Glutamin

Glutamin | Din ekspertguide til glutamin

Nogle kalder det en hjørnesten indenfor bodybuilding. Andre siger det ikke lever op til dets navn. Læs vores ekspertguide, og find ud af, hvad glutamin gør for dig!

 

Glutamin er et element, der bliver brugt i mange forskellige dele af kroppen. Og det er den aminosyre, der findes mest af i din krop. Den står for cirka 5% af alle de aminosyrer, der findes i animalske proteinkilder såsom kød, mælkeprodukter og æg. Det lyder måske ikke af meget, men fortvivl ikke: glutamin er utrolig vigtigt for en lang række kropsfunktioner.

Noget der er så vigtigt må være ”essentielt”, korrekt? Faktisk ikke. Glutamin er kun ”betinget essentielt”. Det betyder, at kroppen oftest kan producere nok af – men ikke altid. Det vil sige, du altså skal have et supplement, under forhold hvor din krop ikke selv producerer nok.

 

Hvad er glutamin?

Glutamin bliver skabt, når den ikke essentielle aminosyre glutaminsyre brydes ned og binder sig til nitrogenholdige ammoniakceller. Tænk på det som en rengøringssvamp, der samler nitrogenen op og flytter den til forskellige steder, hvor det bliver brugt til at gro celler og reparere væv blandt andet. Undersøgelser viser, at 30-35% af al nitrogen i kroppen kommer i form af glutamin.

Graviditet kan sænke kroppens glutaminniveauer. Det samme kan hård træning, sygdom, sult, faste og andre faktorer, der kommer fra ekstrem fysisk stress. Det er under disse forhold, et supplement af denne syre kan være nødvendigt.

 

Hvad gør glutamin?

Glutamin er med til at regulere proteinsyntese og nedbrydelse. Men der er mere til det, end det. Det er blandt også med til at styre BCAA-metabolismen, immunforsvarer, glukoseformation, transportering af vand og mere.

Dine nyrer er de primære forbrugere af glutamin, da ammoniakken i det er med til at vedligeholde kroppens syrebalance. Især under intens træning eller højprotein dieter mangler du glutamin. En undersøgelse viser at efter blot fire dage med en intens træning og høj proteinkoster, falder dit glutaminniveau med 25%. Det betyder, at dine muskler vil begynde at svinde hen, dit energiniveau falder og du har større risiko for at få infektioner i kroppen.

 

Hvordan virker det i forhold til præstation og fysik?

På trods af de mange funktioner, så har glutamin meget lidt at gøre direkte med øget muskelmasse, mindre kropsfedt eller mere styrke blandt normale, sunde folk. Men det er et godt hjælpestof, der netop kan sørge for, at folk der træner meget, ikke begynder at se negative resultater grundet lave niveauer.

Det er altså ikke et glutaminsupplement, der skal hjælpe dig med at få en stor og stærk krop, eller tabe de ekstra kilo om livet. Men for lavt glutaminniveau i kroppen kan netop hindre, at du får de fysiske resultater, som du ønsker.

 

Hvordan skal jeg tage det?

Et glutaminsupplement kræver et ret højt niveau minimum 20-30 gram om dagen. Det anbefales dog, at man deler det op og tager det over flere gange i løbet af en dag. Det gør man, så kroppen bedst kan absorbere det, når det i så høje mængder. Indtag det sammen med måltider eller snacks, der er rige på kulhydrater, da det støtter udnyttelsen af kroppens glukose.

På dage hvor du træner, anbefales det, at du indtager glutamin før eller under din træning, så det hjælper kroppen med at transportere vand. Du kan eksempelvis tage 10 gram før, under og efter din træning. På hviledage bør du indtage minimum 5 gram cirka hver 2-3 time.

 

Er der nogle bivirkninger?

Det anbefales, at du tager op til 30 gram glutamin i form af tilskud om dagen. I disse mængder er der ingen væsentlige bivirkninger. Faktisk så kan du (men det anbefales ikke) tage helt op til 0,308 gram per halve kilo af din krop. Det vil sige et normalt menneske på 85 kg kan tage 52 gram glutamin om dagen, uden der er nogle synlige bivirkninger ved det.

 

Konklusionen med glutamin

Ja, glutamin er en vigtig faktor, der spiller en rolle i flere af kroppens funktioner, som er væsentlige i at du har en sund og flot krop. Men hvis du tror, at glutamin alene kan vise dig vejen til dine mål, så tager du fejl.

Det handler om, at du skal bruge din hjerne. Hvis du ikke træner hårdt, så kan kroppen selv danne al den glutamin, du har brug for. Men hvis du er typen, som elsker at straffe din krop på jævnlig basis, så vil et tilskud af glutamin hjælpe resten af din krop med de funktioner, det kræves, for at du når dine mål. Under skader og længevarende sygdom, er det også en god idé med et tilskud.

 

LÆS OGSÅ:

 

Proteinsyntese | Sådan bliver bøffer i køledisken til bøffer på overarmen

BCAA | Din ekspertguide til BCAA

Aminosyrer | Sådan virker de på din krop – Her er alt du skal vide

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *