Kost & sundhed | 20 madvarer, der holder dig og din krop ung

Okay, måske er der ikke så meget, vi kan gøre for at stoppe tiden. Men vi kan hjælpe dig med at ændre din diet, så du bliver stærkere, sundere og har mere energi til resten af året – og mange, mange flere år i fremtiden. Læs videre her, hvis det lyder godt.

 

Hjerne-booster: Blåbær

Mister du fokus? Så kan denne frugt hjælpe dig. Blåbærs høje indhold af flavonoid har vist sig at kunne hjælpe med både korttids- og langtidshukommelse.

 

Gaven til din hud: Vindruer

Skindet fra de røde druer indeholder resveratrol. Det er en antiinflammatorisk antioxidant, der sørger for, at din hud ser godt ud. Flere undersøgelser viser, at resveratrol hjælper med beskyttelse mod UV-stråler, der kan føre til hudkræft. Som bonus kan du også score disse fordele ved at drikke et glas rødvin.

 

Mavefedts-bekæmperen: Byg

Hvis du døjer med lidt ekstra fedt på maveområdet, så bekæmp det ved at spise mere fuldkorn som eksempelvis byg, der ligesom quinoa er en god kilde for proteiner. En undersøgelse fra Tufts University viser, at folk der følger en kost, som er rig på fuldkorn havde 10% mindre mavefedt, end dem der ikke fulgte denne kost.

 

Kræft-kæmperen: Sorte bønner

For at hjælpe med at undgå tarm- og prostatakræft, bør du øge dit indtag af bælgfrugter. Tørrede bønner, ærter og linser er spækkede med sunde fibre, som hjælper med at føre affald hurtigt ud gennem kroppen, samtidig med at de fjerne de opbyggede carcinogener. Derudover er bønner også rige på folsyre, som hjælper med at reparere skadede celler i kroppen.

 

Kolesterol-kvitter: Hørfrø

Hørfrø er en god kilde for omega-3-fedtsyer, som hjælper med at modvirke inflammation. Hørfrø indeholder også lignaner og opløselige fibre, der begge fjerner kolesterol fra kroppen. Kolesterol kan også undgås ved at undgå mættede fedtstoffer og dyrke mere daglig motion.

 

Knoglebyggeren: Hårde oste

Alle mennesker er i risiko for knogleskørhed. Og når det kommer til calcium, så er hårde oste en verdensmester, der giver dig mere calcium end de blødere varianter. Cirka 45 gram parmesanost indeholder 500mg calcium. De hårde oste indeholder også diverse probiotiske kvaliteter, der hjælper dig med fordøjelsen. Ny forskning viser i øvrigt, at ost er sundt for dig.

 

Kræft-kæmperen: Broccoli

Fyr op med disse grønne guldklumpe på din tallerken. De er fyldte med plantenæringsstoffer, der sænker inflammation og modvirker risikoen for lunge-, mave- og andre kræftformer.

 

Fantastisk fiber-fund: Æbler

Denne frugt indeholder masser af pektin, som er et opløseligt fiber, der hjælper med at forebygge mod opbyggelse af kolesterol i dine blodårer. Plus, de uopløselige fibre hjælper dig med at holde dit fordøjelsessystemet stærkt. Men lad endelig være med at skrælle dine æbler. To tredjedele af fibrene, plus masser af antioxidanter, er netop at finde i skindet.

 

Pre-workout benzin: Havre

Motion er nøglen til at holde sig ung, og denne superfood er, hvad der vil give dig brændstof til at klare dig igennem dine træningssessioner. I en undersøgelse, der blev udgivet i journalen Metabolism, viste, at deltagere, der indtog havre 45 minutter før en træning, havde en mærkværdig bedre præstation, end dem der spiste ris. Vi optager nemlig disse kulhydrater langsommere, hvilket betyder, vi har mere energi for længere tid, efter vi spiser dem.

 

Post-workout snack: Peanutbutter

Har du sværere ved at komme ovenpå efter en hård træning, end du plejer? Lad dig ikke skræmme af det høje indhold af fedt i jordnøddesmør. Eksperter sig, at ethvert post-workout måltid bør indeholde kulhydrater og proteiner, men fedt er også en vigtig faktor, så længe det er i moderate portioner. Jordnødder eller andre nødde-smør varianter leverer alt, hvad du skal bruge.

 

—–

 

Smertestillende superfood: Ingefær

Hvis smerter rammer dig hårdere, end de plejede at gøre, så tilføj ingefær til din kost. Dens naturlige antioxidanter gør det til et helt naturligt anti-inflammatorisk middel, der afhjælper dine muskelsmerter efter træning.

 

Ideelle recovery-drik: Kakaomælk

Udkørt efter en træningssession, der plejede at virke så let? Prøv med et glas kakaomælk. Yep, vi blev også overraskede, da vi hørte det. Men kakaomælk, med et lavt fedtindhold, indeholder den perfekte ratio af kulhydrater og proteiner, der giver dig det meste ud af din træningssession. Det viser en undersøgelse fra 2011 foretaget af University of Texas.

 

Forkølelses-fighter: Hønsesuppe

I takt med at vi bliver ældre, så kan vi heller ikke komme over simple forkølelser så hurtigt, som vi plejer. Men det betyder ikke, at vi bør lade dem bremse os. Og som altid så har mor ret: En varm skål hønsesuppe kan virkelig få dig til at føle dig bedre, når du har snue og snottet. Hønsesuppe har en antiinflammatorisk effekt på de øvre luftveje, der kan forkorte længden på din sygdom.

 

Supersøvn: Kirsebærjuice

For lidt søvn er en af de største grunde til alderdom accelereres. Faktisk erklærede Center for Disease Control i 2011, at utilstrækkelig søvn er en “folkesundhedsepidemi”, der har været forbundet med kroniske sygdomme som diabetes, fedme og depression. Så hvis du kæmper mod lukøje, skal du drikke kirsebærsaft, som er fyldt med melatonin, der har vist sig gavnligt, når det kommer til at forbedre søvnkvaliteten og varigheden.

 

Mavesårs-udrydderen: Løg

Lad dig ikke bremse af maveproblemer! Denne grøntsag kan stoppe væksten af bakterien H. pylori, som har været forbundet med sår, mavebetændelse og mavesår. Ifølge University of Maryland Medical Center kan andre flavonoid-rige fødevarer som hvidløg og te også bremse H. pylori og holde din mave i ro og orden. Men hey husk lige, at alt hvad der er dybstegt, som løgringe, desværre ikke tæller!

 

Muskelforstærker: Spinat

Spild ikke din hårdt tjente muskulatur – hold dine guns stærke med spinat. Denne grøntsag er en superfood af mange grunde, og den indeholder også den største mængde magnesium pr. portion (163 mkg per kop). Magnesium hjælper med at opretholde normal muskel- og nervefunktion, og det har også vist sig også at hjælpe med at regulere blodsukker og blodtryk. Hvis du lider af fordøjelsesproblemer som Crohns sygdom eller hyppig opkastning eller diarré, kan du måske ikke absorbere nok af dette næringsstof. Spinat er en perfekt base til din salat, men denne bladgrøntsag leverer faktisk mest magnesium, når den er på dåse eller kogt.

 

Iron Man: Hvide bønner

Føler du. at du kører på tom tank? Prøv at oppe dit jernindtag. Jern er et afgørende mineral, der binder ilten i dine røde blodlegemer, men vi får ikke nok af det, hvilket kan føre til nedsat kognitiv funktion, træthed og manglende evne til at regulere temperaturerne i kroppen. Lever indeholder mest jern pr. portion, men hvis du hellere vil være fri for at spise organer, skal du vælge hvide bønner. Hvide bønner er også rige på kobber, folsyre og kalium.

 

Frie radikale fighter: Guava

Vi tænker automatiks på appelsinjuice som go-to for C-vitaminer, men det viser sig, at denne tropiske frugt trumfer appelsiner i stor stil. En kop guava leverer fire gange, hvad du har brug for af dit daglige indtag af C-vitaminer. Vi har brug for dette vitamin til at beskytte os mod skade fra frie radikaler. De fører nemlig til aldring, hjertesygdomme og kræft. Plus, det bidrager til dannelse af kollagen, som gavner huden, sener, knogler og tænder.

 

Blodkammerat: Kål

Denne grønne bladgrøntsag er en fremragende kilde for K-vitamin, som hjælper blodet med at koagulere og forhindrer indre blødninger. Det kan også hjælpe med at holde dine knogler stærke, i takt med du bliver ælde. Et højt indtag af korsblomstrede grøntsager, som f.eks. grønkål, har også været relateret til reduceret risiko for prostatakræft. For at maksimere dine fordele bør du spise kogt kål i stedet for helt rå.

 

Dårlig ånde-dræber: Salat

Desværre bliver halitose (dårlig ånde) værre, jo ældre vi bliver. Men halspastiller er ikke den eneste kur. Salat (som Iceberg), der ofte anses for at være den mindst næringsrige grøntsag, kan være et af de nemmeste og mest effektive værktøjer, du har lige ved hånden for at bekæmpe drage-ånde. Det kan være så let som bare at spise en salat til frokost. (Men huske lige at gnaske på et salatblad altså ikke en erstatning for tandbørsten og tandtråde). Og stol på os – du vil meget gerne opretholde en sund hygiejne i munden. En nylig tyrkisk undersøgelse viste, at fyre med tandkødssygdomme er tre gange mere tilbøjelige til at lide af impotens.

 

LÆS OGSÅ:

Sexstillinger | 6 sex-positioner, der også fungerer som en god workout

Eksamenstid | Disse 7 madvarer forbedrer dit fokus

Hydrerende madvarer | 10 madvarer, der holder dig hydreret henover sommeren

 

 

 

 

 

 

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *