plantebaseret

4 Grunde til at Spise Mindre Kød og Mere Plantebaseret

Veganere, vegetarer, flexitarer – nye termer dukker op hvert år. Og med flere og flere plantebaserede produkter er det nu nemmere end nogensinde at skifte kød ud med frugter, grøntsager, korn, bønner, nødder og kerner. 

I Danmark indtages der gennemsnitligt 48 kg kød årligt per person ifølge DTU Fødevareinstituttet. Danskernes kødforbrug er blandt de højeste i verden, højere end EU-gennemsnittet og højest i Norden, og vi udleder cirka tre ton CO2 årligt per indbygger fra vores fødevarer og drikkevarer.

Her er 4 grunde til at skrue blot en anelse ned for kødforbruget:

 1. Folk der spiser mere plantebaseret har sundere hjerter
  En stor del research viser, at plantebaseret kost er forbundet med bedre hjertesundhed. Folk som spiser mere plantebaseret og færre kødprodukter har en mindre risiko for at have hjerteproblemer.

  At spise planteprotein er forbundet med en lavere risiko for dødelighed af alle årsager og hjertesygdomme-  og udskiftning af fødevarer med højt animalsk protein med planteproteinkilder kan være forbundet med lang levetid ifølge en undersøgelse fra 2020.
  Tricket er dog, at kvaliteten af de plantebaserede fødevarer du spiser, også betyder noget. 
  Sund plantebaseret diæt bestående af
  fuldkorn, nødder, frugt og grøntsager har en signifikant lavere risiko for hjertesygdomme, mens plantebaserede spisere med et højere indtag af sukkerholdige drikkevarer, raffinerede korn og andre stærkt forarbejdede fødevarer, blev observeret at have en højere risiko for hjertesygdomme ifølge undersøgelser fra 2017
  Og en kohorteundersøgelse af næsten 30.000 personer viste, at blot to serveringer om ugen af
  rødt kød, forarbejdet kød eller fjerkræ (ja, også kylling og kalkun!) var forbundet med en 3- til 7-procent højere risiko for at få hjertesygdomme.
  Så det vigtige er at erstatte kød med
  minimalt forarbejdede plantebaserede fødevarer frem for raffinerede produkter.

 2.  Det kan hjælpe dig med vægttab

  Der er en stor del forskning, der forbinder vegetarisk og vegansk kost med et lavere BMI og mindre talje. Men den gode nyhed for kødspiserne er, at du ikke nødvendigvis er nødt til at opgive det hele for at høste fordelene.

  I en undersøgelse af mere end 9.000 mennesker blev de, der fulgte en primær plantebaseret kost – som i, spiste flere planter og mindre (men i mange tilfælde stadig noget) kød- observeret at have lavere BMI’er, fedtprocent og mindre talje, ifølge undersøgelser fra 2019

  Selvom undersøgelsen ikke beviste, at det at blive veganer eller vegetar kan garantere vægttab, fremhævede det en lovende forbindelse mellem kosten og tab af et par kilo.plantebaseret

 3. Plantebaseret kost er forbundet med lavere risiko for kræft 
  En plantebaseret kost kan være med til at beskytte dig mod kræft. Der ses i høj grad en lavere risiko for mave – tarmkræft blandt vegetarer, viser en undersøgelse fra 2013.

  Derudover har en kæmpe rapport fra World Cancer Research Fund vist, at en plantebaseret diæt kan nedsætte risikoen for kræft, og at rødt kød og forarbejdet kød kan øge risikoen for kræft.

  American Institute of Cancer Research anbefaler, at for at nedsætte risikoen for kræft bør man så vidt muligt indtage en plantebaseret diæt med fokus på grøntsager, frugter, kornprodukter, bønner, nødder og korn og kun indtage få mængder af animalske produkter. Derved sikrer du dig kræftbeskyttende næringsstoffer såsom fiber, vitaminer, mineraler og fytokemikalier. 

 4. Det er bedre for dyrene og for planetenplantebaseret

   

  Opdræt af dyr til kød belaster mange af vores naturressourcer. Så en bevidst og kollektiv indsats for at spise bare en lille smule mindre kan gå langt, når det kommer til at tage sig af Moder Jord.

  Mængden af ​​vand, det kræver for at dyrke maden til bare at fodre dyrene, er opsigtsvækkende. Kød- og mejeriindustrien er ansvarlig for 27% af det samlede vandaftryk globalt ifølge John Hopkins University.
  For at sætte det i perspektiv, det kræver
  over 4500 liter vand at producere en 220 g bøf, men kun 300 liter vand at producere 30 g mandler, ifølge Water Education Foundation.

  Men derudover er der land og luft. Hele kødproduktionsprocessen fra start til slut, blot i USA, er ansvarlig for næsten 10% af de samlede drivhusgasser, der bidrager til klimaændringer.

  Store emissionskilder omfatter bøvser fra kvæg, husdyrgødning og gødning, der bruges til dyrkning af foderafgrøder. Oven i det kan affald fra dyr komme ind og forurene vandveje og skabe døde zoner, hvor vandet er så forurenet, at det ikke kan opretholde liv.

  Mange mennesker vedtager en plantebaseret diæt for at tilskynde til etisk behandling af dyr. Ved at spise mindre kød sætter du mindre efterspørgsel på produktet.

  Og fordi det er så populært at spise plantebaseret, vegetarisk eller vegansk i disse dage, er der så mange gode alternative produkter på markedet, der både er nærende og lækre.

  Tip: Hvis din kost indeholder meget kød, kan det være en god ide gradvist at bytte animalsk-baserede produkter til plantebaserede produkter. Prøv at være kødfri en dag om ugen til at starte med, derefter kan du måske gå over til at være kødfri 2-3 dage om ugen. 

  Husk at vi hos Fitnessnord har fået en vegansk kategori, som vi løbende udvider med lækre veganske produkter.

   

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *