Chiafrø | Din ekspertguide til chiafrø

Chiafrø er rig på omega3-fedtsyrer, protein, fiber og kulhydrater og er en ingrediens, du bør indtage i din kost. Helsetrenden blev for alvor populær for en håndfuld år siden, og er blevet et must-have på helseeksperter og fitnessbloggeres køkkenhylder. Her kan du læse mere om, hvordan denne superfood gavner dit helbred.

 

Chiafrø er en superfood, der virkelig indeholder bombe af ernæringsstoffer. Frøene er især populære for deres infusion af omega3-fedtsyrer, antioxidanter, fibre og proteiner. Derudover indeholder de små frø også masser af vitaminer og mineraler. Her er alle de facts, du behøver om vidunderfrøet.

 

Hvad er ernæringsinformationen for chiafrø?

30 gram chiafrø indeholder omkring 140 kalorier. I samme mængde får du 4 gram proteiner, 9 gram fedt og 12 gram kulhydrater. 10 af de 12 gram er sunde fibre.

 

Hvilke helsemæssige fordele har chiafrø?

Fibre

Chifrøenes høje fiberindhold kan faktisk hjælpe dig med at holde din sunde kost. Fibre bliver alt for ofte overser, når det kommer til vores spisevaner, og mange mennesker har simpelthen fibermangel i deres kost. Mange spiser dagligt kun halvdelen af de anbefalede 25 gram.

Fiber er godt for dig, da det kan hjælpe dig med at kontrollere din appetit. Du føler dig mættere i længere tid, hvis du indtager en fiberrig kost, så du spiser mindre i løbet af dagen.

 

Omega3-fedtsyrer

Fedt-fobi er stærkt aftagende i helse- og fitnesskredse. Folk er nemlig i stigende grad begyndt at indse, at der findes mange forskellige former for fedt, som alle har forskellige virkninger på kroppen. Chiafrø indeholder alpha-linolsyre (ALA), som er en essentiel fedtsyre, vi kun kan få fra planter.

 

Proteiner

Chiafrø indeholder en god mængde proteiner, plus hele 18 af de essentielle 20 aminosyrer. Den høje mængde protein er ikke nok til et vedligeholde en high-protein kost, men de små frø kan være meget effektive i at give din mad et ekstra boost af protein, såvel som fibre og sunde fedtstoffer.

Tænk på det som peanutbutter. Peanutbutter indeholder også en del protein, men meget mere fedt. På samme måde indeholder chiafrø også protein, men det er en mere betydelig kilde for de sunde fedtstoffer. Det kan dog være et super let protein og B-vitamin supplement, for folk der ikke spiser kød, da disse kan være svære at få fra plantebaserede madvarer.

 

Vitaminer, mineraler og antioxidanter

Her skinner frøene virkelig igennem, når det kommer til ernæringsindhold. Chiafrø indeholder calcium, fosfor, manganese, magnesium, jern, zink og kobber. Faktisk indeholder disse frø højere mængder fosfor, calcium og potassium end mælk.

Calcium er et mineral der er ansvarlig for store dele af dit skelet og dine muskler, hvilket især inkluderer din knoglestyrke. Hvis man mangler calcium er der forhøjet chance for stressfrakturer og osteoporosis i dine knogler.

Frøene er også en fremragende kilde for B-vitaminer. Derfor er det også et godt alternativ til folk, som lider af glutenallergi eller er sensitive overfor hveder. Chiafrø indeholder nemlige mere B-vitamin end havre og hveder.

Udover de mange fantastiske vitamin- og mineral-fordele, så har chiafrø også gjort sig utrolig populær grundet de mange antioxidanter. Antioxidanter fungerer som et forsvar for andre stoffer i din krop. Menneskekroppen danner hele tiden forbindelser, der bliver kaldt frie radikale, som systematisk ødelægger cellerne i din krop. Antioxidanterne går netop ind og destruerer disse forbindelser, samtidig med at de styrker dit immunforsvar.

Hvad er bivirkningerne af chiafrø?

Chiafrø bliver betragtet som sunde, og de er et godt supplement til din kost. Der er ingen ubehagelige bivirkninger ved indtagelse af chiafrø, udover mild ubehag i maven, hvis du spiser for mange fibre.

 

Er chiafrø bedre en hørfrø?

Så hvilket frø vinder den ultimative frø-battle? Svaret er… At det kommer an på så meget. Som med så mange andre superfoods og tilskud, så handler det om personlig præference.

I en portion på to spiseskefulde, så har chiafrø overordnet mindre kalorier, flere fibre, flere kulhydrater og dobbelt så meget calcium og selenium end hørfrø. På den anden side så indeholder hørfrø mere magnesium, potassium, folat, kobber vitamin B1 og ALA end chiafrø.

Begge indeholder cirka samme mængde proteiner, hvilket gør dem begge til gode valg. I sidste ende så er chiafrø meget mere alsidige i brugen, når det kommer til madlavning. Begge passer dog begge ret godt i en proteinshake.

 

Få det bedste ud af chiafrø

Ligesom hørfrø, så får du mest næring ud af frøene, hvis du bryder den yderste skal. Dette kan ikke gøres ved at tygge på frøene, så du skal morte eller opbløde dem for at opnå det bedste resultat. For at udtrække så meget ernæring så muligt, skal du opbløde 1,5 skefuld frø i 1 kop vand i 30 – 120 minutter. Hvis du morter frøene, kan de erstatte mel i nogle opskrifter.

Der findes ikke noget anbefalet indtag af chiafrø. 30 gram af frøene giver dig halvdelen af dit daglige anbefalede fiberindtag, samtidig med et boost af mineraler og vitaminer.

LÆS OGSÅ:

Avocado | Din ekspertguide til avocadoer

Kollagen | Giver det sundere hår og hud eller er det hype?

Intermittent fasting | 4 gode grunde til, at du skal faste

 

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *