BCAA

BCAA | Din ekspertguide til BCAA

BCAA står for Branched Chain Amino Acids og er noget af det bedste og mest effektive tilskud i ethvert sports-kostprogram, da det hjælper kroppen til at opbygge muskelvæv.

Branched Chain Amino Acids udgør 35% af din muskelmasse og kræves for at molekylær vækst – og udvikling kan finde sted. Otte af dem er essentielle og kan ikke fremstilles i kroppen, resten er ikke-essentielle og kan, med den rette kost, fremstilles i kroppen. Udover at bygge celler og reparere væv, fremstiller de antistoffer, er en del af enzym – og hormonalsystemet og producerer RNA og DNA, som bæres rundt i kroppen.

Proteiner består af aminosyrer. Proteinpulver er blot tilsat fyldstof, sødestoffer, farve og ekstra kulhydrater. Kroppen har brug for over 20 slags aminosyrer for at bygge muskler, røde blodceller og hundredevis af andre molekyler, som holder os i gang. Kroppen kan producere de fleste på nær 8-10 slags, som derfor må optages gennem kost eller tilskud. Et komplet optag af aminosyrer er nødvendigt for at kroppen kan præstere sit bedste under træning.

BCAA’s funktion

BCAA agerer som nitrogenbærere, hvilket hjælper musklerne til at samle andre aminosyrer, som er nødvendige for musklerne dvs. de kombinerer aminosyrer, så de danner muskelvæv. Herved stimulerer BCAA produktionen af insulin – den primære funktion som gør, at blodsukkeret optages af muskelcellerne og bliver brugt som kilde til energi. Denne produktion af insulin fremmer musklernes optagelse af aminosyrer.

Hvordan fungerer BCAA?

Under intens vægttræning, opnår kroppen en katabolsk/nedbrydende tilstand, hvilket gør, at kroppens lager af glycogen hurtigt udtømmes, og leveren må i stedet samle glukose ved at forvandle det fra L-Alanine. Alanine udgør over halvdelen af de aminosyrer, som frigives fra musklerne under træning.

Når BCAA frigives, er det oftest et signal til kroppen om at stoppe proteinsyntesen i musklerne – især under stres. Ved at forsynes kroppen med disse, kan det i høj grad påvirke dette signal og tillade, at proteinsyntesen fortsætter.

Vigtige co-faktorer ved BCAA tilskud

Bodybuildere har det med at overse det vigtige i at kombinere og inkludere co-faktorer, når de tager tilskud. Hermed får du en liste over, hvilke tilskud der er vigtige, når det kommer til BCAA supplements effektivitet.

Chromium

Den bedste form er chromium picolinate, hvis funktion er at øge insulinens effektivitet. Insulin er sammensat af 91 slags aminosyrer, der fremstilles i bugspytskirtlens betaceller. Insulin er en essentiel faktor i forhold til muskelopbygning. Chromium sætter gang i proteinsyntesen og skaber intercellular optagelse af frie aminosyrer. Det nedsætter hastigheden af hvilket protein nedbrydes i cellerne.

Zinc/B-6 vitamin

Zinc er regulator for insulin. Dette elements naturlige co-faktor er B-6 vitamin, som er et vigtigt mellemled i forbrændingen af aminosyrer; atleter med et højt niveau af aminosyrer i deres kost, har brug for yderligere aminosyrer fra kroppen. Fragten af aminosyrer til cellerne afhænger i høj grad af en tilstrækkelig mængde B-6 vitamin.

B-12 vitamin

Endnu et vigtigt vandopløseligt næringsstof, som er essentielt for forbrændingen af protein og aminosyrernes syntese.

Blotin

Dette er vigtigt for proteinsyntesen og dannelsen af glycogen.

Hvem har brug for BCAA?

Hvis du sørger for at få masser af animalsk protein, er der stor chance for, at du ikke har brug for ekstra BCAA, da de animalske proteiner, såsom kød, æg, fisk, fjerkræ og mejeriprodukter, er spækket med essentielle aminosyrer. Her er de dog pakket ind i proteinstrukturer, som først skal spaltes til aminosyrer nede i mavesækken, og de optages derfor langsommere og skaber en mindre stigning i kroppens udskillelse af væksthormoner. Hvis du træner med det formål at bygge massiv muskelvækst, kan du dog overveje et tilskud af BCAA – ikke mindst på grund af det mentale boost, det giver under træning.

Tjek Fitnessnords udvalg af BCAA

Referencer: 

  1. Expert Fitness “Amino Acids” 2003.
  2. Elite Image Nutrition “What Are Branch Chain Amino Acids?” 2003.
  3. Gastmann “Overtraining and the BCAA hypothesis. Medicine and Science in Sports and Exercise” 30, 1173-8 (1998).
  4. Protein Customizer “BCAA’S” 2003.

LÆS OGSÅ:

Biotin | Din ekspertguide til biotin

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *