Keto

Helse | Hvad er Keto Crotch?

Inden for de sidste par uger er der dukket et nyt begreb op på flere fitness- og helsesider, og svarene på de mange spørgsmål er sparsomme. Det drejer sig om fænomenet “keto crotch”, som er en ildelugtende udladning fra skeden, der eftersigende er en mindre behagelig sideeffekt ved en ketogen diæt.

 

Hvad er keto-crotch?

Begrebet kan spores tilbage til en Reddit-tråd fra sidste år, der omhandler den ketogene kost, som fik flere kvinder til at dele deres historier om, hvordan de havde fået ildelugtende skeder, og mistænkte at deres kost havde noget med sagen at gøre. Nogle af kvinderne fik diagnosen bacterial vaginosis, som er en almindelig infektion i skeden, der er forårsaget af bakterier. Andre påstod bare, at de havde udladning og lugt, men ikke kendte årsagen. Er der noget bag begrebet “keto crotch”, eller er det bare endnu en internet-forårsaget panik? Det er svært at sige.

 

Det siger forskningen

Der er begrænset forskning, når det kommer til, hvordan din kost påvirker helbredet i skeden, siger Caroline Mitchell, som ifølge mediet Refiney29 er afdelingsleder med speciale i skeden hos Massachusetts General Hospital. Hun siger, der er absolut ingen research, der forbinder en ketogen diæt med at skulle have bivirkninger  for skedens helbred. Det er korrekt, at der er et link mellem tarmen og skeden, men det er ikke en “direkte, lige linie”, forklarer hun. Med andre ord, så vil specifikke madvarer ikke drastisk ændre din skedes helbred. Uanset hvad Kim Kardashian forsøger at bilde os ind, at ananasjuice kan gøre.

Når det er sagt, så er der research der påviser, at hvis du følger en kost, der er høj på fedt, så er der en øget risiko for bacterial vaginosis (BV). En ketogen kost består af at man spiser meget fedt, en moderat mængde proteiner og en lille mængde kulhydrater. Faktisk så skal procentdelen af fedt i en rigtig ketogen kost være  55-60% af alle de makronæringsstoffer, du indtager. Så selvom det ikke er langt ude at tro, at en konsistent høj fedt ketogen kost teoretisk kan påvirke din risiko for problemer i skeden, er der også andre væsentlige faktorer, der spiller ind, når det kommer til at få BV (såsom antallet af sexpartnere og kondombrug).

Er det det værd?

Infektioner i skeden er bestemt ikke verdens undergang. Men de er heller ikke noget, du ligefrem gerne vil have. Og de kan være svære at komme af med. Hvis du følger en ketogen kost, og du opdager, at du hyppigere har problemer med skeden end normalt, så er det værd at besøge læge eller gynækolog. De kan hjælpe dig  med til at finde ud af, om det er din kost eller andre faktorer, der bidrager til dine problemer.

Selvfølgelig er der forskellige grunde til, hvorfor folk er tiltrukket af en ketogen kost, men det er værd at gentage, at det ikke nødvendigvis passer til alle.

Kosten er så restriktiv, at den bør overvåges af en læge. Udover “keto crotch” så er der andre ubehagelige bivirkninger, såsom “keto flu”. Og selvom folk siger, at det er effektivt for vægttab, så er det en kost, der prædiker, at bestemte vigtige makronæringsstoffer er forbudte, hvilket kan skade dig i det længere løb.

Så hvis du ikke følger en ketogen kost af helbredsmæssige årsager og bare gerne vil prøve den såkaldte “effektive slankemetode”, så bør du spørge dig selv, om det er en infektion i skeden værd? Oveni de andre helseproblemer, det kan medføre. Ud fra hvad vi ved om denne specifikke kost, så virker det til, at “keto crotch” blot er endnu en grund til, at du bør holde dig langt væk!

 

LÆS OGSÅ: 

Kost | 12 snacks der giver dig god energi, når du er helt udkørt!

Sundhed og Ernæring | Hvornår du spiser kan være lige så vigtigt som hvad du spiser

Kvinder | De 7 største helsemyter for kvinder

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *