Klamydia

Klamydia | Her er de symptomer, du ikke bør ignorere

Klamydia er en af de mest almindelige former for seksuelt overførte infektioner i Danmark. Men kender du til symptomerne?

 

Klamydia er en seksuelt overført infektion (SOI) der kommer fra en lille bakterie ved navn chlamydia trachomatis.

Det er den mest almindelige SOI i Danmark og resten af Nordeuropa, og tallet af ramte vokser sig større år efter år. Et af de største problemer er, at klamydia ofte bliver refereret som den ”stille sygdom”, fordi den let kan spredes uden nogle former for tydelige symptomer. Hvis nogle symptomer dukker op, så opstår de normalt mellem en til tre uger efter infektionen fandt sted.

Men hos både mænd og kvinder kan symptomerne forsvinde efter blot få dage. Derfor er det ekstremt vigtigt at kende advarselstegnene, man skal holde øje med og få regelmæssige check-ups hos lægen.

Vi har tidligere besvaret nogle af dine mest pinlige seksuelle sundhedsspørgsmål, og her afslører vi de mest almindelige symptomer på klamydia hos mænd og kvinder. Husk, at hos FitnessNord beskæftiger vi os med trivsel og sundhed på alle planer.

 

Symptomer hos kvinder

Mindst 70% af kvinder med klamydia oplever overhovedet ingen symptomer. Hvis de endelig får symptomerne, så er de mest almindelige blandt disse:

 1. Smerte under vandladning
 2. Usædvanlig udflåd fra vagina
 3. Smerte i maven eller bækkenet
 4. Smerte eller blødning under sex
 5. Blødning efter sex
 6. Blødning mellem menstruationscyklusser
 7. Kraftigere menstruation end normalt

Hvis klamydia efterlades ubehandlet, kan det spredes til livmoderen og forårsage en alvorlig tilstand i form af underlivsbetændelse. Dette er en væsentlig årsag til ektopisk graviditet og infertilitet hos kvinder.

 

Symptomer hos mænd

Mindst halvdelen af alle mænd med klamydia bemærker heller ikke nogle symptomer. Hvis de får symptomer, er de mest almindelige:

 1. Smerte ved vandladning
 2. Hvid, skyet eller vandig udledning fra penissens spids
 3. Brænding eller kløe i urinrøret (røret, der fører urinen ud af kroppen)
 4. Smerter i testiklerne

Hvis klamydia efterlades ubehandlet, kan infektionen forårsage hævelse i bitestiklen (det rør, der fører sæden fra testiklerne) og testiklerne. Dette kan påvirke din fertilitet.

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, skal du besøge din praktiserende læge, kønssygdomsklinik eller dit lokale hospitals afdeling for seksuelt overførte sygdomme så hurtigt som muligt.

Selvom du ikke har symptomer, skal du regelmæssigt kontrolleres, hvis du er seksuelt aktiv. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle under 25 bliver testet for klamydia en gang om året, eller hver gang du har en ny partner.

Testene for klamydia er blevet meget mere enkle, end de engang var. En test kan tages, hvor en bomuldssnip forsigtigt tørrer over de områder på, der kan være under risiko for infektion. Du kan også urinere i en beholder, som vil blive sendt til test, hvor du efterfølgende vil få resultatet.

 

LÆS OGSÅ:

Mandepatter | Hvad er det, og hvordan slipper du af med dem?

5 af de underligste seksuelle lidelser, mænd kan opleve

Sexfacts | 3 bivirkninger ved sex, du garanteret ikke kendte

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *