De af os, der har studeret fremmedsprog i skolen kender måske godt til det der med, at man gik i panik, når læreren stillede spørgsmål i klasselokalet. Men hvis man så mødte nogen i byen, som kun talte det sprog, så følte man let, at man kunne føre en dialog i sproget. Altså selvfølgelig efter, der var røget et par drinks indenbords.
Så hvorfor er det, at mennesker føler, det er så meget lettere at tale et fremmedsprog efter en øl eller to? (Det er vel ikke kun mig, vel?). En undersøgelse, der er blevet udgivet i Journal of Psychopharmology beviser, at det ikke er kun er noget vi opdigter. Det er sandt: Alkohol forbedrer dine sprogevner
Forskere fra University of Liverpool, Maastricht Universty og King’s College London samlede en flok af 50 personer med tysk som modersmål. De havde alle lært at tale hollandsk for nyligt på Maastricht Universitet. Deltagerne var derefter blevet givet en lav dosis alkohol eller en anden drikke, der ikke indeholdte alkohol. Derefter blev de bedt om at føre en samtale på hollandsk i et par minutter.
Samtalerne blev optagede og derefter bedømt at to indfødte hollændere. De vidste ikke på forhånd, hvem der havde en promille i blodet. De deltagere, der var en kende fulde fik bedre resultater, end deres sobre modparter. Utroligt nok, især når det kom til selve udtalen. Disse resultater bekræftede forskernes hypotese omkring, at alkohol forbedrer dine sprogevner.
“Det er vigtigt at pointere, at deltagerne i studiet kun indtog en lav dosis af alkohol. Med et højere niveau af alkoholindtagelse er det usandsynligt, at det vil have en positiv indflydelse på sprogudtalen,” sagde Dr. Fritz Renner fra Maastricht University.
Hvorfor er det alkohol forbedrer dine sprogevner?
Så hvorfor er det, at alkohol forbedrer dine sprogevner? Det virker måske som en modsigelse, siden alkohol begrænser vores kognitive egenskaber. Såsom at fokusere og huske facts. Men samtidig sænker det vores sociale angst og booster selvtilliden. Det i sig selv er en hjælp, når vi taler med andre personer.
Det var også forskernes primære mål at netop teste disse modsætninger. Selvom alkoholens evne til at hjælpe mod social angst nok er en bærende faktor, så kunne de ikke helt definitvt sige, det var det.
“Vi skal være forsigtige med implikationerne af disse resultater, indtil vi ved mere om, hvad der forårsager de observerede resultater,” fortalte Dr. Jessica Werthmann fra Maastricht University.
“Den angst-sænkende effekt, som alkohol skaber i mennesker er klart en mulig løsning, men det kræver mere research.”
Så når du endelig giver slip og tager på bar, så se det som en måde, hvor du rent faktisk kan træne dine sprogkundskaber på.