Nyheder | 80% af fedt forlader kroppen gennem lungerne

Har du svært ved at holde fingrene fra marcipankonfekten omkring juletid, så kan du ånde lettet på. Forskere har nemlig opdaget, at du kan komme af med de ekstra kilo blot ved at trække vejret.

Mere end 80% af kroppens fedt forlader nemlig kroppen gennem udånding, hvilket gør lunerne til det primære organ, som vi taber vægt igennem.

Mennesker har en type af fedt i blodet kaldet triglycerid, som består af tre forskellige typer at atomer – kulstof, brint og ilt.

At tabe uønsket fedt kræver, at vi åbner atomerne i triglyceridmolekyler gennem en proces, der er kendt som oxidation.

Ved at følge et hvert atoms rute ud af kroppen har et hold forskere ved University of New South Wales i Australien opdaget, at når 10 kg fedt oxideres, så forlader 8,4 kg kroppen gennem lungerne som kuldioxid (CO2). De resterende 1,6 kg bliver til vand (H2O).

Analysen viser, at den indåndede ilt, der kræves for at denne metaboliske proces kan finde sted, vejer næsten tre gange så meget end fedtet, som er “tabt”.

For at fuldstændigt oxidere 10 kg menneskeligt fedt, skal 29 kg oxygen indåndes, hvilket i alt giver 28 kg kuldioxid og 11 kg vand.

Ikke nyt gennembrud

Forfatterne fag forskningen, Ruben Meerman og Andrew Brown sagde:

“Intet ved denne biokemi er ny, men af ukendte årsager ser det ud til, at ingen har tænkt på at udføre disse beregninger før. Mængderne giver perfekt mening, men vi blev overrasket over de tal, der dukkede op. Disse resultater viser, at lungerne er det primære udskillelsesorgan, når det kommer til vægttab”

Det vand der dannes, udskilles i urinen, fæces, sved, åndedræt, tårer eller andre kropsvæsker og genopfyldes let. Det udåndede kulstof kan kun erstattes ved at spise eller drikke ting som mælk, frugtsaft eller sukkerholdige drikkevarer.

I hviletilstand udånder en person, der vejer 70 kg omkring 200 ml CO2 ved at tage 12 åndedrag i minuttet, hævder de. Så ved at trække vejret 17.280 gange om dagen vil de tabe mindst 200 g kulstof, med omkring en tredjedel af det vægttab foretaget i løbet af døgnets otte timers søvn.

Det kræver arbejde

Men for at holde vægten væk kræver det at lægge mindre tilbage gennem at spise, end der udåndes ved at trække vejret. Det kan være vanskeligt, når det kommer til den anden portion flæskesteg til julemiddagen.

Hvis du går en tur på en time, vil det hjælpe med at tabe yderligere 40 g kulstof fra kroppen, fortæller forskerne og derved hæver det samlede tab med omkring 20 procent til 240 g.

Men det arbejde bliver let udslettet af en enkelt 100 g muffin, som svarer sig til omkring 20 procent af en gennemsnitlig persons samlede daglige energibehov.

Professor Brown og Hr. Meerman sagde: ‘Fysisk aktivitet som en vægttabsstrategi er derfor let ødelagt af blot relativt små mængder (overskydende) mad.

”Vores beregninger viser, at lungerne er det primære udskillelsesorgan til fedt.

At tabe sig kræver at åbne op for kulstof, der opbevares i fedtceller, og dermed forstærke det ofte hørte du skal “spise mindre, bevæge mere”.

 Forskningen blev offentliggjort i juleudgaven 2014 af British Medical Journal.

LÆS OGSÅ:

Kost | Pizza er bedre morgenmad end cornflakes

Nyheder | Chokolade og rødvin kan hjælpe med at bremse kroppens aldring

Nyheder | Folk, der drikker sort kaffe er højst sandsynligt psykopater

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *