5 forhindringer, du bør undgå, når du træner udendørs

Lad ikke de stigende temperaturer ødelægge din udendørstræningsrutine. Her er, hvad du skal kigge efter for at få det bedste ud af din træning.

 

1. Overfladeskader

Hvad de er:

Træning på overflader, som du ikke er vant til som asfalt, grus eller græs, kan føre til uventede skader som sprængte ledbånd, forstrukkede muskler og ledsmerter.

Hvorfor er de farlige:

Afhængig af alvorligheden af skaden kan det føre til et langsigtet problem – eller i det mindste sætte din træningsrytme i stå for en kortere stund.

Sådan undgår du dem:

Vær opmærksom på overfladen, du træner på. Sørg for, at græsarealer er tørre, da vådt græs kan føre til gled og fald, der kan resultere i skader, der spænder fra milde til alvorlige. Brug sko, der passer til dine fødder, har et godt og fast greb og passer til den aktivitet, som du skal udføre.

 

2. Solskoldning

Hvad det er:

En solskoldning er beskadigelse af huden forårsaget af solens ultraviolette (UV) stråler. De fleste solforbrændinger er milde, hvilket resulterer i let rødme i huden, og det går oftest væk inden for en dag eller to. Andre forbrændinger kan være mere alvorlige, og disse kan forårsage hævelse og væskefyldte blærer, som tager længere tid at helbrede.

Hvorfor er det farligt:

Langtidseffekter af solskader kommer med en øget risiko for hudkræft og grå stær. Solskader fører også til tidlige tegn på rynker og brune pletter.

Sådan undgår du det:

Brug altid solcreme under træning udendørs. Påfør cremen 30 minutter før din træning for at give huden tid til at absorbere det ind. Ved længere perioder af udendørsaktivitet skal du sørge for at påføre hver anden time. Selvom mørkere tøj giver bedre beskyttelse mod solen end lysere tøj, bør du stadig dække hele din krop med solcreme, fordi tøj kun giver en lille beskyttelse. Overvej at købe træningsudstyr, der giver beskyttelse mod solstråler. Og sørg for at bære solbriller, der også beskytter mod UVA / UVB stråler.

 

3. Dehydrering

Hvad det er:

Dehydrering opstår, når din krops væskeniveau bliver udtømt. Dette kan ske temmelig let, hvis du træner intenst udenfor om sommeren. Varmen kan få kroppen til at arbejde hårdere og producere mere sved end normalt, hvilket udtømmer kroppens vandreserver. Hvis du bor i et tørt klima, kan effekten faktisk være endnu mere dramatisk.

Hvorfor er det farligt:

Hvis du mister for meget væske, kan din krop ikke fungere normalt, og i alvorlige tilfælde kan dehydrering endda være dødelig. Hvis du er dehydreret, kan du føle dig svag, irritabel, ængstelig eller svimmel. Når det virkelig er slemt, vil du besvime, hvilket kan føre til andre komplikationer.

Sådan undgår du det:

Før du går udenfor, skal du sørge for at drikke rigeligt med vand. Og hvert 20. minut skal du drikke mindst en kvart liter (250 ml) vand. Undgå koffeinholdige energidrikke, da de fungerer som et vanddrivende middel og vil øge vandtabet. Vand er bedst, men ikke-koffeinholdige sportsdrikke er en god mulighed for langvarige træningssessioner, da de erstatter elektrolytter som natrium og kalium i kroppen, hvilket du også udleder, når du sveder.

 

4. Varmeudmattelse

Hvad det er:

Varmeudmattelse ledsages normalt af dehydrering, og sygdommen kan komme fra mangel på vand eller salt.

Hvorfor er det farligt:

Dette er en anden forhindring, der kan være fatal, hvis det bliver alvorligt nok. Når din krops væsker er udtømt, vil du føle dig utrolig tørstig og svag. Du kan endda besvime eller noget værre. Hvis din krops saltreserver bliver for lave, kan du føle kvalme eller svimmelhed, og dette kan også forårsage kramper og opkast.

Sådan undgår du det:

Undgå at træne udendørs i tider, hvor varmeindekset er meget højt – træn tidligt om morgenen, før det bliver for varmt, eller om aftenen, når det igen er køligere. Brug solcreme med en solfaktor på mindst 30 og drik masser af (ikke-koffeinholdig) væske. Bær også let og løst passende tøj, der giver kroppen mulighed for at ånde.

 

5. Hedeslag

Hvad det er:

Dette er den farligste fare, og den opstår, når kroppen ikke længere er i stand til at styre temperaturen efter langvarig udsættelse for høj varme. Folk med hedeslag har en indre kropstemperatur på 40,5 grader celsius eller større.

Hvorfor er det farligt:

Hedeslag kan forårsage hjerneskade, og det kan også ødelægge andre af kroppens indre organer. Besvimelse kan være det første tegn på hedeslag, men der er andre symptomer, man kan holde øje med, som manglende svedtendens, hurtig hjerterytme, lav vejrtrækning, desorientering eller anfald.

Sådan undgår du det:

Følg de samme trin, som for at undgå varmeudmattelse og dehydrering. Sørg for at drikke masser af (ikke-koffeinholdig) væske: 750 ml 2 timer før du træner udendørs, 250 ml lige før træning og 250 ml hvert 20. minut du træner. Undgå så vidt at være hårdt aktiv udendørs under varmebølger eller ekstremt høje temperaturer. Brug solcreme og løst passende tøj, der giver kroppen mulighed for at trække vejret.

 

LÆS OGSÅ:

Ny viden: Et æg om dagen kan sænke risikoen for hjertekarsygdomme

Eksperter: Derfor er morgentræning bedst

Kokosvand | Din ekspertguide til kokosvand

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *