Fitnessnord har fået æren af at tale med Fie Sølverblad – en 20 årig bodybuilder, som har vundet 2. plads i New Comers 2017 og 4. plads i DM 2017 Junior Bodyfitness Open Class. Interessen for fitness startede for cirka fire år siden, da Fie blot havde i sinde at tabe overflødige kilo, men interessen har sidenhen udviklet sig til en kæmpe passion for bodybuilding, og, med sine over 9000 følgere på Instagram, er Fie også en stor inspiration for andre.
Hvordan startede din interesse for Fitness og bodybuilding?
Det startede tilbage i 2014, hvor jeg opstartede et ganske almindeligt vægttab – ikke at jeg var enorm overvægtig og anderledes end så mange andre. Men jeg havde et brændende ønske om at tabe nogle overflødige kilo og få en krop, som jeg følte mig glad ved.
Jeg påbegyndte en fornuftig cyklus – samt tilgang med 2-4 ugentlige træninger og kostomlægning. Jeg tabte mig overraskende let, og det tog fart. Inden jeg så mig om, lå jeg indlagt med anoreksi, som jeg døjede med en 12-16 måneder.
Da jeg blev udskrevet, startede instagram med at hitte blandt den yngre generation, jeg åbnede min konto og delte ud om min anoreksi.
Igennem mediet blev jeg præsenteret for fitness på det ekstreme plan, og nogle i mit lokale center dyrkede det også. Hvorfra jeg fik ideen om at en eller anden dag, ville jeg være lige sådan.
Hvad mener du, det kræver for at opnå en fysik, som de fleste kun kan drømme om?
At opnå en fysik de fleste drømmer om kræver et specielt stof i en. Kombinationen af lyst og dedikation. Hvem som helst kan tage ned og træne, men de færreste kan overholde at passe en stram kostplan. Det er jagten på det evige, uanset hvordan man ender med at se ud, hvor god form man er, hvor mange der beundrer der hvor man er eller ville dø for at have ens fysik. Så stilles man aldrig tilfreds. Da jeg var i mit livs form, stod på scenen og min fedt procent var banket i bund, følte jeg ikke, jeg var anderledes, end da jeg startede som hende den tykke. Lige så stor pligt det er i forhold til at tilpasse kost, træning, søvn, kosttilskud og diverse, lige så stor en pligt er det at værne om det psykiske aspekt i sådan en livsstil. Ens ego vokser i lynets fart, og det er svært at få plads til meget andet end jagten. Derfor mener jeg også, at det, som det kræver at komme dertil, hvor man vil her i livet, om det er med ens træning eller ens fysik, så er det vigtigt at finde en balance.
Hvad driver dig og motiverer dig?
Jeg har altid søgt stor inspiration i mennesker, der er sig selv, og som tør skille sig ud og være sine egne. Da jeg startede var mit store idol Larissa Reis – jeg elskede den tilgang, hun havde. Mange har altid de helt store stjerner som forbilleder – dem som vinder shows efter shows eller er på forsiderne af træningsblade.
Jeg søgte klart inspiration i hendes personlighed, dét at hun kan leve af at promoverer for virksomheder, udelukkende grundet den hun er. Det er nok også en smule kliche at sige sig selv – men hvis jeg ikke er min egen motivation / inspiration, tror jeg ikke på, at jeg kan motivere og inspirerer andre mennesker. Min rejse, historie og mit liv er mit drive. At uanset hvad jeg begiver mig til, hvad der end sker, hvor dårlig en periode det er – så skal ALTING nok gå.
Før i tiden brugte jeg oceaner af tid på at se negativt på alt, opgive når der kom bump på vejen, sidde og tude hvis nogen svinede mig til eller farede op i en spids for at forsvare mig selv. Nu har jeg fundet en ro, vender det meste om til gode ting, ser det gode i mennesker indtil det modsatte er vist, rejser mig selv på de sværeste dage og lader folk syntes hvad end de vil om mig.
Hvordan ser en typisk træningsplan ud for dig?
Jeg træner på nuværende tidspunkt 6 dage om ugen. Tid afhænger meget af, hvad jeg skal træne, men jeg bruger ofte en del tid i centeret. Min træning er opdelt i cyklusser, hvorledes jeg skiftevis uge for uge roterer rundt i antal gentagelser og sæt. På den måde arbejder jeg både på de røde og hvide blod-legemer (volume, styrke mm.) Min træning er opsat efter mine weakpoints – forstået på den måde, at jeg træner mine ”svagheder” oftere end de andre ting. En typisk uge for mig hedder:
Dag 1) Forlår, baglår, glutes + mave
Dag 2) Ryg
Dag 3) Skulder, bryst + triceps
Dag 4) Forlår, baglår, glutes
Dag 5) Ryg + mave
Dag 6) Skulder, biceps, glutes + læg
Jeg afslutter typisk min træning med 10 minutters konditions træning, for at holde gang i min mave og øge min sult en smule, da jeg her efter min konkurrence har haft lidt svært ved at få gang i maven optimalt + den mængde mad jeg indtager gør, at jeg må arbejde lidt for at blive sulten.
Som nævnt træner jeg efter mine svagheder, som klart er mine baglår og balder. Men ellers er det sådan all-round, der skal bygges. Jeg stiller jo op til konkurrence, hvor man i min klasse ser efter skuldre, bred ryg, smal talje, ben og balder. Så ens træning opvejer tit dette.
Hvad spiser du typisk på en dag, og hvor mange kalorier får du?
Jeg er en ret sær snegl i forhold til min mad, jeg kan bedst lide, at tingene er simple og enkle. Så jeg spiser typisk det samme hver evig eneste dag, alle ugens dage. På nuværende tidspunkt får jeg godt og vel en 3000-3500 kalorier fordelt på én dag. Mine måltider er fordelt over 7 gange, fra jeg står op og så cirka hver 2,5-3 time indtil jeg går i seng.
Min morgenmad består af havregryn, proteinpulver, æggehvider og dertil nogle valgfrie nødder. Jeg starter altid, som det første når jeg står op, med at drikke en halv citron presset i en smule vand. Jeg tror på, at de vitaminer der er i hjælper mig med at holde min krop ”ren”, udrense den og forebygge eventuel sygdom.
Mine 4 måltider herefter er super simple, det er ris, kylling og noget grønt. Jeg bruger ikke nogle former for krydderier, som sådan, udover at jeg drysser en smule salt hen over.
Så får jeg en shake efter min træning som består af proteinpulver, kreatin, druesukker og havregryn.
Inden jeg hopper i seng, holder jeg af at få noget let, så der spiser jeg noget skyr og nogle valgfrie nødder hertil.
Hvilke typer kosttilskud benytter du selv og hvilke kosttilskud vil du råde andre til at bruge i forbindelse med deres træning?
Jeg har aldrig været den helt vilde tilhænger af at have skabet fyldt op fra bund til top med en masse unødvendige kosttilskud. Jeg tror på, at resultaterne skabes gennem den rigtige kost og træning. Men selvfølgelig har jeg nogle ”must-haves”, jeg ALTID køber og benytter hver evig eneste dag.
Vitaminer er super vigtige hvis du spørger mig. Jeg sørger altid for at være godt dækket ind, og til min morgenmad får jeg således: fiskeolie og multivitamin + ekstra c-vitamin. Hertil drikker jeg altid et scoop BCAA fra Scivation (xtend). I min havregryn benytter jeg mig af ca. en 20g protein pulver – nok også lidt for smagen. Men min ynglings proteinpulver har altid været iso-100 fra Dymatize med smagen Fudge-brownie. Den er en sikker vinder! Under min træning bruger jeg igen et scoop BCAA fra Scivation (xtend) for at opretholde min aminobalance og de essentielle der ikke opnås gennem kosten. Efter min træning får jeg så en shake bestående af proteinpulver, druesukker, kreatin og havregryn. Druesukker bruges for at få nogle ekstrem hurtige kulhydrater (opfyldning af glykogen) og kreatin for at øge styrke samt masse. Til mit sidste måltid indtager jeg ZMA og fiskeolie.
Hvilke kosttilskud bruger du for henholdsvis at opbygge muskelmasse (Bulke) og for at forbrænde fedt (Cutte)?
Mine kosttilskud er primært de samme – op til konkurrence skærer jeg produkterne fra for at mindske mest muligt og for ikke at tilføre kroppen ekstra væske og andet. I starten af mit cut kan jeg godt finde på at købe mig en god fedt-forbrænder.
Hvordan ser din kost ud i juledagene? Følger du din kostplan eller spiser du også godt med julemad?
Til sidst, hvis du skal give 3 gode råd til folkene derude i jagten på at blive den bedste version af dem selv, hvad skulle det så være?
Mine 3 bedste råd må næsten være: Ydmyghed, tålmodighed og lyst!
Gennem min tid på sociale medier har jeg fået mange lussinger og verbale tæsk. Derfra mener jeg, det er vigtigt at være ydmyg og bevare begge ben plantet solidt i jorden. Det kan nemt blive svært at forholde sig roligt, når tingene begynder at rulle. Derfor mener jeg, det er super vigtigt altid at have sig selv med samt finde en indre ro og sin egen måde at gøre tingene på.
Med tålmodighed mener jeg, at man ikke skal lade tingene løbe løbsk med én, ting tager tid. Rom blev ikke bygget på én dag – derfor skal man sætte sig realistiske mål. Hvad end det er vægttab, vægtøgning eller konkurrenceplaner. Sæt nogle delmål for dig selv og så udlev dem.
Lyst har altid været en vigtig faktor for mig – det skal være lysten, som driver en til værket. Som personlig træner er jeg stødt på et hav af mennesker, som har haft forskellige mål for deres forløb hos mig. Mit vigtigste budskab til dem, jeg har haft har altid været, at det skal være lysten, der gør, de vil ændre deres livsstil. Hvis man elsker at spise kage så fortsæt med det. Hvis man elsker at træne, så gør man det. Hvis man ikke har lysten, vil det aldrig blive en succes. Blot et nederlag og en dårlig oplevelse – man skal føle sig klar til det og virkelig have den indre lyst.
Så ydmyghed, tålmodighed og lyst! Mine bedste råd at videregive. Der er også så mange andre, men disse er klart dem jeg vægter højst.
LÆS OGSÅ:
Okklusionstræning | hvad er det og hvordan virker det?