sneakers

Nikes Vaporfly sneakers er som ‘doping’ siger kritikerne

Sportsverdenens sidste nye skandale: Sneakers der er så gode, at dens brugere beskyldes for at snyde.

Nikes Vaporflys har efter sigende kunnet forbedre atleters maratontid med op til 2 minutter og er blevet brugt af 31 ud af 36 af 2019’s top maratonløbere ved 6 af de største løb verdenover.

Nike påstår, at de 2000 kr dyre sneakers har en hyper-bouncy foam, som kan forbedre effektiviteten med omkring 4%.

Men kritikere såsom Robert Johnson kaldte dem for ‘mekanisk doping’, da skoene først dukkede op til OL i 2016.

“Løb bør ikke handle om, hvem der har en bedste teknologi”, siger Johnson fra sitet LetsRun.com, og som trænede til OL opstart i 2000 og tilføjer: ” Det burde handle om, hvem der presser sig selv hårdest, og hvem der har mest talent”.

Skoene blev dog godkendt til brug ved sommerens OL i Tokyo af organisationen World Athletics. En beslutning som blev mødt af en masse kritik.

De fornyede retningslinjer frigivet af World Athletics angiver en grænse på 40 millimeter for en skolesålhøjde og giver mulighed for en stiv indlejret plade.

Gode ​​nyheder til Nike: Sålen i den nuværende Vaporfly er en enkelt kulfiberplade, der løber langs ​​skoen – tidligere varianter af Vaporfly havde tre og blev brugt af Eliud Kipchoge til at fuldføre den første marathon under to timer, og af Brigid Kosgei for at slå kvindernes maraton verdensrekord. Mens Kosgeis sko var kosher, var Kipchoge ikke, har World Athletics meddelt.

sneakers

Stadig, ikke alle har råd til de højteknologiske sko, siger Geoffrey Burns, en forsker fra University of Michigan, der skrev ”Is it the shoes? A simple proposal for regulating footwear in road running ” i British Journal of Sports Medicine.


”Tænk på gymnasieniveau og universitetsniveau,” siger han. ”Dette vil blive påvirket af det. Toppen af ​​isbjerget er elitescenen, men sporten er bygget på konkurrence på alle niveauer. ”


Fremadrettet er prototyper af den slags, som Nike introducerede ved OL i 2016, ikke tilladt på eliteniveau. I stedet skal en sko være på markedet i fire måneder, før professionelle løbere kan bruge dem i konkurrencer, hvilket giver Nike et forspring på store events som OL og London – og Boston maraton, mens andre mærker, som udvikler high-performanc sko er tvunget til at vente på startlinjen. Dette kan muligvis give problemer for mænd og kvinder sponsoreret af Nikes konkurrenter, såsom Adidas, Brooks og Asics.

Den aktuelle skandale genoptager diskussionen vedrørende Speedo LZR Racer-dragten fra 2008. Dragten af elastan-nylon og polyurethan blev båret af 98% af svømmere, der vandt medaljer ved OL i Beijing, mens 23 af 25 verdensrekorder blev slået – syv af Michael Phelps, der promoverede dragten.


Til sidst blev dragten forbudt af FINA, der administrerer internationale regler for vandsport.

”Det rådnede sporten indefra og ud, fordi den ikke længere var tilgængelig for alle,” siger Burns.

Super-sneakers er også med til at ødelægge succes, argumenterer han.

LÆS OGSÅ:

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *