrulline.

SKAL JEG HOLDE PAUSE FRA BETA-ALANIN?

Baseret på det videnskabelige data der er tilgængeligt, skal du ikke holde pause fra beta-alanin, så længe du også indtager taurine.

Hvis ikke du indtager taurine, så kan det være en god ide at holde pause fra beta-alanin engang imellem. I dette tilfælde bør du køre 4-9 uger på Beta-alanin, og derefter 4-9 uger hvor du ikke benytter det. På den måde vil du få maksimal virkning af produktet.

En cyklus på 4-9 uger ON, og 4-9 uger OFF vil maksimere dine fordele.

 

ER DER BIVIRKNINGER VED BETA-ALANIN?

Den væsentligste og “sjoveste” bivirkning ved beta-alanin er den prikkende fornemmelse det giver i fingerspidserne og ansigtet. Denne følelse kaldes “paræstesi” og er harmløs. Den mærkes som en brændende/prikkende fornemmelse, og varer i ca. 10 minutter før det aftager.

Hvis du er bekymret for denne bivirkning, så kan du med fordel skære dit forbrug ned til 800 – 1200 mg i per 4 time i de første 4 uger. Der er videnskabelig evidens for, at det vil være nok for at få en øgning i præstationsevnen. Hvis du tager beta-alanin på tom mave, vil du optage det bedre, og også få en bedre effekt, du vil dog også opleve en højere grad af paræstesi.

HVAD ER KONKLUSIONEN?

Beta-alanin er nok det mest effektive, og videnskabelige underbyggede kosttilskud der er blevet udviklet siden kreatin. Derfor anbefaler vi hos Fitnessnord på det kraftigste at du, som sportsudøver benytter dig af beta-alanin. Du kan se vores udvalg af beta alanin produkter her:

>>> KØB BETA-ALANIN HER <<<

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

One thought on “Beta Alanin | Derfor gør det dig Hurtigere og Stærkere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *