Mandepatter

Mandepatter | Hvad er det, og hvordan slipper du af med dem?

Mandepatter, kendt i medicinske termer som gynaecomasti eller pseudogynaecomasti, er en meget almindelig tilstand. Gynaecomasti er relateret til et overskud af brystvæv, mens pseudogynaecomasti adskiller sig ved at være et overskud af fedt i brystområdet.

 

Selvom de på overfladen ligner hinanden, er det dog forskellige metoder, der skal benyttes til at fjerne de forskellige slags mandepatter. Her er alt, hvad du skal vide om gynækomasti-mandepatter (GMP).

 

Hvad er gynaecomasti?

GMP bliver betegnet som en “almindelig lidelse, der forårsager drenge og mænds bryster til at svulme og blive større end normalt.

 

Teknisk sker det, når det faste væv strækker sig bag brystvorten. Dette fænomen er mest almindeligt hos teenagedrenge og ældre mænd. Selv om det kan ske for enhver mand af enhver vægt, er det mere almindeligt hos teenagere på grund af de hormonelle ændringer kroppen gennemgår. Selv om GMP er forstørrelse af brystkirtlen, er det godartet. Det betyder, at det ikke er kræftfremkaldende. Nogle gange vil overvægtige eller decideret fede mænd også udvikle mandlige bryster, men i dette tilfælde er det et overskud af fedt og ikke brystvæv. Dette kaldes pseudogynaecomasti.

 

Hvad forårsager GMP?

Ubalance i dine hormoner er en almindelig årsag til GMP. Mandepatter opstår normalt, når der er en kemisk ubalance mellem kønshormonerne testosteron og østrogen. Det er det overskydende østrogenhormon, der får brystvævet til at vokse. Helt små spædbørn kan også udvikle GMP på grund af overskydende østrogen fra moderen efter umiddelbart fødslen. Hos ældre kan GMP udvikle sig på grund af en gradvis reduktion i testosteronproduktionen.

 

Andre sjældne årsager kan omfatte:

  • Bivirkninger af medicin (Eksempelvis medicin til hjertesygdom)
  • Ulovlige stoffer (cannabis eller anabolske steroider)
  • For meget alkohol
  • Sundhedsforhold (nyresvigt eller leversygdom)
  • Klinefelters syndrom (en sjælden genetisk lidelse)
  • Klumper eller infektion i testiklerne

 

Hvordan slipper du af med mandepatter?

Der er flere måder, du kan slippe af med dine mandepatter. Hvis du er bekymret for brystvævsvæksten, kan du altid tale med en læge om dine muligheder. Dette kan eksempelvis være kirurgi, der kan fjerne overskydende væv eller medicin for at justere ubalance i dine hormoner. I nogle tilfælde vil det gå væk af sig selv, når hormonerne er stabiliseret.

 

Men hvis mandepatter er forårsaget af overskydende fedt, kan det fikses med træning og ændringer i din kost. Den bedste metode, du kan komme af med overskydende fedt – uanset hvor på kroppen det sidder – er ved at lave øvelse, der træner hele kroppen. Som for eksempel konditionsøvelser.

 

Selvom det er vigtigt at opbygge muskelmasse i brystområdet, er det ikke nok bare at fokusere på dette. Det kan nemlig få dine mandepatter til at se større ud, da der bygges et lag muskler selve fedtet.

 

Det bedste du kan gøre er at kombinere styrketræning med kardio-øvelser, da det vil hjælpe med at øge dit stofskifte samt opbygge muskelmasse. Til brystøvelser er bænkpres med vægtstang i en skrå stilling et af de bedste træningsprogrammer, der effektivt får dig af med det overskydende brystfedt.

 

LÆS OGSÅ:

Mavefedt | Forbrænd mavefedt med disse 6 workout

Fedtforbrænding | Sådan sætter du din fedtforbrænding i vejret

Fedtforbrænding | Tab dig hurtigere med disse 11 fødevarer

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *