strækmærker

Krop | Hjælp til strækmærker: 5 metoder, du skal prøve derhjemme

Strækmærker, også kaldet striae, udvikles, når din hud hurtigt skifter form på grund af vækst eller vægtøgning. Det er mindre skader, som opstår i kroppens underhud, men er ikke et tegn på, at der er noget galt med dit helbred.

Både mænd og kvinder kan få strækmærker. Det er især almindeligt, at man får strækmærker under graviditet og i puberteten. Først viser et strækmærke sig som en tynd rød eller lilla linje på din hud, der har en anden struktur end det omgivende hudlag. Til sidst falmer de fleste strækmærker og får en lettere eller næsten gennemskinnelig farve og bliver skinnende.

At slippe af med strækmærker på en helt naturlig måde er ikke sandsynligt. De er en type ardannelse, der sjældent falmer nok til at blive usynlige. Der er dog nogle naturlige midler, der kan hjælpe med at minimere udseendet af strækmærker og få dem til at falme hurtigere.

1. A-vitamin

A-vitamin omtales som en retinoid. Retinoider får huden til at blive glattere og mere ungdommelig. De bruges i mange dyre, kosmetiske cremer.

Ved blot at bruge et ekstrakt af vitamin A eller tage vitamin A oralt kan det bidrage til din huds sundhed og generelle udseende. En diæt rig på visse fødevarer, såsom gulerødder og søde kartofler, kan også hjælpe dig med at øge dine vitamin A-niveauer.

I en undersøgelse fra 1996, identificerede forskere retinoider som hjælp til udseendet af strækmærker. Yderligere forskning er stadig nødvendig for at identificere alle virkninger på strækmærker.

2. Sukker-eksfoliering

Nogle mennesker sværger til sukker som en homøopatisk mikrodermabrasion-metode.

Mikrodermabrasion udført af en hudlæge er en af ​​de få klinisk beviste metoder til at få strækmærker til at falme. Så denne metode kan være værd at prøve derhjemme.

Eksfoliere med en sukker-scrub:

Bland en kop sukker med 1/4 kop blødgøringsmiddel, som mandelolie eller kokosolie, så det får konsistensen af ​​vådt strandsand. Tilsæt lidt citronsaft. Skrub blandingen på den del af din krop, hvor strækmærkerne er. Gentag flere gange om ugen, mens du er i brusebad, og sørg for at massere blandingen på området i 8-10 minutter.

3. Aloe Vera

Selvom der kun findes en smule klinisk dokumentation for aloe vera som en strækmærke-kur, er ren aloe vera både et naturligt helingsmiddel og en hudblødgøringsmiddel. Dette gør det ideelt til at prøve at behandle strækmærker selv.

Påfør ren aloe vera fra en plante på dine strækmærker dagligt efter dit brusebad.

4. Hyaluronsyre

Kollagen er proteinet i din hud, der giver den mulighed for at holde sin form og se sund ud. Når vi bliver ældre, falder kollagen-niveauet i vores ansigt og vores kroppe.

Kollagenproduktion kan stimuleres med hyaluronsyre. Hyaluronsyre, også kaldet hyaluronan, kan optages ved at indtage en kapsel eller ekstrakt.

5. Kokosolie

Da strækmærker er ar efter hudskader, kan kokosolie muligvis hjælpe med at hele udseendet.

Kokosolie er undersøgt for sine helbredende egenskaber. Et studie med forsøgsrotter har vist, at den tid det tager for hudsår at heles, blev reduceret ved brug af kokosolie.

Påføring af kokosolie på dine strækmærker hver dag kan fjerne noget af deres røde udseende. Medmindre du er allergisk over for kokosnødder, betragtes denne olie som sikker.

Andre behandlinger

Laserterapi, needling og mikrodermabrasion er tre kliniske behandlinger af strækmærker.

Professionel mikrodermabrasion involverer at eksfoliere huden på en måde, som du ikke kan gøre selv. Forskning har vist, at mikrodermabrasion forbedrede udseendet af strækmærker.

Needling er en relativt ny behandlingsform, hvor kollagen indsprøjtes under det øverste lag af din hud, kan også være en effektiv behandling.

De fleste af disse behandlinger kan være ret dyre og er typisk ikke dækket af sygesikringen. Kun en hudlæge kan fortælle dig, om du er en kandidat til disse procedurer.

Hvem får strækmærker?

Der er almindelige misforståelser omkring strækmærker, og hvem der får dem. Sandheden er, at genetik er den stærkeste indikator for strækmærker.

Ifølge Mayo Clinic er kvinder mere tilbøjelige til at få dem, især gravide. 

Andre risikofaktorer inkluderer: 

  1. At være på kortikosteroid medicin 
  2. Tabe sig eller går hurtigt op i vægt
  3. Brystforstørrelseskirurgi.

Den bedste behandling af strækmærker ser ud til at være forebyggelse. Ved at holde din hud hydreret kan du hjælpe med at stimulere kollagen og elastin, som din hud har brug for, for ikke mindske risikoen for at udvikle strækmærker.

Brug af naturlige cremer, såsom kokosolie og mandelolie, vil holde din hud fugtig og potentielt modvirke at du udvikler strækmærker. Selv uden behandling falmer næsten alle strækmærker over tid. Sjældent vil strækmærker forblive lige så fremtrædende, som når de først opstår.

LÆS OGSÅ:

Sundhed | Mød chlorella, den lille alge med de store fordele

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *