Det er ikke kun din krop, du skal træne, for at holde dig sund og rask hele livet. Hjernen skal også trænes for at holde sig skarp, og derfor er det vigtigt, at du udfordrer den. Her er 7 ting, du kan gøre for at få din hjerne i topform.
Får du stress, når du skal parallelparkere? Mister du overblikket, når du er kommet ned i supermarkedet uden huskeliste? Tager du altid den samme rute til arbejde, også selvom der måske findes en hurtigere vej? Og hvordan har du det med at lave kryds og tværs, hovedregning eller at læse i en bog inden sengetid?
Det er sundt for hjernen, når du bryder dine sædvanlige handlemønstre. Når du tager imod nye udfordringer, så lærer du nye ting og træner din hjerne. Ligesom din krop så skal hjernen også trænes for at holde sig i form.
Når du træner din hjerne, så dannes der nye forbindelser mellem nervecellerne, og de nye nervecellenetværk er ikke kun gode i sig selv, de styrker også de nervecelleforbindelser, vi har i forvejen. Det er især, når vi møder noget udfordrende i vores liv, at hjernen kommer på arbejde, og det er god træning for “den øverste etage”.
Her er 7 ting, du kan lave i hverdagen for at træne din hjerne:
1. Børst dine tænder med den “forkerte” hånd
Træn din finmotorik ved at børste tænder med den anden hånd. På den måde kan du lære dig selv at bruge begge hænder. Her er det den bagerste del af den pandelap, der sidder modsat den hånd, man bruger, der trænes.
2. Lav nye arbejdsopgaver i hjemmet
Byt opgaver med din partner derhjemme, så du kommer til at løse nye udfordringer. Hvis du bor alene, så prøv at sætte hylden op selv, eller skift dine bildæk uden mekanikerens hjælp. Det er den forreste del af pandelappen, du bruger, når du koncentrerer dig om at løse nye opgaver.
3. Køb dine dagligvarer et andet sted, end du plejer
Hvis du handler i et andet supermarked, end du plejer, så vil produkterne være organiseret på en anden måde i butikken, end du er vant til. Du skal bruge mere tid
på at orientere dig og finde rundt i butikken. Her er det især nakkelappen i hjernen, der hjælper dig med at lede og finde de ting, du skal bruge.
4. Vær nysgerrig på nye områder
Spørg ind til din kollega, medstuderende eller nabo – og lyt godt efter. Prøv at forstå de projekter, de har gang i. Når du sætter dig ind i nye fagområder, så danner du nye koblinger og nye nervecellenetværk. Ved at lytte og forstå så øger du generelt din hjernes vidensdatabase.
5. Tag en anden rute til arbejde
Bryd mønsteret, og tag en anden vej til arbejde. På den måde lægger du nye ruter til dit indre kort, og du træner din orienteringsevne samtidig. Det er især indersiden af tindingelappen, du bruger til at orientere dig. Så kør af andre veje, stå af et stop før med bussen og lær byen at kende.
6. Løs sprogopgaver
Er du vild med at løse krydsord? Spiller du stadig Wordfeud, eller elsker du Scrabble. Så er der godt nyt, for det gavner nemlig hjernen, når du løser opgaver med ord. Det er både din langtids- og din korttidshukommelse, du sætter i gang, når du skal placere bogstaver og ord i den rigtige rækkefølge. Samtidig aktiverer du sprogområderne i hjernen, og især pandelappen er vigtig, når der løses sprogopgaver.
7. Drop skærmene i soveværelset
Telefoner og tablets er din værste fjende i soveværelset. De ødelægger nattesøvnen og giver dig en forsinket døgnrytme. Du har brug for din søvn, da den er med til at rense hjernen for affaldsstoffer. Læs evt. en bog i stedet, hvis du har svært ved at falde til ro.
Spis din hjerne i topform
Når du har udfordret din hjerne med nye opgaver i hverdagen, så forkæl den med den rigtige benzin. Madvarer som valnødder, æg, bær og grøntsager indeholder masser af vitaminer, mineraler og fibre, som din hjerne har brug for.
Valnødder er spækket med omega-3-fedtsyrer og E-vitamin, og nødden styrker hukommelsen og indlæringsevnen. Æg er rig på protein, der øger hjernens dopaminniveau og cholin, som fremmer cellernes evne til at overføre informationer. Det styrker blandt andet koncentrationsevnen og hjernens ydeevne. Bær er proppet med gode antioxidanter og flavonoider, der styrker hukommelse og indlæringsevne.
(Kilde: Alt.dk)
LÆS OGSÅ:
Sundhed | Fra forhold til sygdomme: Det siger dine søvnvaner om dig