mavefedt

Spis sundt | 6 billige madvarer, der bekæmper mavefedt

Vi har sagt det før, og vi siger det igen. En lækker og sund krop starter i køkkenet. Men mange tror, at det automatisk koster en bundegård, hvis man gerne vil spise sundt, og det behøver det altså ikke. Vi har samlet 6 retter, der både er billige og lette at lave, samtidig med at de nedbryder dit mavefedt.

 

1. Brune ris

Hvad der er i: Fuldkorn

Sådan bekæmper det mavefedt:

En undersøgelse viser, at folk der spiser tre eller flere portioner af fuldkorn om dagen har 10% mindre mavefedt, end dem, hvis diæt ikke indeholder nær så mange fuldkorn. Ulempen er dog den, at der ikke var nogle forskel, hvis de selvsamme personer også spiser fire eller mere portioner af raffinerede korn om dagen. (Raffinerede korn er alt, der er lavet med mel eller hvide ris). Så for at dette billige trick skal tælle, skal du altså ikke skylle dine brune ris ned med tre stykker toastbrød.

Flere tips til din kost: Se efter produkter, hvor der står ”100% fuldkorn” på pakken. Står der ”multikorn” eller lignende, så er der altså også raffinerede korn i pakken.

 

2. Grøntbladede grøntsager

Hvad der er i: Calcium

Sådan bekæmper det mavefedt:

En gruppe forskere fulgte kosten og mavefedtet på mere end 100 kvinder i overgangsalderen i en periode på over et år. Årene før overgangsalderen er notorisk kendte for at forårsage vægtforøgelse. Undersøgelsen viste, at for 100 mg calcium, kvinderne spiste om dagen, desto mindre mavefedt fik de, end kvinder, der ikke spiste ligeså meget calcium.

Det vides ikke præcis, hvorfor calcium har en direkte forbindelse til mavefedt. Forskerne har dog to teorier. For det første findes der noget research, der viser, at calcium hjælper kroppen med at bruge østrogen mere effektivt. Østrogen er nemlig forbundet til mindre fedt i maveområdet. For det andet kan en kost med høj calcium være med til at sænke produktionen af cortisol, som er et stress-hormon, der er forbundet med mavefedt. Det anbefales, at man spiser mellem 1000 mg og 2500 mg calcium om dagen.

Flere tips til din kost: Spis sundt med calcium med de åbenlyse kilder: mælk og yoghurt. Madvarer som tofu, kål og sardiner har også et højt indhold af calcium.

 

3. Laks

Hvad der er i: Polyumættede fedtsyrer

Sådan bekæmper det mavefedt:

I modsætning til mættede fedtsyrer, så smider polyumættede fedtsyrer ikke ekstra kilo på maven. En undersøgelse der blev foretaget, bad to grupper af mennesker om at hver spise 750 ekstra kalorier om dagen. Den ene gruppe skulle spise polyumættede fedtsyrer og den anden mættede fedtsyrer. Begge grupper tog på i vægt, men de mættede fedtsyrer påvirkede mængden af mavefedt mere, hvorimod de de ekstra kilo fra polyumættede fedtsyrer også påvirkede muskelmassen positivt. (Husk desuden, at jo mere muskelmasse du har, jo flere kalorier forbrænder du ved hvile. Endnu en god måde at bekæmpe mavefedt på!). De mættede fedtsyrer fortæller din krop, at du skal ophobe fedtdepoter på maven. De polyumættede fedtsyrer fortæller derimod din krop, at disse depoter skal forbrændes.

Flere tips til din kost: Andre fede fisk som ørred, makrel og sild har samme effekt (dog mindre) som laks.

 

4. Rapsolie

Hvad der er i: Monoumættede fedtsyrer

Sådan bekæmper det mavefedt:

Hvis du tilføjer rapsolie til din kost, så kan du tabe 1 kg mavefedt på otte uger. Det viser en undersøgelse foretaget af magasinet Obesity i 2017. Forsøgspersonen drak to smoothies om dagen, der hver havde et rapsolie-supplement. Olien dækkede hele 18% af det daglige kalorieindtag. Da undersøgelsen var ovre, havde forsøgspersonen også sænket blodtryk og triglycerid-niveau. Så det er altså en skrøne, at det kun er olivenolie, der er sund. Sålænge du holder dig væk fra solsikkeolie, der indeholder mange mættede fedtsyrer, så kan du bruge stort set alle andre olier frit.

Flere tips til din kost: Andre olier såsom olivenolie, peanutolie, sesamolie og tidselolie indeholder også monoumættede fedtsyrer.

 

5. Peberfrugter

Hvad der er i: En bred vifte af næringsstoffer, takket være de mange farver, de fås i.

Sådan bekæmper de mavefedt:

Overvægtige unge, hvis diæter indeholder næringsrige grøntsager (dem som er mørkegrønne, orange eller gule i farven), havde 17% mindre mavefedt end de unge, der ikke spiste denne type grøntsager. Det viser en amerikansk undersøgelse i Journal of the Academy og Nutrition and Dietics. Det vides ikke helt, hvorfor grøntsager med netop denne farve bidrager til mindre mavefedt. Disse grøntsager er også høje i fiberindhold, som dog også kan være en af grundene til det.

Flere tips til din kost: Enhver grøntsag med grønne, orange eller gullige farver burde være en del af din daglige kost. Det kan være grøntsager som rosenkål, gulerødder og squash.

 

6. Linser

Hvad der er i: Kostfibre

Sådan bekæmper det mavefedt:

Kostfibre er en slags kulhydrater, som din krop ikke når at fordøje. De er med til at sikre, at du har en sund bakterieflora i din krop, og samtidig er de med til at nedsætte optagelsen af føde i dine tarme. Kostfibre er også med til at nedsætte, den tid det tager, fra indtagelse af mad til afføring. Derfor sænker det også din appetit. Kostfibre bekæmper altså mavefedt ved at stille din sult meget længere end en diæt, der ikke indeholder kostfibre.

Flere tips til din kost: Udover bælgfrugter, så har frugt, grøntsager, frø og fuldkorn generelt også mange kostfibre.

 

Denne artikel blev originalt bragt på Memebrity

 

LÆS OGSÅ:

Sund morgenmad | Start dagen med disse lette og sunde retter

Fedtforbrænding | Sådan sætter du din fedtforbrænding i vejret

Fedtprocent | Derfor skal du kende din fedtprocent

 

 

 

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *