Træning | Fordelene ved Cool Down efter din træning

Cool down (nedkøling) er en essentiel del af din træning. En cool down kan vare alt fra tre til 10 minutter og inkluderer strækøvelser såvel som blide variationer af de bevægelser, du udførte under din træning. Formålet med cool down er at din hjerterytme og vejrtrækning kan vende tilbage til et normal niveau. Samtidig formindsker det led- og muskelømhed og hjælper med at slappe af.

Vigtige fordele

Det kan være, du føler dig fristet til at springe din cool down over, men det er der mange gode grunde til, at du skal lade være med.

·      Hjælper din hjerterytme tilbage til normal. Mange former for træning øger din hjerterytme. Især kardio-træning, der kan øge din hjerterytme gevaldigt. I slutningen af hver træning, bør dit mål være at langsomt få din hjerterytme tilbage til normal. Det hjælper dig mod svimmelhed og svaghed.

·      Sænker gradvist din vejrtrækning. Når din hjerterytme stiger med din træning, så bliver din vejrtrækning også dybere. Det er et tegn på, at du arbejder hårdt, og at du brænder flere kalorier. En cool down lader din vejrtrækning langsom vende tilbage til den rytme, den havde, før du startede træningen.

·      Hjælper med at forebygge muskelømhed. Det er normalt, at du føler dig stiv eller øm efter en træning. Cool down-øvelser kan hjælpe dig med at føle dig mere tilpas i timerne og dagene efter din træning.

·      Forbedret afslapning. En af de største fordele ved træning er forbedret selvtillid. En cool down giver dig den perfekte mulighed for at reflektere over din præstation og give dig selv et skulderklap for det hårde arbejde, du lagde i din træning. Det styrker både din afslapning og velvære.

Sådan laver du cool down

Måden du får mest ud af din cool down afhænger ofte af den type øvelse, du har udført under din træning. De fleste cool downs varer mellem tre og ti minutter og inkluderer langsomme, blide bevægelser og strækøvelser.

Eksempelvis kan cool down efter en lang løbetur indebære, at du jogger langsommere i to-tre minutter og derefter gradvist sænker hastigheden, så du til sidst går i raskt tempo. I slutningen af din tur kan du lave nogle strækøvelser, mens du står op, så du øger bevægelsesområdet i de benmuskler, du lige har trænet. Følg op med siddende strækøvelser for at øge fleksibiliteten i hele din krop, og styrk din afslapning.

Hvis din træning havde mere fokus på styrketræning, så kan din cool down inkludere udstrækning af hele kroppen, så du forlænger de bevægelsesområder, du lige har trænet.

Et ekstra plus er, hvis du inkluderer afslapningsøvelser i din cool down. Det kan eksempelvis inkludere et par minutters af dybe vejrtrækninger eller afslappende yoga-stillinger. Disse krop-og-sjæl-øvelser kombineret med blide bevægelser og lange stræk, er en god opskrift på at holde din krop sund.

LÆS OGSÅ:

Alt du ved om opvarmning er forkert

8 grunde til at havearbejde er den ultimative træning

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *