Sødekartofler

Sandheden om Sødekartofler & Vægttab

Mennesker har spist sødekartofler i tusindvis af år, og det er der god grund til. Sødekartofler er pakket med vitaminer – primært A Vitamin, som understøtter organerne, mineraler og kraftfulde plante compounds kaldet phytonutrients.

I dag er sødekartofler stadig en favorit blandt atleter, som bruger det som et naturligt brandstof, sødestof eller som en solid kilde til kulhydrater.

Men eftersom at ikke alle grøntsager er ens – og sødekartofler er pakket med kulhydrater, hvorimod andre grøntsager såsom agurker består af over 90% vand – hvis du gerne vil tabe dig, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvorvidt sødekartofler gør noget godt eller dårligt for dit vægttab. 

Hvis du, ligesom så mange andre, er tosset med dem, så læs med her for at blive klogere på, hvor på skalaen de står, og hvordan du forsikrer dig, at de ikke saboterer dit vægttab. 

Først, tænk anderledes på sødekartofler 

Ja, det er rigtigt nok, at de i princippet er en grøntsag, men det er ikke altid den bedste måde at vurdere dem. Det kan være en ide at tænke på dem som stivelsesholdige kulhydrater – ligeså vel som med fuldkorn. I sidste ende, sødekartofler er en solid kulhydrat med næsten 24 g i en medium kartoffel. 

Mindsettet er vigtigt fordi: hvis du tænker på sødekartofler som en kulhydrat, er du mindre tilbøjelig til at overdo it. For generel sundhed bør man gå efter 1-2 håndfulde kvalitetskulhydrater per måltid. Søde kartofler, almindelige kartofler, bønner og linser, fuldkorn og frugt er alle gode kilder kulhydrater. 

Sødekartofler er pakket med fibre

Dette er især sandt, hvis du undgår at skrælle dem. Med skrald indeholder en sødekartoffel 3-4 g fibre, og mænd under 50 bør gå efter et indtag på 38 g om dagen.

Så hvad er al den hype omkring fibre? Kostfibre er en kulhydrat, som kan reducere niveauet af sulthormoner, øge produktionen af ​​hormoner såsom cholecystokinin, der får dig til at føle dig mæt, hjælpe med at bremse fordøjelsen, forbedre blodsukkerkontrollen og kræve mere tygning og langsommere spisning, som i sig selv kan spille en rolle i forhold til mæthedsfornemmelsen.
Derudover indeholder sødekartofler en form for fiber, som kaldes resistent stivelse, som ifølge nogle undersøgelser kan hjælpe med at reducere overvægt. 

Sødekartofler

 

Andre måder sødekartofler kan hjælpe i forbindelse med vægttab

Udover at være pakket med sundhedsmæssige fordele takket være de vitaminer og mineraler de indeholder, er sødekartofler ikke fyldte med kalorier – en på medium størrelse indeholder kun cirka 103 kalorier.
Derudover har de et højt indhold af vand (hvilket kan hjælpe med at undertrykke appetitten) og – siden det er en ikke forarbejdet madvare – har de tendens til at være mere mættende end forarbejdet mad.  

Konklusion

Hvis du spiser en hvilken som helst fødevarer i overdreven grad, kan det bidrage til overvægt, men taget i betragtning hvad der findes af mad, er sødekartofler en utrolig sund mulighed, som du sagtens kan nyde i moderat indtag. 
Dog vil vi anbefale at spise dem kogte eller bagte. Som med så mange andre madvarer er de mindre sunde, når du steger dem (selvom det er utroligt lækkert). Undgå også masser af smør, bacon og store mængder af creme fraiche – ellers er der større chance for at tage på i vægt! 

Så ja, sødekartofler er fiberpakkede med lavt kalorieindhold, og fantastiske som tilbehør når du forsøger at tabe dig, så længe du ikke overdriver mængden eller steger dem.

Tjek hvilke produkter vi har, som også kan være med til at understøtte dit vægttab.

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *